Categories: Siyaset

CHP seçimi kazandı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, 31 Mart Yerel Seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından CHP Genel Merkezi önünde toplanan coşkulu kalabalığa hitap etti.  Özel, 31 Mart yerel seçimleri sonrasında resmi olmayan sonuçlara göre 34 ilde CHP’nin belediye yönetimini aldığını açıkladı. Özel, Cumhuriyet tarihinde ilk kez aldıkları iller olduğunu, İstanbul’da CHP’nin 14 belediyeye 12 belediye eklediğini belirtti. (Foto: CHP)

31 Mart yerel seçimleri resmi olmayan sonuçlarına göre Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye genelinde oy oranını arttırarak tarihinde almadığı şehirlerde yönetimi devraldı. 61 milyon seçmen 36 ilde CHP’li yönetimi tercih etti. 20 yıldan bu yana ilk kez CHP’nin Türkiye’de oy oranı AK Parti’yi geçerek ilk sıraya yerleşti. CHP, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Balıkesir’de Büyükşehir koltuğunu aldı.

CHP lideri Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, henüz resmi olmayan sonuçlara göre CHP’nin kazandığını belirterek zafer konuşması yaptı.

CHP Genel Merkezi’nde kalabalığa seslenen Özel, “Bugün partimizi hep beraber şu ana kadarki sonuçlara göre -vallahi ben TRT’nin yalancısıyım- birinci parti yaptık. Bu ikinci yüzyılın ilk yerel seçimiydi. Size söz veriyorum, ikinci yüzyılın ilk genel seçiminde Atatürk’ün partisini iktidar yapacağız,” dedi.

Anadolu Ajansı’nın verilerine göre Türkiye genelinde sandıkların yüzde 99’u açıldı. Buna göre oyların yüzde 37,74’ünü CHP, yüzde 35,49’unu AK Parti, yüzde 6,19’sını Yeniden Refah Partisi, yüzde 5,68’ini DEM Parti, yüzde 4,98’ini MHP, yüzde 3,77’sini de İYİ Parti aldı.

Seçimlerle birlikte 28 ilde yönetim el değiştirdi.

CHP lideri Özgür Özel: “Cumhuriyet tarihinde ilk kez”

Sandıkların açıklanması devam ederken CHP genel merkezinde kameraların karşısına geçen CHP lideri Özgür Özel, CHP’nin 10 ilde yeniden kazandığını, Türkiye genelinde Cumhuriyet tarihinde ilk kez kazanılan iller olduğunu açıkladı.

Özel, “Bizdeki verilere ve tüm kaynaklardan desteklenen verilere göre, Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Eskişehir, Mersin, Muğla, Tekirdağ, İzmir ve İstanbul’u yeniden kazandık. Balıkesir, Bursa, Manisa ve Denizli’yi Büyükşehir Belediyelerini kazandık ve ilçe belediyelerinde çok önemli başarılar elde ettik. 1989’dan sonra ilk kez Adıyaman’ı, Cumhuriyet tarihinde ilk kez Manisa gibi Afyonkarahisar’ı, 1977’den beri ilk kez Amasya’yı, Bartın’ı, Giresun’u, Kastamonu’yu, Cumhuriyet tarihinde ilk kez Kırıkkale’yi, Kilis’i, Kütahya’yı, Uşak’ı ve Zonguldak’ı kazandık.  Ardahan, Artvin, Bilecik, Bolu, Burdur, Edirne, Kırşehir, Sinop ve Yalova’yı kazandık,” dedi.

Özel, İstanbul’da CHP’nin elindeki 14 belediyenin tamamını koruduğunu belirterek, bu belediyelere “şu ana kadar 12 belediye ilave ettik” dedi. Özel, “İl başkanımızın taahhüdü olan iki ilçe için yarış devam ediyor. 2-4 ilçeyi kazanmamız olası. Belediye meclis çok önemli,” dedi.

