Siyaset

Erdoğan’ın Beyaz Saray ziyareti öncesinde ABD heyeti Ankara’da

ABD Temsilciler Meclisi üyeleri 28 Mart’ta Dışişleri Bakanı Fidan ile görüşmelerinde görülüyor. Ziyaret Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Biden’ın davetlisi olarak Beyaz Saray’a yapacağı ilk ziyaret öncesinde yapılması dolayısıyla ayrı bir önem taşıyor.(Foto: Dışişleri Bakanlığı)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden’ın davetlisi olarak 8-9 Mayıs’ta Vaşington’a yapması beklenen seyahat öncesinde ABD Temsilciler Meclisi üyelerinden oluşan bir heyet iki 28-29 Mart tarihlerinde Ankara’da temaslarda bulunuyor.

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Mike Rogers başkanlığındaki heyet 28 Mart’ta Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 29 Mart’ta Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar ile görüşmelerde bulundu. ABD heyetindeki diğer isimler Adam Smith, Salud Carbajal ve Veronica Escobar olarak açıklandı; görüşmelere ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake de katıldı.

Heyet Türkiye’ye bir bölge turu çerçevesinde Suudi Arabistan ve Özbekistan duraklarından sonra geldi. Diplomatik kaynaklara göre ele alınan konular arasında Gazze Krizi, terörle mücadele, Suriye, Irak, İran, Türkiye’nin İsveç’in üyeliğini kabulü sonrası NATO, Rusya, Ukrayna, Yemen gibi bölge konuları ile Türkiye-ABD savunma sanayi işbirliği önündeki yaptırım engelleri de bulunuyor.

Erdoğan’ın ABD gezisi

Güvenlik kaynakları bu çerçevede ABD’nin DEAŞ’a (IŞİD) karşı mücadele gerekçesiyle PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG’ye vermekte olduğu destek konusunun da gündeme geldiğini vurguluyorlar.

Diplomatik kaynaklarsa İsveç/F-16 anlaşma süreciyle birlikte Türkiye-ABD arasında Kongre-TBMM düzeyinde temasların sıklaşmaya başladığına dikkat çekiyorlar. Bu duruma, Kasım’daki ABD Başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın Joe Biden’ı devirme ihtimaline karşı ilişkilerin devamlılığı bakımından önem veriyorlar. Bu çerçevede Ankara’da Kongre’den gelen ABD Büyükelçisi Flake’in, İsveç/F-16 anlaşmasında olduğu gibi olumlu etkisine dikkat çekiliyor.

Bu anlaşma ardından Dışişleri Bakanı Fidan’ın ABD’de karşıtı Antony Blinken ile görüşmesinde gündeme gelen Biden davetinin, görüşmeler ardından 9 Mayıs’da Beyaz Saray’da yapılmasına karar verilmişti. Türkiye-ABD ilişkilerinin normalleşmesinin simgelerinden sayılan bu ziyaret Biden’ın Ocak 2021’de görevi Trump’tan devralması ardından Erdoğan’ın ilk Beyaz Saray ziyareti olacak.

ABD ziyareti öncesinde 22-23 Nisan’da Irak’ı ziyaret etmesi beklenen Erdoğan’ın, 9-11 tarihinde Vaşington’da yapılacak NATO Zirvesine katılmak üzere yeniden ABD’ye gideceği bildiriliyor.

YetkinReport

Recent Posts

İYİ Parti’nin yeni lideri Musavat Dervişoğlu

Seçim yenilgilerinin ardından iç çalkantılarla gündemden düşmeyen İYİ Parti'nin 5. Olağanüstü Kurultayında, partide Grup Başkan…

22 saat ago

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor. Gerçekten de öyle. Hiç…

22 saat ago

Bir Türk yetkili: Erdoğan’ın ABD ziyareti ertelendi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta yapması beklenen ABD seyahatinin ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi. İsminin…

2 gün ago

ABD’de Columbia, Türkiye’de ODTÜ: öğrenciler neden ayakta?

"ODTÜ'de bugün de bir kez daha Devrim Stadyumu'nun adını söyleyemeyen Rektörlük, Bahar Şenliği'ni Devrim'den soyutlamak,…

2 gün ago

Şimşek’in iki zorlu sınavı: vergi reformu ve kamuda tasarruf

Seçim bitti. Seçim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedeflediği gibi değil CHP lideri Özgür Özel’in istediği gibi…

2 gün ago

Dünya fikri mülkiyet günü: Adalet, yaratıcılık ve hakikat

Bugün 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü. Dünyayı fikirlerin ve bu bağlamda kararların yönettiği düşünülürse her…

2 gün ago