Siyaset

Erdoğan’ın ilk “son seçimi” değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan TÜGVA etkinliğinde yaptığı konuşmada 2023 31 Mart seçimlerinin “kendisi için final” olduğunu, “yasanın verdiği yetkiyle son seçimi” olduğunu söyledi. Erdoğan’ın sözleri “siyaseti bırakacak mı” tartışmalarına sebep oldu. Ancak bu açıklama Erdoğan’ın ilk “son seçim” açıklaması değil. Erdoğan daha önce de adaylıkları ile ilgili “son seçim” açıklaması yapmış, yasa değişiklikleri ile birlikte siyasetteki yerini korumuştu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Gençlik Vakfı’nın bir etkinliğinde yaptığı konuşmada 31 Mart yerel seçimlerinin “bir final” olduğunu söyledi, “bu seçim benim son seçimim,” dedi.

8 Mart’ta düzenlenen Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Gençlik Buluşması’nda konuşma yapan Erdoğan, 31 Mart’ta yapılacak genel seçimlerin “bir dönüm noktası” olduğunu söyledi.

Erdoğan, “Benim için bu bir final. Yasanın verdiği yetkiyle bu seçim son seçimim. Çıkacak netice benden sonra gelecek kardeşlerim için bir emanetin devri olacak,” dedi.

Cumhurbaşkanı, “Bu dönüm noktasında tüm İslam dünyasının gözleri Türkiye’de. Türkiye’de ne olacak? Her ne kadar bu bir genel seçim değilse de yerel seçimde gözler AK parti’nin bu seçimlerden alacağı neticede olacak,” dedi.

3. Dönem tartışması

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklaması “siyaseti bırakıyor mu” tartışması yaratırken, Erdoğan’ın 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden aday olması seçim öncesinde de tartışma yaratmıştı.

Muhalefet partileri, Erdoğan’ın adaylığının 2017 Anayasa değişikliği ile getirilen 2 dönem kuralını ihlal ettiğini belirtmişti. Anayasaya göre bir kişinin “iki kezden fazla cumhurbaşkanı seçilemeyeceği” hükmünü içeriyor.

AK Parti ve hükümet yetkilileri ise Erdoğan’ın ilk kez 2014’te Cumhurbaşkanı seçildiğini ancak bu kuralın 2017 Anayasa değişikliğinin ardından yapılan ilk seçim olan 2018 itibariyle geçerli olduğunu savunmuştu.

İlk “son kez” değil

Bu açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk “son adaylık” açıklaması değil. Erdoğan 2009 yılında milletvekilliği için son kez aday olduğunu, 2012’de son kez AK Parti Genel Başkanlık adayı olduğunu söylemiş, 2022’de de 2023 seçimleri için “milletten adımıza son kez oy istiyoruz” demişti.

Erdoğan 2009 yılında yaptığı açıklamada, “Biz de gelip geçiciyiz. 2011’de Allah ömür verirse, benim son milletvekili adaylığımdır. Ben tükürdüğümü yalamam” demişti. Erdoğan 2011 seçimleri sonrasında tekrar milletvekili adayı olmadı, 2014’te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı oldu ve Abdullah Gül’den koltuğu devraldı.

Cumhurbaşkanı ayrıca 2012 yılında da AK Parti Kongresinde “4. ve son kez genel başkanlığa aday olacağım” açıklamasında bulunmuştu. Erdoğan AK Parti’nin kuruluşundan 2014 yılına kadar partinin başkanlığını üstlendi. 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Anayasaya göre Cumhurbaşkanlarının parti lideri olamaması sebebiyle yapılan kongrede Ahmet Davutoğlu tek aday olarak gösterilerek AK Parti başkanlığına gelmiş, 2016 yılında ise parti başkanlığını Binali Yıldırım devralmıştı.

2017 Anayasa değişikliğinin ardından Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemine geçilmesi ile birlikte Cumhurbaşkana parti başkanı olabilme hükmü getirildi. Bu hükümle birlikte Erdoğan 2017 Mayıs ayında yeniden AK Parti başkanlığına geldi.

Erdoğan’ın “siyasette final” açıklamalarının bir diğeri 2022 yılında 2023 yılı genel seçimleri için oldu.

Erdoğan, seçim öncesi bir açılışta yaptığı konuşmada, “Insallah 2023’te milletimizden kendi adımıza son defa istediğimiz destekten alacağımız güçle Türkiye Yüzyılının inşasını başlatıp, bu kutlu bayrağı gençliğimize teslim edeceğiz” dedi.

Erdoğan’ın TÜGVA’da da tekrarladığı açıklama ise bu sözlerin bir devamı niteliğinde.

Cumhurbaşkanı’nın vurgusunun “yasaların verdiği yetki” üzerinde olması, son günlerde yeniden gündeme gelen Anayasa değişikliği tartışmalarını da körükledi. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı için yeniden aday olmaması muhtemel ancak siyasetteki yeni konumunu yapılacak yasa değişiklikleri belirleyebilir.

YetkinReport

Recent Posts

CHP’den İstanbul’da “Büyük Eğitim Mitingi”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Saraçhane Meydanı'nda eğitim alanında sorunlara dikkat çekmek amacıyla "Büyük Eğitim…

3 saat ago

AK Parti’nin Gençlik Paradoksu: Oy kaybettiren gençler mi?

Yerel seçimin arkasından bugüne kadar basında çeşitli ama hep veriden ziyade düşüncelere, tahminlere ya da…

11 saat ago

Hangi normalleşme? Hangi Anayasa? Hangi Adalet?

Zaman da görecedir, algı da. Örneğin çocuğunun önüne kahvaltı koyabilip gözü arkada kalmadan okula göndermeye,…

12 saat ago

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

1 gün ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

2 gün ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

2 gün ago