Siyaset

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Fidan: Türkiye, Güney Afrika’nın İsrail’in Gazze’de soykırım işlediği iddiasıyla Uluslararası Adalet Divanında açtığı davaya müdahil oluyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla Uluslararası Adalet Divanında (UAD) açtığı davaya müdahil olacağını duyurdu. Gerekli belgelerin kısa sürede UAD’ye sunulacağını söyleyen Fidan bu kararı 1 Mayıs’ta Ankara’da Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile ortak basın toplantısında açıkladı.
Ankara böylelikle UAD’de İsrail aleyhine karar çıkmasını sağlamayı amaçlıyor. Türkiye daha önce davaya “görüş bildirme” düzeyinde müdahil olan 57 ülke ve kuruluş arasında yer almış, Türkiye’nin tutumu 26 Şubat’ta halen Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliğini yürüten Ahmet Yıldız tarafından UAD’ye sunulmuştu.
Fidan, davaya müdahil olma kararının hukukçu ve akademisyenlerle görüşmelerden ve 28-29 Nisan’da Riyad’da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliğinin Gazze Temas Grubu toplantısı dönüşünde alındığını söyledi. Fidan temaslarında İslam ülkeleri temsilcilerinin yanı sıra Dünya Ekonomik Forumu toplantıları için Riyad’da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve AB Güvenlik ve Dış Politikalar Sorumlusu Josep Borrell Fontelles ile de görüşmüştü.

Müdahil olmak isteyen ülkeler

Güney Afrika Cumhuriyeti İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de işlediği fiillerle Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralık’ta UAD’de dava açarak İsrail aleyhine ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etmişti. Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırarak 1200’e yakın kişiyi öldürmesinden sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ tarafından başlatılan askeri operasyonlarda bugüne dek öldürülen insan sayısı 35 bini, yaralanan sayısı da onun iki katını aştı.
Hükümet, davaya neden daha önce müdahil olmadığı için eleştiriliyodu. Hatta Gelecek Partisi Genel Başkanı ve önceki başbakanlardan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin bu davaya öncülük etmiş olması gerektiğini söylemişti.
UAD’deki davaya daha önce Kolombiya ve Nikaragua müdail olmak istemişti. UAD henüz iki ülkenin müdahil olma başvurularına da yanıt vermedi.
Basın toplantısında “İsrail’in suçlarına kefil olan ülkelere ikaz olarak bir kez daha vurgulamak istiyorum” diyen Fidan şöyle devam etti: “Gazze’de açlıktan ölümler yaşanırken, bölgede toplu mezarlar ortaya çıkarken uluslararası toplum daha neyi beklemekte? Artık zorlayıcı tepkilerin meydana gelmesi gerekiyor.”

YetkinReport

Recent Posts

“Bozkurt” gerginliği büyüyor: Erdoğan Almanya’ya gidiyor

Türkiye Milli Takımı oyuncusu Merih Demiral'ın Türkiye Avusturya maçında bozkurt selamı vermesi Almanya ile Türkiye…

2 saat ago

Ayşe Ateş davada ilk kez konuştu, isim verdi

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesi ile ilgili davada konuşan Ayşe Ateş, Sinan…

2 saat ago

ABD, PKK’dan; Putin, Esad’dan; Erdoğan, ÖSO’dan vazgeçebilir mi?

Bu başlığa bir Erdoğan daha eklemek lazım ama o iç siyasetle ilgili: AK Parti MHP’den…

6 saat ago

Kıbrıs: Çıkmazın devamı

Kıbrıs görüşmeleri, yıllardır çözüme ulaşamayan bir süreç olarak iki toplum arasında derin ayrılıkların ve siyasi…

8 saat ago

Enflasyon açıklandı: Kira zamları, maaşlar belli oldu, sendikalar tepkili

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde…

1 gün ago

Putin görüşmesi öncesi Erdoğan’dan Esad’a Fidan’dan Özel’e çıkışlar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 3-4 Temmuz’da Kazakistan’ın başkenti Astana’daki Şangay Grubu toplantılarında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin…

1 gün ago