Türkiye’de yerel seçimler için 61 milyon seçmen için oy verme süreci devam ederken sabah saatlerinden itibaren sosyal medya platformları üzerinden çeşitli illerde “taşımalı oy” kullanıldığı ve seçimde usulsüzlük yapıldığı iddiaları gündeme geldi.
Cumhurbaşkanlığı’na bağlı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, tartışmaların ardından bir açıklama yaparak iddiaları yalanladı.
Başkanlık, “Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “Farklı illerden gelen seyyar seçmenlere toplu bir şekilde oy kullandırılıyor” iddiası doğru değildir,” ifadelerine yer verildi.
Başkanlıktan yapılan açıklamada, “31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimi’nde bazı bölgelerde görevli olan kolluk kuvveti ve rütbeli askerlerin oy kullanması manipüle edilmektedir. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yer alan askeri birliklerde görevli güvenlik personellerinin oy kullanacakları okullara ulaşımları, herhangi bir güvenlik zafiyeti yaşanmaması adına toplu bir şekilde sağlanmaktadır. Bahse konu güvenlik personelleri, sadece seçmen kayıtlarının olduğu seçim bölgelerinde oy kullanmaktadır. İddia edilenin aksine bölgelerde mükerrer oy kullanma, ihlal veya seçim güvenliğine ilişkin herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Seçim güvenliğine ilişkin, sosyal medyada paylaşılan provokatif iddialara itibar etmeyiniz,” ifadelerine yer verildi.
Taşımalı oy iddiaları
Tartışmalara sebep olan ve yerel seçimlerde polis ve askerlerin seçim bölgelerine toplu olarak taşındığı iddiasını ilk olarak DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık dillendirdi.
Sosyal medya hesaplarında paylaşılan görüntülerde Sakık, Ağrı’da asker ve polislerin taşımalı seçmen olarak getirilip oy kullandığını belirterek, “Binlerce insan Ağrı’ya getirildi, burada Ağrılı seçmen yok. Ağrı halkının iradesini gasp etmek istiyorlar,” dedi.
Sırrı Sakık taşımalı seçmene isyan etti: Hırsız var bu kentte
— Tele1 TV (@tele1comtr) March 31, 2024
Ayrıca T24 haber sitesinin haberine göre, Diyarbakır Kulp ilçesinde 4 okulda polis ve askerlerin toplu bir şekilde oy kullandığı, Kulp ilçesinin Atatürk Ortaokulu, Seyrek Ortaokulu, Hamzalı Canaydın Ortaokulu, Uzunova Ortaokulu’nda taşımalı asker ve polislerin oy kullandığı aktarıldı.
Ortadoğu Haber sitesi Mardin’in Dargeçit ilçesinde de taşıma oy kullanıldığını iddia etti.
Mardin'in Dargeçit ilçesinde AKP usulsüzlüğü
Dargeçit (Kerboran) ilçesinde AKP'li 580 asker ve polis sabah saatlerinde sandık başına gelerek oy kullandı.#secim pic.twitter.com/LV9wKtFDzf
— Ortadoğu Haber (@Orta_Dogu77) March 31, 2024
DEM Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, sosyal medya hesabından paylaştığı videoda Şırnak’ta da taşıma oy kullanıldığını iddia ederek durumu eleştirdi.
İfşa ediyoruz‼️
Bakın nasıl da yüzlerini saklıyorlar! İrade gaspına karşı bu hırsızlığı ve ahlaksızlığı kabul etmiyoruz!#Şırnak pic.twitter.com/dVh1d6tr4X— Mehmet Zeki İrmez (@zekiirmez) March 31, 2024
DEM Parti Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de şehirde oy kullanmak için sırada bekleyen askerlerin görüntülerini paylaştı. Koçyiğit dışarıdan asker getirildiğini belirterek “taşımalı seçmen ile Kars halkının iradesi gasp edilecek,” dedi. DEM Parti Kars adayı Hazal Aras da durumu eleştirerek “Binlerce asker burada oy kullanıyor. Türkiye’nin bunu kabul etmemesi gerekiyor. Ağrı’nın bunu kabul etmemesi gerekiyor. Binlerce asker şu anda bu okulda oy kullanıyor. Bu seçim Ağrı’nın vicdanına sığmamalı.” ifadelerini kullandı.
Şırnak merkezde 5950 seçmenin kayıtlı olduğu Tümgeneral Ömer Keçecigil İlkokulunda tek bir sivil seçmen yok. Duruma tepki gösteren DEM Partililer ve oy kullanmaya getirilen asker ve polisler arasında arbede yaşandıhttps://t.co/uPpaD36jAz pic.twitter.com/ABAsqpG3PQ
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) March 31, 2024
DEM: “46 bin oy kaydırıldı”
Seçimde usulsüzlüklerle ilgili sosyal medya hesaplarında paylaşılan görüntülerin tartışma yaratmasının ardından üç farklı basın açıklaması yapan DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, parti merkezine ulaşan bilgiler sonucunda 31 Mart seçimlerinde seçmen kaydırılan “31 il olduğunu” tespit ettiklerini açıkladı.