Özel: 77’den beri ilk kez

Duygusal bir konuşma yapan CHP lideri, “seçim sonuçları göstermiştir ki bugün seçmen Türkiye’de yeni bir siyasetin kurulmasına karar verdi. Bugün seçmen 22 yıllık Türkiye fotoğrafını değiştirmeye, yeni bir siyasi iklime kapı aralamaya karar verdi,” dedi

Özel, “Bugün elde ettiğimiz başarının en önemli mesajı şudur CHP artık başının üzerindeki görünmez yüzde 25’lik tavanı kırmıştır tuzla buz etmiştir. TRT’nin bize yaptığı onca haksızlığa, adaletsizliğe karşı onlara bir sürprizimiz var demiştim. Sürprizim 1977’den beri ilk kez TRT ekranlarında CHP’nin şu anda birinci parti olmasıdır,” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’dan yenilgi konuşması: “her olanda bir hayır vardır”

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ardından AK Parti Genel Merkezi’nin balkonundan vatandaşlara hitap etti. ( Emin Sansar – Anadolu Ajansı )

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi olmayan sonuçların ardından Ankara’da balkon konuşmasında AK Parti’lilerin karşısına çıktı.

Erdoğan “Mayıs seçimlerinden 9 ay sonra maalesef yerel seçim imtihanından umduğumuz, istediğimiz neticeyi alamadık. AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak daha öncekiler gibi bu seçim sınavına da yoğun bir şekilde hazırlandık. Seçim takvimi işlemeye başladığı günden itibaren kadrolarımızla gece gündüz sahadaydık. Son iki aylık dönemde şahsım 52 farklı şehrimizi ziyaret ettim, mitingler yaptım, halkımla bütünleştim, kucaklaştık. Netice böyle oldu. Her olanda bir hayır vardır,” dedi.

Erdoğan, “Milletimizin kararına hürmetsizlik etmeyecek, milletle inatlaşmaktan, milli iradeye rağmen hareket etmekten, milletin takdirini sorgulamaktan uzak duracağız” ifadelerini kullandı.

Kazanan belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri ve muhtarları kutlayan Erdoğan, “kentlerinin yararına çalışan başkanlara destek olacaklarını” vurguladı.

4 yıl boyunca Türkiye’de seçimlerin olmayacağını belirten Erdoğan, deprem bölgesine yardım ve ekonomiye odaklanacaklarını vurguladı.

Erdoğan, “milletin vaktini çalacak tartışmalarla bu vakti heba edemeyiz,” dedi.

Mansur Yavaş’tan zafer konuşması, Altınok: “halkımız karar vermiştir”

Ankara’da sandıkların yüzde 99’u açıldı. Buna göre Mansur Yavaş oyların yüzde 60,35’ini aldı. AK Parti adayı Turgut Altınok’un oy oranı ise yüzde 31,69’da kaldı.

Yavaş, ilk sonuçların açıklanmasının hemen ardından sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Büyükşehir tamam, ilçe sonuçlarını bekliyoruz,” dedi.

Sandıkların açılmasıyla zaferi kesinleşen Yavaş, akşam Belediye Binası önünde toplanan kalabalığa seslenerek “biz bu seçim sonuçlarını zafer olarak görmüyoruz. Bizim karşımızda düşman yok. Hepimiz bu vatanın bu kentin onurlu birer ferdiyiz,” dedi.

Yavaş, “Bu seçimin kaybedeni bizden farklı düşünen, bize oy vermeyen hemşerilerimiz asla değildir. Bir demokrasi yarışı verilmiş, Ankara’nın helal oylarıyla tüm Türkiye’de Mansur Yavaş belediyeciliği tescillenmiştir. Bu seçimin kaybedeni siyasi hayatını müfteri olarak tamamlayan Turgut Altınok’tur” dedi.

Ankara’da yalnızca üç belediyede yönetimi elinde bulunduran CHP, ilde 25 belediyeden 16 belediyeyi devraldı.

Cumhur İttifakı’nın Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok, resmi olmayan seçim sonuçlarının ardından ilk açıklamasında “Vatandaşımız karar vermiştir saygı duyarız, hayırlı olsun” ifadesini kullandı.

İmamoğlu: “Yarın herşey çok güzel olacak”

Anadolu Ajansı’nın verilerine İstanbul’da sandıkların yüzde 99’u açıldı. Buna göre Ekrem İmamoğlu oyların yüzde 51’ini, AK Parti adayı Murat Kurum ise oyların yüzde 39,60’ını aldı.

Saat 23:30 itibariyle sandıkların yüzde 96’sının sonuçlarının ellerinde olduğunu belirten İmamoğlu, resmi olmayan rakamlara göre 1 milyon oy farkı ile seçimleri kazandıklarını belirtti.

