Siyaset

Papa, Ukrayna’ya “beyaz bayrak çek” dedi, Türkiye’yi adres gösterdi

Papa Francis, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’ye “işler daha kötüye gitmeden” Rusya’yla masaya oturmak için “beyaz bayrak” çekmesini önerirken, arabuluculuk için Türkiye’yi adres gösterdi. Arşiv fotoğrafı Zelenski’nin 2023’teki Vatikan ziyaretinden. (Foto: Vatican News)

Papa Francis, Ukrayna’nın muhtemel bir yenilgiyle karşı karşıya olduğunu ileri sürerek, daha büyük bir yıkımı önlemek için Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin “Beyaz bayrağı çekecek cesareti” gösterip savaşı bitirmek için Rusya’yla masaya oturması gerektiğini söyledi. 10 Mart’ta İsviçre radyosu RSI’ya konuşan Papa Françis, bu konuda aracı olmaya hazır olduğunu söyleyen Türkiye gibi ülkeler bulunduğunu, “işler daha kötüye gitmeden” masaya oturmaktan çekinmemek gerektiğini de sözlerine ekledi.

Papa, “görüşmelere oturmak teslim olmak demek değildir” dedi. Papa’nın bu vurgusu “beyaz bayrak” çekmenin genel olarak teslim olmak olarak algılanmasından kaynaklanıyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba öneriyi hemen geri çevirdi. Kuleba, “Bayrağımız sarı-mavi. Asla başka bayrak çekmeyeceğiz” dedi.

Papa, ses getiren bu öneriyi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 8 Mart’ta İstanbul’da Zelenski’yle görüşmesi ardından düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna arasında ateşkes ve barış görüşmelerine ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu tekrarlamasının üstüne söyledi.

Beyaz bayrak çıkışı

Papa Francis’in arabuluculuk önerilerine işaret ederken Türkiye’yi öne çıkarması, hem Rusya hem Ukrayna’yla doğrudan görüşen tek NATO üyesi olan Türkiye’nin çabalarının boşuna olmadığını gösteriyor.

Rusya’nın 2020 Şubat’ın başladığı Ukrayna saldırısından sonra iki ülke yetkilileri ikisi de Türkiye’de olmak üzere iki kez görüşmüşlerdi. Diplomatik kaynaklara göre görüşmeler İngiltere ve ABD’nin Zelenski üzerindeki etkisiyle kesilmişti.

Batı, daha Gazze Krizi çıkmadan önce Ukrayna’ya askeri yardım konusunda yan çizmeye başlamış, Ukrayna’da Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım’dan sonra 2022’de aldığı Luhansk ve Donetz bölgelerini de geri alamayacağı karamsarlığı baş göstermişti.

Papa’nın “beyaz bayrak” çıkışı, bir açıdan Rusya’nın yaptığının yanına kâr kalması, başka açıdan da yaşanan gerçekliği kabul etme anlamına geliyor.

YetkinReport

Recent Posts

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

3 saat ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

5 saat ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

6 saat ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

24 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

1 gün ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

1 gün ago