Doğan, “Ağrı Merkez 4168, Ağrı Taşlıçay 204, Batman Hasankeyf 280, Batman Gercüş 274, Bingöl Adaklı 99, Bitlis Merkez 51, Bitlis Tatvan 726, Dersim Mazgirt Akpazar 127, Diyarbakır Eğil 1129, Diyarbakır Hazro 797, Diyarbakır Kulp 1929, Elazığ Karakoçan 519, Erzurum Karaçoban 312, Hakkari Çukurca 3235, Hakkari Derecik 1979, Hakkari Yüksekova, Esendere 953, Hakkari Şemdinli 1886, Iğdır Merkez 4382, Kars Merkez 3842, Mardin Dargeçit 570, Mardin Savur 978, Mersin Akdeniz 460, Muş Malazgirt 609, Siirt Eruh 1071, Siirt Kurtalan 688, Siirt Pervari 33, Siirt Merkez 6328, Şırnak Beytüşşebap 828, Şırnak Güçlükonak 494, Şırnak Merkez 6541, Şırnak Uludere 1409 toplam kaydırılan seçmen sayısı 31 Merkezde tespit edebildiğimiz 46 bin 901,” dedi.
Konu ile ilgili çok fazla bilgi kirliliği olduğunu belirten Doğan, parti merkezine pek çok ihlal haberi geldiğini söyledi. Doğan en fazla “haksız oy temini, mükerrer oy kullanımı, kolluk güçlerinin hem bulunmamaları gereken alanlarda bulunarak caydırıcı etkide bulunmaları, bunun yanında gazlı müdahalelerin” yaşandığını belirtti. Doğan, hukuki süreç başlatacaklarını söyledi.
Oy verme süreci devam ederken yaptığı önceki basın açıklamasında 142 nolu belgeye dikkat çeken Doğan, sandık görevlilerini ve müşahitlere belge ile ilgili uyarıda bulunmuştu.
Doğan, kolluk güçleri ulaşım görevlileri gibi memurların seçmen listelerinde adı olmadığı halde oy kullanabilmelerini sağlayan bu belge ile ilgili kendilerine çok soru geldiğini belirtmişti.
Bu belge ile oy kullanacak kişileri YSK’nın siyasi partilere bildirmediğini belirten Doğan, görevlilerin 142 nolu belge ile oy kullanacak kişilerin kimlik belgelerinin detaylı bir şekilde incelenmesi, kimlik kartlarını kartlarını karşılaştırması gerektiğini belirtmişti.
Bakan Tunç ve YSK Başkanı Yener: Seçimler şeffaf
Tartışmaların ardından açıklamada bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “seçimin şeffaflığı ile ilgili hiçbir şüphe yoktur,” dedi.
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tunç, “Gerek seçim öncesi alınan tedbirler, gerek seçim güvenliğine ilişkin alınan tedbirler had safhada,” dedi.
Tunç, “Seçimin şeffaflığı, seçim güvenliği ile ilgili hiçbir endişe Türkiye’de yoktur. Yargı gözetim ve denetimi de yapılmaktadır. Seçmen listeleri ysk.gov.tr’de şeffaf bir şekilde yayınlanmıştır. Herkes komşusunun nerede oy kullanacağını bile bilmektedir,” dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Türkiye'nin seçimleri dünyaya örnek seçimlerdir. Seçim güvenliği için alınan tedbirler had safhadadır, hiçbir endişe yoktur. Herkes üzerine düşeni yapıyor. pic.twitter.com/xGOfvfiubT
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) March 31, 2024
Konu ile ilgili soruları yanıtlayan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener “şu an itibarıyla seçim iş ve işlemleri sorunsuz olarak devam etmektedir,” dedi.
Yener, iddialarla ilgili, “Bu iddiaların hepsi kurula gelmiş, değerlendirilmiştir. Oy verme esnasında da kayıtlı olmayan bir seçmenin başka bir yerde oy kullanması söz konusu değildir. Kurul önüne bu tür konular gelirse de değerlendirir, bir sonuca varır. Bunlar iddiadan ibarettir. Şu ana kadar da kurul önüne gelen tüm sorunları cevaplandırmış ve seçimle ilgili tüm hazırlıklarını sorunsuz bir şekilde tamamlanmıştır. Şu an itibarıyla da seçim iş ve işlemleri sorunsuz olarak devam etmektedir” dedi.