Categories: Ekonomi

Merkez Bankası faiz oranını sabit tuttu: yüzde 50

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) 25 Nisan’taki toplantısının ardından politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) 25 Nisan’taki toplantısının ardından politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.

25 Nisan’da Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplanan PPK, politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tutma kararı aldı.

Kararın ardından yapılan açıklamada Kurul, Mart ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin öngörülenden yüksek olduğunu belirtirken, “parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir,” değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarısında tesis edilecektir.”

“Kurul; makroihtiyati politikaları, piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdürmektedir. Bu çerçevede, kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenmeye devam edilecektir. Likidite gelişmeleri yakından takip edilerek, gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılması sürdürülecektir.

“Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.”

Beklenenin üzerinde enflasyon

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 36, ancak hem Merkez Bankası Başkanı Karahan hem de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları 2024 yıl ortasında enflasyonda artış ardından dezenflasyon eğilimi olacağı beklentisini dile getiriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Mart ayı enflasyonu yıllık olarak yüzde 68,50 oldu. Enflasyon aylık olarak ise yüzde 3,16 olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası seçimlere 10 gün kala, 21 Mart’ta politika faizini düşürmek bir yana yüzde 50’ye çıkardı.

Bakan Mehmet Şimşek, enflasyon ile mücadelenin yanında ekonomik büyümenin de destekleneceği vurgusunu canlı tutarken yapısal reformlar ile ilgili tartışmalar da gündemin ilk maddeleri arasında.

Şimşek hem iki önemli uluslararası toplantıda (IMF-Dünya Bankası ve G20) hem de seçim sonrası ilk büyük tanıtım toplantıları dizisiyle uluslararası yatırım fonlarının karşısına çıktı.

Bu gelişmelerin hemen öncesinde Dünya Bankasının Türkiye’ye 2024-2028 dönemi için 18 milyar dolar proje finansman desteği sağlama kararını açıklamıştı.

 

YetkinReport

Recent Posts

Hamas Katar-Mısır ateşkes önerisini kabul etti

Hamas'ın Siyasi Lideri İsmail Haniye 6 Mayıs'ta yayınladığı açıklamayla Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda hazırlanan İsrail…

3 saat ago

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

12 saat ago

İliç Maden Kazası Komisyonu Erzincan’da inceleme yapacak

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat'ta 9 işçinin toprak altında kaldığı siyanürlü…

12 saat ago

Gerçek sorunları çözmek yerine sözde “sivil” anayasa dayatması

TRT Haber’in “Yeni anayasa sürecinde 3 yöntem” başlıklı haberine göre TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi…

16 saat ago

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: eğitim ideolojinin tatmin alanı değildir

Millî eğitim sitemimiz yıllardır devasa sorunlarla boğuşuyor. Bir yandan hızla artan nüfus, bir yandan inanılmaz…

16 saat ago

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

1 gün ago