Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Her 5 seçmenden biri yaşlı veya yaşlanma yolunda

Yazar: YetkinReport / 14 Mart 2024, Perşembe / Oda: Hayat

Genel nüfus içindeki yaşlı oranı yüzde 10’u geçti. Seçmenlere bakıldığında ise 12 milyon 280 bin seçmen 60 yaş üstü. Bu sayı, her beş seçmenden birinin ya yaşlı ya da yaşlanma yolunda olduğunu gösteriyor.

Yerel seçimler için geri sayım başladı, kampanyalar son hızıyla devam ederken siyasi partilerin gözden kaçırdığı bir nokta da Türkiye’nin hızla yaşlandığı ve 65 yaş ve üstü nüfusun giderek arttığı gerçeği.

65+ Yaşlı Hakları Derneği’ne göre genel nüfus içindeki yaşlı oranı yüzde 10’u geçti. Seçmenlere bakıldığında ise 12 milyon 280 bin seçmen 60 yaş üstü. Bu sayı, her beş seçmenden birinin ya yaşlı ya da yaşlanma yolunda olduğunu gösteriyor.

Dernek Başkanı Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, seçim döneminde bu gerçeğin “yaklaşan seçimde göreve talip olan adayların dikkate alması gereken bir durum” olduğunun altını çizerek “üstelik yaşlı seçmenin oy vermek konusunda son derece ısrarlı olduğunu en iyi yine adaylarımız biliyor,” dedi.

Yaşlılar için hizmet üretmenin siyasetçiler için de öncelik kazandığını belirten Prof. Kazancıoğlu, “yaşlılığı yaşamın doğal evresi olarak kabul etmemiz, yaşlılara hizmet götürmeyi bir iyilik ve yardımseverlik tercihi olmanın ötesinde, insan olmaktan gelen tüm haklarını kullanmalarını sağlamanın aracı olarak görmemiz gerekiyor,” dedi.

Yaşlı nüfus için “yaş dostu kent sözleşmesi”

65+ Yaşlı Hakları Derneği bu çerçevede, belediyelerle yürüttüğü çalışmalardan ve saha çalışmalarından hareketle yerel yönetimlere aday olan siyasetçilerin faaliyet planlarına dahil edebilecekleri somut hedeflerden oluşan “Yaş Dostu Kent Sözleşmesi” hazırladı.

İki yıllık vadede, ağırlıkla Belediye’nin kendi içinde yapacağı, yaşlılık konusunda farkındalık ve bilinç oluşturma eğitimleri, Belediye birimleriyle ilgili temel düzenlemeler var. Ayrıca yasal bir hak olan ücretsiz toplu taşımanın güvence altına alınması da kapsanıyor.

Beş yıllık vadede ise, daha kapsamlı planlama ve bütçeleme gereken hedefler var. Belediyenin en az bir, tam donanımlı ve uzman personelli yaşam merkezi kurması bu hedeflerin başında geliyor. Ayrıca, kendi yaşlısına bakan kişilere, her hafta en az yarım gün serbest kalabilecekleri şekilde bir destek programı başlatılması öngörülüyor.

65+ Yaşlı Hakları Derneği bu “Sözleşme”yle, beş yıllık dönemin sonunda Belediyelerin, yaşlı hemşehrileri için hak temelli hizmet anlayışı geliştirmesini, yaşlıları muhtaç değil hak sahibi bireyler olarak görmesini, karar verme süreçlerine dahil etmesini hedefliyor.

İki yıllık ve beş yıllık olarak iki aşamalı olarak belirlenen bu hedeflerin nihai amacı, belediyelerin Dünya Sağlık Örgütü’nün oluşturduğu “Yaş Dostu Kentler Ağı”na üye olabilecek duruma gelmesi.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: yas, yaşlı, yaşlı hakları derneği, yerel seçim

OKUMAYA DEVAM EDİN

“Yeni vakaların %75’i İngiliz varyantı” ne demek?
T.C. Sosyal Medya Mahkemeleri
Çalınan kişisel veriler: 5 adreste benzer paneller var
  • Mutfakta biri mi var? NATO da yandaş olmayan gazetecileri eliyor mu?24 Haziran 2026
  • Terörsüz Türkiye yasası Meclis’e NATO zirvesinden önce gelebilir mi?23 Haziran 2026
  • Starmer de İstifa Etti. İngiltere’ye Neden Başbakan Dayanmıyor?23 Haziran 2026
  • Moskova’nın En Tehlikeli Yanı: Gücü Değil, Söylediğini Yapma İradesi22 Haziran 2026
  • Bahçeli’nin kurmayı Akçay: CHP, MHP’deki çatlağı büyütmeye çalışmıştı22 Haziran 2026
  • Zaman Her Yarayı İyileştirir mi? CHP Krizine David Easton’un Cevabı20 Haziran 2026
  • Kılıçdaroğlu televizyonda, Özel mahalle kahvesinde: hangisi daha güçlü?20 Haziran 2026
  • Tehlikeli ve Büyüleyici Bir Uğraş: Sualtı Mağara Dalışı20 Haziran 2026
  • Pervin Buldan: 5 günlük işi var. Yasayı Meclis tatile girmeden çıkaralım19 Haziran 2026
  • Türkiye’nin Jeopolitik Primi ve Güven Açığı19 Haziran 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP