Siyaset

CHP Lideri Özel’den 1 Mayıs için Taksim çağrısı: “Orada olacağım, kefilim”

Partisinin meclis grubunda CHP’li vekillere seslenen CHP lideri Özgür Özel Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararı hatırlatarak 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın Taksim Meydanı’nda kutlanması için çağrı yaptı. (Foto: CHP)

CHP Lideri Özgür Özel, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın Taksim Meydanı’nda kutlanması gerektiğini belirterek iktidara çağrıda bulundu.

24 Nisan’da CHP Meclis Grup Toplantısında konuşan Özel, “1 Mayıs Taksim’de kutlanması gereken hak olan işçi bayramıdır. Buradan çağrım özgüvenle işçilere inanarak Taksim’i 1 Mayıs’a açın. Ben kefilim, orada olacağım. İşçilerle birlikte bir kişinin burnu kanamadan kutlanmasına kefaleti ben koyuyorum,” dedi.

Özel, “Elimizi uzatıyoruz, elimiz emekçinin barışın özgüvenin elidir. 1 Mayıs’ta Taksim’in kazanılması bu ülkenin yeni iklimine hizmet edecektir. Emekçilerin elini havada bırakmayın,” dedi.

1 Mayıs çağrısı

İstanbul’da 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının 2012 yılından bu yana Taksim’de yapılması Valilik tarafından yasaklanıyor. Valilik yasakları sebebiyle Taksim meydanında kutlamalar düzenlemek isteyen gruplar polis marifetiyle engelleniyor. Engellerle ilgili DİSK Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş, AYM, Taksim’de kutlama yapılmasının engellenmesinin “Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının engellenmesi” olduğuna karar vermişti.

AYM kararına rağmen İstanbul Valisi Davut Gül bu yıl da meydanın kutlamalara kapalı olacağını, bayramın “Taksim dışındaki herhangi bir alanda kutlanacağını” açıkladı.

AYM kararına değinen Özel, “DİSK bu konuda AYM’ye gitti mahkemeyi kazandı yargı Taksim 1 Mayıs’ta açık olsun derken hâlâ Taksim’i 1 Mayıs’ta kapalı tutmak bir kompleksten boşa bir kaygıdan başka bir şey değil,” dedi.
İktidara seslenen Özel,  “Egemenlik, polisle panzerle korunmaya başladıysa egemenlik elden gitmiş demektir. Yasaklarsanız, engellerseniz, gaz sıkarsanız o zaman belki o gün o meydanın işçilere emekçilere açılmasını bir başka 1 Mayıs’a bırakırsınız. Ama o 1 Mayıs’ta artık siz olmazsınız, çünkü bittiniz, tükendiniz demektir” dedi.

İYİ Parti’den istifa eden Yanıkömeroğlu CHP’de

Aralık ayında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ittifak politikalarını eleştirerek kurucusu olduğu İYİ Parti’den istifa eden İstanbul Milletvekili Sibel Yanıkömeroğlu meclis grup toplantısında parti rozetini alarak CHP’ye geçti.
Yanıkömeroğlu’na parti rozetini takan Özgür Özel, “İstanbul 3. Bölgede zaten bir milletvekilinin 3. Bölgede çok eksikliğini hissediyorduk, depreme karşı verilecek çalışmalarda meclisteki yapıcı muhalefetimizde kendisine çok yük düşecek. Kendisini grubumuza hoş geldin diyorum” dedi.

Aralık ayında YetkinReport’a konuşan Yanıkömeroğlu, “Son dönemde gelişmelerden rahatsızlık duyuyordum. CHP’nin işbirliği önerisinin reddedilmesi bardağı taşıran son damla oldu. İstifamı verdim. Millet bize bu sistemi değiştirelim diye oy verdi. Milletvekili olarak bu misyona devam edeceğim,” demişti.

İYİ Parti haftasonu kongreye hazırlanırken parti içindeki çalkantılar meclis içinde de spekülasyonlara sebep oluyor. 

Anayasa mesajı, Çetin Doğan ve Makbule Özer için çağrı

Özgür Özel, konuşmasında Anayasa tartışmalarına da değinerek “bu ülkede eğer devlet olacaksa, yani insanların anı ve malı güvende olacaksa bu ülkede en üstteki cumhurbaşkanından en sade vatandaşa kadar herkes bu anayasaya bağlı olacak. Bir ülkede anayasanın işine gelen kısımlarını uygulayıp oradan güç alıp kullanıp, işine gelmeyen kısımlarını ihlal edersen bu hak bir kişide değil herkeste olur. Orada devlet, anayasa ortadan kalkar, o zaman keşmekeş olur o zaman beka sorunu olur. O yüzden bu ülkedeki en sade vatandaştan cumhurbaşkanına kadar herkesin bu anayasaya harfiyen uyması gerekir. Anayasaya uymak AİHM kararlarına AYM kararlarına bağlayıcılığına uymakla olur,” dedi.

“Bu aksine o terör örgütünü güçlendirirse senin yaptığın böyle uygulamalar güçlendirir. 83 yaşında Türkçe bilmeyen kadını bilmeden muayene ettiği birisi için hapiste atmak taban yapar terör örgütüne. Güçsüzleştirmek için demokrasi lazım, kendine güvenmen lazım. 83 yaşındaki kadınlarla hastalarla uğraşarak adalet gücü otoritesi temin edilmez. Yapmayın, vazgeçin bunlardan.

 

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) heyetiyle yaptığı görüşmede İsrail ile…

3 saat ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

21 saat ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

22 saat ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

1 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

1 gün ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

1 gün ago