CHP Lideri Özgür Özel, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın Taksim Meydanı’nda kutlanması gerektiğini belirterek iktidara çağrıda bulundu.
24 Nisan’da CHP Meclis Grup Toplantısında konuşan Özel, “1 Mayıs Taksim’de kutlanması gereken hak olan işçi bayramıdır. Buradan çağrım özgüvenle işçilere inanarak Taksim’i 1 Mayıs’a açın. Ben kefilim, orada olacağım. İşçilerle birlikte bir kişinin burnu kanamadan kutlanmasına kefaleti ben koyuyorum,” dedi.
Özel, “Elimizi uzatıyoruz, elimiz emekçinin barışın özgüvenin elidir. 1 Mayıs’ta Taksim’in kazanılması bu ülkenin yeni iklimine hizmet edecektir. Emekçilerin elini havada bırakmayın,” dedi.
1 Mayıs çağrısı
İstanbul’da 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının 2012 yılından bu yana Taksim’de yapılması Valilik tarafından yasaklanıyor. Valilik yasakları sebebiyle Taksim meydanında kutlamalar düzenlemek isteyen gruplar polis marifetiyle engelleniyor. Engellerle ilgili DİSK Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş, AYM, Taksim’de kutlama yapılmasının engellenmesinin “Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının engellenmesi” olduğuna karar vermişti.
AYM kararına rağmen İstanbul Valisi Davut Gül bu yıl da meydanın kutlamalara kapalı olacağını, bayramın “Taksim dışındaki herhangi bir alanda kutlanacağını” açıkladı.
İYİ Parti’den istifa eden Yanıkömeroğlu CHP’de
Aralık ayında YetkinReport’a konuşan Yanıkömeroğlu, “Son dönemde gelişmelerden rahatsızlık duyuyordum. CHP’nin işbirliği önerisinin reddedilmesi bardağı taşıran son damla oldu. İstifamı verdim. Millet bize bu sistemi değiştirelim diye oy verdi. Milletvekili olarak bu misyona devam edeceğim,” demişti.
İYİ Parti haftasonu kongreye hazırlanırken parti içindeki çalkantılar meclis içinde de spekülasyonlara sebep oluyor.
Anayasa mesajı, Çetin Doğan ve Makbule Özer için çağrı
Özgür Özel, konuşmasında Anayasa tartışmalarına da değinerek “bu ülkede eğer devlet olacaksa, yani insanların anı ve malı güvende olacaksa bu ülkede en üstteki cumhurbaşkanından en sade vatandaşa kadar herkes bu anayasaya bağlı olacak. Bir ülkede anayasanın işine gelen kısımlarını uygulayıp oradan güç alıp kullanıp, işine gelmeyen kısımlarını ihlal edersen bu hak bir kişide değil herkeste olur. Orada devlet, anayasa ortadan kalkar, o zaman keşmekeş olur o zaman beka sorunu olur. O yüzden bu ülkedeki en sade vatandaştan cumhurbaşkanına kadar herkesin bu anayasaya harfiyen uyması gerekir. Anayasaya uymak AİHM kararlarına AYM kararlarına bağlayıcılığına uymakla olur,” dedi.
“Bu aksine o terör örgütünü güçlendirirse senin yaptığın böyle uygulamalar güçlendirir. 83 yaşında Türkçe bilmeyen kadını bilmeden muayene ettiği birisi için hapiste atmak taban yapar terör örgütüne. Güçsüzleştirmek için demokrasi lazım, kendine güvenmen lazım. 83 yaşındaki kadınlarla hastalarla uğraşarak adalet gücü otoritesi temin edilmez. Yapmayın, vazgeçin bunlardan.