İmamoğlu, “yüzde 96’sının sonuçları elimizde var ve 1 milyonun biraz daha üzerinde bir farkla birinci durumdayız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri yeni dönemdeki yetkiyi Istanbul halkı bize vermiştir diyebiliriz. Elbette resmi açıklamaları YSK rakamları ile birlikte mazbata anıdır ancak şu an itibariyle 1 milyonun üzerinde bir oy farkıyla hemen hemen sonuçlar belli olmuştur,” dedi. İmamoğlu, “seçimleri kazanmış bulunuyoruz,” dedi.

İmamoğlu, “yüzde 52 oy oranımızla yüzde 39 civarında bir oy oranı iki rakip arasındaki farkı tariflemekte,” dedi.

İmamoğlu CHP’nin 14 belediyesinde “göreve devam edeceklerini”, bunun yanı sıra 11 belediyede de görevi devraldıklarını belirtti. Buna göre Beyoğlu, Bayrampaşa, Eyüpsultan, Çatalca, Çekmeköy, Sancaktepe, Üsküdar, Silivri, Şile ve Tuzla CHP’ye geçti.

Seçim değerlendirmesinde de bulunan İmamoğlu 31 Mart seçimlerinin yalnızca yerel yönetimlerin belirlenmesi değil, Türkiye siyaseti kadar Dünya siyaseti için de önemli olduğunu söyledi. İmamoğlu, seçimlerin “otoriter rejimlere karşı demokrasinin zaferinin mümkün olduğunu” gösterdiğini belirtti.

İmamoğlu, sonuçların belli olmasının ardından Saraçhane’de zafer konuşması yaptı, “yarın herşey çok güzel olacak” dedi.

Kurum teşekkür etti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi için AK Parti adayı Murat Kurum, resmi olmayan sonuçlar belli olduktan sonra kameraların karşısına geçti.

Kurum, “eksiğimiz neyse onu gidermek için teşkilatlarımızla birlikte sahada olacağız,” dedi.

Kurum, “Büyük ve güçlü Türkiye davası için çalışacağız. Ülkemizin geleceğe daha iyi hazırlanması adına şehirlerimiz ve milletimiz için çalışmaya devam edeceğiz,” dedi.

AK Parti adayı, “Bu seçimde tercihini hangi partiden yana yaparsa yapsın iradesini sandığa yansıtan kardeşlerimize çok çok teşekkür ediyorum. Bu süreçte bize inanan, bizimle yol yürüyen, projelerimizi, hayallerimizi paylaştığımız, proje ve hayallerle birlikte dava arkadaşlığı yaptığımız kardeşlerimize şükranlarımı sunuyorum,” ifadelerini kullandı.

Bursa, Balıkesir, Adana, Mersin’de CHP

Antalya, Hatay, Eskişehir, Denizli, Bursa ve Balıkesir’de seçim öncesi çalışmalar başabaş bir yarış öngörüyordu.

Bursa’da sandıkların açılması tamamlandı. Buna göre CHP adayı Mustafa Bozbey, yüzde 47 oy aldı. AK Parti adayı Alinur Aktaş ise yüzde 38 oy topladı.

Balıkesir’de CHP adayı Ahmet Akın yüzde 51 oy alırken. AK Parti adayı Yücel Yılmaz yüzde 40 oy aldı.

Antalya’da sandıkların yüzde 99’u açıldı. CHP adayı Muhittin Böcek yüzde 48 oy ile önde görünüyor. AK Parti adayı Hakan Tütüncü’nün oy oranı yüzde 40.

Eskişehir’de sandıkların yüzde 99’u açıldı. Eskişehir CHP adayı Ayşe Ünlüce oyların yüzde 51’ini AK Parti adayı İdris Nebi Hatipoğlu ise oyların yüzde 37’sini aldı.

Denizli’de CHP adayı Bülent Nuri Çavuşoğlu oyların yüzde 48’ini AK parti adayı Osman Zolani se oyların yüzde 38’ini aldı görünüyor.

Hatay’da itirazlar sürüyor

CHP’nin Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı yeniden aday göstermesi tartışmalara sebep olmuştu. Hatay’da ilk verilerde AK Parti adayı Mehmet Öntürk önde görünüyordu. Sandıklar açıldıkça Savaş öne geçti. Sandıkların yüzde 73’ü açıldığında Savaş’ın oy oranı yüzde 44, Öntürk’ün ise yüzde 43 görünüyordu. Bu fark sandıkların açılması devam ederken kapandı, Öntürk yeniden öne geçti.

