Siyaset

Papa, Ukrayna’ya “beyaz bayrak çek” dedi, Türkiye’yi adres gösterdi

Papa Francis, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’ye “işler daha kötüye gitmeden” Rusya’yla masaya oturmak için “beyaz bayrak” çekmesini önerirken, arabuluculuk için Türkiye’yi adres gösterdi. Arşiv fotoğrafı Zelenski’nin 2023’teki Vatikan ziyaretinden. (Foto: Vatican News)

Papa Francis, Ukrayna’nın muhtemel bir yenilgiyle karşı karşıya olduğunu ileri sürerek, daha büyük bir yıkımı önlemek için Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin “Beyaz bayrağı çekecek cesareti” gösterip savaşı bitirmek için Rusya’yla masaya oturması gerektiğini söyledi. 10 Mart’ta İsviçre radyosu RSI’ya konuşan Papa Françis, bu konuda aracı olmaya hazır olduğunu söyleyen Türkiye gibi ülkeler bulunduğunu, “işler daha kötüye gitmeden” masaya oturmaktan çekinmemek gerektiğini de sözlerine ekledi.

Papa, “görüşmelere oturmak teslim olmak demek değildir” dedi. Papa’nın bu vurgusu “beyaz bayrak” çekmenin genel olarak teslim olmak olarak algılanmasından kaynaklanıyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba öneriyi hemen geri çevirdi. Kuleba, “Bayrağımız sarı-mavi. Asla başka bayrak çekmeyeceğiz” dedi.

Papa, ses getiren bu öneriyi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 8 Mart’ta İstanbul’da Zelenski’yle görüşmesi ardından düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna arasında ateşkes ve barış görüşmelerine ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu tekrarlamasının üstüne söyledi.

Beyaz bayrak çıkışı

Papa Francis’in arabuluculuk önerilerine işaret ederken Türkiye’yi öne çıkarması, hem Rusya hem Ukrayna’yla doğrudan görüşen tek NATO üyesi olan Türkiye’nin çabalarının boşuna olmadığını gösteriyor.

Rusya’nın 2020 Şubat’ın başladığı Ukrayna saldırısından sonra iki ülke yetkilileri ikisi de Türkiye’de olmak üzere iki kez görüşmüşlerdi. Diplomatik kaynaklara göre görüşmeler İngiltere ve ABD’nin Zelenski üzerindeki etkisiyle kesilmişti.

Batı, daha Gazze Krizi çıkmadan önce Ukrayna’ya askeri yardım konusunda yan çizmeye başlamış, Ukrayna’da Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım’dan sonra 2022’de aldığı Luhansk ve Donetz bölgelerini de geri alamayacağı karamsarlığı baş göstermişti.

Papa’nın “beyaz bayrak” çıkışı, bir açıdan Rusya’nın yaptığının yanına kâr kalması, başka açıdan da yaşanan gerçekliği kabul etme anlamına geliyor.

YetkinReport

Recent Posts

Mansur Yavaş CHP’den istifa etti: bardağı taşıran bugünkü rest

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bugün parti sözcüsünün yaptığı açıklama üzerine CHP'den istifa etti;…

16 saat ago

Erdoğan-Trump baş başa görüşmesi olmadı ama İran yaptırımları devrede

Erdoğan-Trump baş başa görüşmesi olmadı ama Trump yine de Erdoğan’ın gönlünü almak için bir jest…

18 saat ago

MİT Başkanı Kalın’ın Afganistan-Pakistan trafiği ne anlatıyor?

MİT Başkanı Kalın'ın Afganistan ve Pakistan temasları Katar ile eşgüdüm içinde bölgesel gerilimin düşürülmesini hedefliyor.

21 saat ago

Borsa skandalı: o yatla yurt dışına kayıt dışı para da çıkarıldı mı?

Borsa skandalında sorular artıyor. Pusula ve diğer fonların banka havalesi dışında yurt dışına kayıt dışı…

2 gün ago

Kim bu 12 kişi? Borsa zararını halk değil, vurguncular ödemeli

Patlayan fonlara TEFAS öncesi girip fiyat şişirip fahiş kârlarla çıkarak borsa skandalını tetikleyen isimler de…

3 gün ago

Terörsüz Türkiye Sürecinin Eksik Ayağı: Demokratikleşme

MetroPOLL anketine göre, halkın çoğunluğu Terörsüz Türkiye sürecinde demokratikleşme ayağının eksik kaldığı kanısında.

3 gün ago