Ekonomi

TÜİK ENAG’ı geçti, Bakan Şimşek: “yıllık enflasyon yüksek kalacak”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı enflasyon hesaplamalarını paylaştı. TÜİK’e göre Şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 4,53 artış göstererek yıllık yüzde 67,7’e yükseldi. Konu ile ilgili açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “yıllık enflasyon yüksek kalacak” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı enflasyon hesaplamalarını paylaştı. TÜİK’e göre Şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 4,53 artış göstererek yıllık yüzde 67,7’e yükseldi.

TÜİK’e göre TÜFE’deki değişim 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 4,53, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,54, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,07 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 55,91 olarak gerçekleşti.

Bağımsız enflasyon araştırma grubu ENAG’ın Şubat ayı için enflasyon hesaplaması ise yüzde 4,32. Buna göre ENAG yıllık enflasyonu yüzde 121,98 olarak hesapladı. Yıllık yüksek görünse de aylık enflasyon artışında ilk defa TÜİK hesaplamaları ENAG hesaplarının üzerinde çıktı.

Bakan Şimşek: “Yıllık enflasyon yüksek kalacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, HaberTürk ve Bloomberg ortak yayınında ekonomi ile ilgili yaptığı açıklamada, enflasyonun “Mart’tan itibaren trende oturacağını” söyledi. Şimşek, “ama yıllık enflasyon yüksek kalacak” dedi.

Bakan Şimşek, “Enflasyonda trend programla uyumlu bir şekilde. Ocak ayında enflasyon bir miktar yüksek çıktı. Şubat’ta onun devamı olabilir. Mart’tan itibaren enflasyon trende oturacaktır. Ama yıllık enflasyon yüksek kalacak. Biz bunun iletişimini yaptık. Çünkü baz etkisi var. İkincisi de para politikası gecikmeli çalışır. 12 ay, hatta 18 aya yayılan bir aktarım mekanizması var,” dedi.

Ek vergi konusunda da konuşan Şimşek, “Vatandaşa da piyasalara da iş alemine de sürpriz yapmayacağız. OVP’deki vizyon neyse onu uygulayacağız. Orada vergi istisnalarını gözden geçireceğiz diyor. KDV, gelir vergisi, kurumlar vergisi genel oranlarında artış olmayacak. MTV’de bir düzenleme olmayacak” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 8 Şubat’ta 2024 yılı ilk Enflasyon raporunda 2024 yılı sonu enflasyon tahminlerinin yüzde 36 olduğunu açıklamıştı. Enflasyon tahmin grafiğine göre yıl ortasında enflasyonda artış Mayıs ayından sonra ise düşüş tahmini yapılıyor.

 

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Türkiye ekonomisi ile ilgili değerlendirmesinde Merkez Bankası’nın yüzde 36 yılsonu enflasyon tahmininin gerçekleşemeyeceğini, iç talebin hâlâ çok şiddetli olduğunu ve Maliye politikalarının TCMB politikalarını desteklemesi gerektiğini söyledi.

Altınsaç, Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerinin gerçekçi olmadığını Mayıs’ta yüzde 73’ün üzerinde enflasyon beklediklerini, yıl sonu hedefinin de yüzde 36’nin üzerine olacağını söyledi.

YetkinReport

Recent Posts

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

1 saat ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

18 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

23 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

1 gün ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

1 gün ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

2 gün ago