Categories: Siyaset

Türkiye sandık başında: 61 milyon seçmen yerel seçimler için oy veriyor

Türkiye sandık başında. 23 Mayıs seçimlerinin ardından gelen yerel seçimler siyasi sonuçları bakımından ilgiyle izleniyor. Saat 18:00’e kadar Türkiye’nin dört bir yanında 61 milyon seçmen sandıklarda oy kullanacak. (Foto: AA)

Türkiye’nin dört bir yanında seçim heyecanı başladı. 61 milyon 441 bin 882 seçmen yerel yöneticilerini belirlemek üzere sandık başlarında.

Türkiye’nin dört bir yanında 81 il, 973 ilçe ve 390 belediye başkanı ve 50 bin 336 muhtar belirlenecek. Bunun yanında il genel meclisi üyeliği ve belediye meclis üyeliği seçimleri de yapılacak. Seçimde 1 milyon 32 bin 610 genç de ilk defa oy verecek.

Oy verme işlemleri saat 07.00 itibariyle başladı.  Seçimin Mart ayında olması sebebiyle doğudaki 32 ilde oy verme işlemleri bir saat erkene alındı. Bu nedenle, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Gaziantep ve Trabzon’un da içinde bulunduğu 32 ilde oy verme işlemi 07.00-16.00 saatleri arasında yapılacak, diğer illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında gerçekleşecek.

YSK Başkanı Ahmet Yener sabah saat 9:30’da yaptığı açıklamada oy verme işlemlerinin sorunsuz devam ettiğini açıkladı.

Yener, “Tüm il, ilçe seçim kurullarından son durumlarına ilişkin bilgileri aldık. Şu anda sorunsuz olarak oy verme işlemleri devam ediyor. İnşallah gün sonunda da sorunsuz bir şekilde oy verme işlemleri tamamlanıp sayım işlemlerine geçeriz. Şu anda ben de oy kullanmaya gidiyorum,” dedi

Yalnızca yerel seçim değil

23 Mayıs seçimlerinin ardından gelen bu ilk seçimin siyasi sonuçları, yerel yönetimdeki değişikliklerden daha çok gündemde.

Özellikle İstanbul ve Ankara’da seçim yakından takip edilecek. Bunun yanında Türkiye’de 20 ilde seçimlerde parti değişikliği olup olmayacağı izlenecek.

AK Parti’nin toplam oylarının bir önceki genel seçimle karşılaştırılacağı bu seçimde seçimlere ittifak altında girmemeyi tercih ederek kendi gücünü göstermek isteyen ve bu sebeple kendi adaylarıyla seçime giren muhalefet partilerinin de performansı önemli görülüyor.

Bu seçimde dikkat edilecek bir başka nokta da katılım oranı olacak. 23 Mayıs sonrasında artan siyasete ilgisizliğin yerel seçimlere etkisi de takip edilecek.

Türkiye sandık başında

Seçmenler, oy kullanacakları sandığı öğrenmek için Yüksek Seçim Kurulu’nun internet sitesini, e-Devlet kapısını, mobil uygulamasını veya çağrı merkezini kullanabilecekler.

34 partinin adaylarının yarıştığı seçimlerde ülke genelinde 206 binden fazla sandık kuruldu.

Seçimlerde oy pusulaları farklı renklerde olacak. Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası beyaz, il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula turuncu, belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası mavi, belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise sarı renkte olacak. Seçmenler, tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacaklar.

Oy verme yerlerine görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla girilmesi yasak olacak.

Oy verme süresi sona erdiğinde sandık başında bekleyen seçmenlerin oylarını kullanmalarına izin verilmeyecek.

Seçim günü saat 06.00’dan gece saat 00.00’e kadar alkollü içki satışı, içkili yerlerde içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak. Ayrıca, oy verme süresince kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi umumi eğlence yerleri kapalı olacak, sadece yemek servisi yapılacak.

Yüksek Seçim Kurulu’nun belirlediği saat 18.00’e kadar radyo ve televizyon kanallarında seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Saat 18.00-21.00 arasında sadece YSK’nın verilerine dayalı haber ve tebliğler yayınlanabilecek. Saat 21.00’den sonra ise tüm yayınlar serbest olacak, ancak YSK’nın kararıyla bu saat öne çekilebilecek.

Siyasiler son açıklamalarını yaptı

Saatler oy verme işleminin başlamasına doğru ilerledikçe, siyasiler de alanda son açıklamalarında bulundu. 30 Mart’ta İstanbul’un Güngören ilçesinde bir mitingde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu eleştirdi.

Erdoğan mitingin ardından Fatih ilçesinde ziyaretlerde bulundu. Erdoğan seçime bir gün kala Fatih Çarçamba’da bulunan İsmailağa Cemaati’ni ziyaret ederek, İsmailağa Lideri Hasan Kılıç ile biraraya geldi. Cumhurbaşkanı daha sonra Ayasofya’da akşam namazı kıldı. Erdoğan’a AK Parti İstanbul adayı Murat Kurum da eşlik etti.

Bakanlar da alanda Murat Kurum için oy istediler. Buna göre Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Sağlam ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin alanda seçmenlere seslendi.

Ekrem İmamoğlu, sosyal medyada, vatandaşları sorumlu bir şekilde oy kullanmaya çağırarak birlik, demokrasi ve kardeşlik değerlerini vurguladı.

Ayrı bir etkinlikte, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir’in Balçova ilçesinde, seçim sürecinde sükuneti korumanın önemini vurgulayarak, vatandaşların artan siyasi ortamda ölçülü olmalarını ve sağduyulu davranmalarını istedi. Özel, “Bugün de devletle millet, devletle Türkiye ittifakı yarışıyor. Milletimiz yine millet kazandıracaktır,” dedi .

İYİ Parti’nin lideri Meral Akşener, İstanbul’un Sultanbeyli ilçesinde geniş kapsamlı bir kampanya gezisi düzenledi. Kadın haklarıyla ilgili endişeli bir vatandaşın ricasına yanıt vererek, seslerinin duyulacağından ve ilgili makamlara iletilerek güvence verdi.

YetkinReport

Recent Posts

Hamas lideri Haniye’den MİT Başkanı Kalın’a: top İsrail’in sahasında

Hamas siyasi lideri İsmail Haniye’nin 12 Mayıs’ta Katar’ın Başkenti Doha’da MİT Başkanı İbrahim Kalın ile…

10 saat ago

Erdoğan-Miçotakis: aman bir tatsızlık çıkmasın da…

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in 13 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuğu olarak Ankara’da ağırlanmasından beklenen en…

15 saat ago

Araştırma: Kürt seçmen Demirtaş etrafında birleşiyor

Rawest Araştırma’nın “Kürt Meselesi, Kürt Siyaseti ve Demirtaş” başlıklı araştırmasının sonuçlarına göre Kürtler 31 Mart…

19 saat ago

Yunanistan’ın Ege’de Deniz Parkı kurması tehlike çanıdır

Yunanistan kuruluşundan itibaren Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de Anadolu’ya doğru genişleme emel ve niyetinde olagelmiştir.…

2 gün ago

Atatürk’ün ölünce gömülmek istediği Ankara tümülüsü: Yumurtatepe

  Ankara’da Tümülüsler Vardır! Duygu Asena’nın “Kadınlar Vardır!” kitabının yayınlandığı dönem ve halen devam eden…

2 gün ago

BM’den tarihi Filistin kararı: Bir zafer mi, sembolik bir adım mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Mayıs'ta Filistin'in uluslararası örgüte tam üyelik için gerekli şartları…

2 gün ago