Siyaset

Erdoğan-Özel görüşmesi: Cumhurbaşkanı CHP’ye iade-i ziyarette bulunacak

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Özel yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmenin ardından açıklama yapmadan AK Parti binasından ayrıldı. (Foto: CHP)

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezi’nde 2 Mayıs’ta bir araya geldi.

AK Parti Genel Merkezi’nde yapılan toplantı yaklaşık bir buçuk saat sürdü. İkili görüşme formatındaki görüşmede CHP Milletvekili Emekli Büyükelçi Namık Tan ve AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş hazır bulundu.

Elitaş, CHP lideri Özel’i, AKP Genel Merkezi’nin kapısında karşıladı. Özgür Özel görüşmenin ardından açıklama yapmadan AK Parti’den ayrıldı.

Bu ikili görüşme 2012 yılından beri bir CHP lideri ile Erdoğan arasında yapılacak ilk ikili görüşme. Erdoğan en son 2016 yılında CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile birlikte siyasi parti liderlerini kabul etmişti.

Özel-Erdoğan görüşmesi: “İade-i ziyaret gerçekleştirilecektir”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, görüşmenin ardından açıklama yaptı.

Çelik, açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’in ziyaretinden memnuniyet duymuşlardır. Olumlu bir havada geçmiştir ziyaret. Sayın Cumhurbaşkanımız, diyaloğun devam etmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Kendi takvimlerine uygun bir zamanda iadeiziyaret gerçekleştireceklerdir” bilgisini verdi.

CHP kaynakları da görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini belirtirken, CHP milletvekili Namık Tan, Özgür Özel’in toplantı sırasında oturma düzeninden ragatsızlığını bildirip “telafi edelim” dediğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’a dönerek “CHP’ye iade-i ziyaret” talimatı verdiğini aktardı.

CHP kaynakları toplantıyı “verimli” olarak nitelendirdi, Genel Başkan Özel görüşmeden halkın sorunlarının çözümü konusunda mesafe alınabileceğine ilişkin iyimser ayrıldı.

Özel’in gündeme getirdiği konu başlıkları

CHP kaynaklarından YetkinReport’a verilen bilgiye göre görüşmede Özel Erdoğan’a çalışanların ve emeklilerin durumunu ve staj mağdurlarını gündeme getirdi. Özel’in görüşmede dile getirdiği bir başka konu ise kamuda mülakat problemi oldu. Kaynaklar, hükümetin bu konuda verdiği bir söz olduğunu, Özel’in bu sözü hatırlattığını aktardı.

Özel ayırca dış politika konusunda AK Parti hükümetine destek mesajı verdi. Özel, CHP’nin Türkiye içinde muhalefet partisi ancak Türkiye dışında Türkiye partisi olduğunu, dış politika konusunda birlikte çalışılabileceğini belirtti.

Bunun dışında Özel toplantıda gezi tutuklularını, hasta tutukluları da gündeme getirdi. Can Atalay ile ilgili verilen Anayasa Mahkemesi kararınının uygulanmamasının yarattığı problemleri dile getirdi. 1 Mayıs’ta Taksim yasağı da toplantıda gündeme getirildi.

CHP lideri Özgür Özel görüşmenin ardından parti genel merkezinde MYK üyeleri ile toplantı aldı. Toplantıya Namık Tan, Selin Sayek Böke, Ensar Aytekin, Gül Çiftçi, Suat Özçağdaş, Aylin Nazlıaka , Yalçın Karatepe ve Burhanettin Bulut katıldı.

Erdoğan Anayasa, Özel belediyeler gündemi

Erdoğan görüşme öncesinde “diyalog” mesajı vererek, “Özgür Bey randevu istedi, kendisini kabul edeceğiz. Anayasa süreci, dönümüzdeki dönem ülkenin ihtiyacı olan yapısal değişim ve dönüşümler, maliye politikaları, tarım, milli eğitim, sağlık gibi başlıklar gündeme gelecektir. Diyalog kapımız herkese açık olacak,” demişti.

İkili görüşmede Erdoğan’ın Anayasa değişikliğini gündeme getirmesi bekleniyordu. Bunun yanında Özel’in “Anayasaya uygunluk” mesajı vermesi ve CHP’li belediyelerle ilgili ana muhalefet partisinin görüşlerini iletmesi bekleniyordu.

Anayasa değişikliği ile ilgili TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Meclis’te görüşmelere başlamıştı. Kurtulmuş CHP Grubu’nu 30 Nisan’da ziyaret etti. Ziyaret sonrasında kısa bir açıklama yapan Özel, “Anayasaya uyacaksak değiştirelim. Geçen sefer de iyisi yapıldı ama yapılan anayasaya uyulmadı,” dedi.

CHP liderinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu görüşmede de benzer bir şekilde Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyulması mesajı vermesi bekleniyordu.

Özel, CHP’ye geçen belediyelerin borç durumu, belediyelerin projeleri için Cumhurbaşkanı’nın onayını bekleyen krediler ile ilgili de ana muhalefet partisinin görüşlerini iletmesi gündeme geldi.

CHP lideri görüşme öncesinde Hikmet Çetin, Altan Öymen, Murat Karayalçın ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun görüşlerini aldı. Daha önce de MYK ve PM üyeleri, milletvekilleri belediye başkanları ve il başkanları ile konu ile ilgili toplantılar yapılmıştı.

AK Parti’de değişim sancıları

Erdoğan görüşme öncesinde MHP lideri Devlet Bahçeli ile bir araya gelmişti.

Özel-Erdoğan görüşmesinin öncesinde AK Parti’de de seçim sonrası değişim hareketliliği var.

İkinci kez yapılan MYK toplantısında Erdoğan’ın genel merkez yönetiminde yapacağı değişiklik de masaya yatırıldı.

Hürriyet’in haberine göre Erdoğan değişiklik için “Bulanık suda balık avlamak istemiyoruz. Kimseyi kırmadan incitmeden kardeşlik hukukuna riayet ederek değişimi peyderpey yapacağız. Değişim yaparken de cerrah titizliğiyle çalışacağız” dedi.

Erdoğan kongre sürecinin başlatılmasını istedi. AK Parti milletvekilleri ve AKP’li belediye başkanları ile bir istişare kampı yapılması gündeme geldi.

YetkinReport

Recent Posts

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

7 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

12 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

14 saat ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

15 saat ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

1 gün ago

Yeni tasarruf paketi yaraya ne kadar merhem olabilir?

13 Mayıs Pazartesi günü ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın sunuş konuşmasından sonra…

1 gün ago