Anadolu Ajansı’nın verilerine göre Mehmet Öntürk yüzde 44,47, Lütfü Savaş yüzde 43,97 almış görünüyor. AA verilerine göre Öntürk’ün 345.884 oyu, Savaş’ın 342.972. İki aday arasındaki oy farkı 3 bin 912.

Sosyal medya hesabından açıklama yayınlayan CHP Lideri Özgür Özel, oy sayımlarına itiraz edeceklerini söyledi.

Özel, “Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde, doğrudan Hatay Valisi’nin müdahil olduğu bir usulsüzlük, bir milli irade gaspı söz konusudur. Çok sayıda milletvekilimizi görevlendirdik, Hatay halkının iradesine sonuna kadar sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, “Biz şu an 15 bin oy öndeyiz. Yaklaşık 35 bin geçersiz oy var. Bunlarla ilgili itirazlarımız olacak. Bu kadar geçersiz oy olması bizde soru işaret bıraktı.” dedi.

Lütfü Savaş, seçimde usulsüzlük iddiası ile YSK’ya gideceğini açıkladı.

 

 

AK Parti 16 ilde oy kaybetti

AK Parti yerel seçimlerde 16 il belediyesinde oy kaybetti. İktidar partisi, 22 yıldır hiç kaybetmediği Adıyaman, Afyon ve Kilis’te yönetimi CHP’ye, Yozgat ve Şanlıurfa’da Yeniden Refah Partisi’ne, Sivas Belediyesini ise Büyük Birlik Partisi’ne devretti.

AK Parti, Kocaeli, Gaziantep, Konya, Kayseri, Samsun, Trabzon, Sakarya, Ordu, Malatya, Kahramanmaraş, Erzurum’da oylarını korudu.

MHP de yerel seçimlerde 1 büyükşehir ve 5 ilde başkanlığını devrederken, Kırklareli, Çankırı, Tokat, Erzincan, Gümüşhane, Karaman, Osmaniye ve Kars’ta oylarını korudu.

Yeniden Refah sürprizi

Yeniden Refah Partisi ise Şanlıurfa ve Yozgat’ta yönetimi devraldı.

Şanlıurfa’da sandıkların yüzde 87’si açıldı. YRP adayı Mehmet Kasım Gülpınar yüzde 38 oy alarak, yüzde 35 oy alan AK Parti adayı Zeynel Abidin Beyazgül’ün önüne geçti. Şanlıurfa’da AK Parti’nin kazanmasına kesin gözüyle bakılıyordu.

Yozgat’ta da YRP öne geçti. Şehirde sandıkların yüzde 84’ü açıldı. YRP adayı Kazım Arslan yüzde 36 oyla yönetimi alırken, MHP adayı Ömer Açıkel yüzde 39 oyda kaldı.

İYİ Parti’de istifa

İYİ Parti yerel seçimlere kendi adayları ile girme kararı almıştı.

Türkiye genelinde oy oranında net bir düşüş görülen İYİ Parti’nin yalnızca Nevşehir adayı Rasim Arı yüzde 55’i açılmış sandıklarda önde görünüyor. Nevşehir İYİ Parti’nin aldığı tek şehir olabilir.

İlk sonuçların açıklanmasının ardından İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Bilge Yılmaz, İYİ Parti Lideri Akşener’i istifaya davet ederek görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yılmaz: “İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’i istifaya davet ediyorum. Önümüzdeki genel seçimlerde ülkemizin AK Parti iktidarının kötü ve beceriksiz yönetiminden kurtulması için bugünden çalışmaya başlamalıyız. Bu sonuçlar göstermiştir ki yapacak çok işimiz var, kaybedecek vaktimiz yok. Bu yönde yapacağım çalışmalara ağırlık verebilmek için İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığı görevimden istifa ediyorum,” ifadelerini kullandı.

SOL Parti, Saratlı ve Hozat’ta kazandığını duyurdu.

 

YetkinReport

Recent Posts

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

17 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

21 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

24 saat ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

1 gün ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

2 gün ago

Yeni tasarruf paketi yaraya ne kadar merhem olabilir?

13 Mayıs Pazartesi günü ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın sunuş konuşmasından sonra…

2 gün ago