Siyaset

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MÜSİAD heyetiyle yaptığı görüşmede yaptığı açıklamada İsrail ile ticareti kesme kararını değerlendirdi. Erdoğan, “bizim buradaki tek amacımız Netanyahu yönetimini ateşkese zorlamaktır,” dedi. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda Türkiye’nin İsrail ile ticareti kesme kararını değerlendirdi.

Erdoğan, “bizim burada tek bir gayemiz vardır, o da Batı’nın koşulsuz askerî ve diplomatik desteğiyle kontrolden çıkan Netanyahu yönetimini ateşkese zorlamaktır. Ateşkes ilan edildiği, Gazze’ye yeterli miktarda insani yardım girişine müsaade edildiği durumda amaç zaten hâsıl olacaktır,” dedi.

“Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Yaptığı konuşmada ekonomik boyuta da değinen Erdoğan, “Türkiye’nin İsrail ile ticari ilişkilerini tamamen kesme hamlesi, mevcut durumdan rahatsız olan diğer ülkelere de örnek teşkil edecektir. Biz barış, refah ve istikrar içinde yaşamak istiyoruz,” dedi.

Türkiye’nin insani yardım çabalarının altını çizen Erdoğan, “Türkiye, Gazze’ye gönderdiği toplam 50 bin tona yaklaşan insani yardım malzemesiyle dünyada ilk sıradadır. İsrail’i, ateşkese ve geçişine izin verdiği insani yardım miktarını artırmaya zorlamak amacıyla ticari olarak biliyorsunuz bazı tedbirler aldık. İlk etapta 54 ürün grubuna ihracat kısıtlaması getirdik. Dünden itibaren de tüm ürünleri kapsayacak şekilde İsrail’le ihracat ve ithalat işlemlerini durdurduk,” dedi.

Türkiye’nin barışa olan bağlılığını vurgulayan Erdoğan, “Şunun bilinmesini isterim; biz bölgemizdeki hiçbir ülkeyle düşmanlık ve kavga peşinde değiliz. Her fırsatta ifade ettiğim gibi biz, coğrafyamızda çatışma, kan ve gözyaşı görmek istemiyoruz. Bu kararla birlikte Batı’nın bize karşı nasıl bir tepki verebileceğinin de farkındayız,” dedi.

ABD’den Ankara’nın İsrail soykırım davasına katılma kararı ile ilgili açıklama

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, telekonferans yoluyla düzenlediği basın brifinginde Türkiye’nin İsrail’e karşı Güney Afrika’nın soykırım suçlamasıyla Uluslararası Adalet Divanı’nda (ICJ) açtığı davaya müdahil olma kararıyla ilgili şunları söyledi:

“Türkiye’nin kararına ilişkin tutumumuz nettir ve Ankara’nın tercihine ilişkin her türlü yorum Türkiye’ye aittir. Belirli konularda müttefiklerimizle farklı görüşlere sahip olmamız normaldir ve Türkiye gibi değerli bir NATO müttefikiyle ilişkilerimize zarar vermez.”

Erdoğan’ın ertelenen ABD ziyareti ile ilgili sorulara yanıt veren Kirby, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’yi ziyaret etmesine yönelik acil bir plan olmadığını da sözlerine ekledi.

7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 14.685’i çocuk, 9.670’i kadın olmak üzere en az 34.596 Filistinlinin ölümüne, 77.816 kişinin de yaralanmasına neden oldu. Krizi hafifletmeye yönelik devam eden uluslararası çabalara rağmen, hastaneler ve eğitim kurumları da dâhil olmak üzere sivil altyapı hedef alınmaya devam ediyor.

BM’den Refah uyarısı

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, İsrail’in Gazze’deki insani yardım için kritik bir yaşam hattı olan Refah’a yönelik herhangi bir askeri operasyonunun “kelimelerin ötesinde bir trajediye” yol açacağı ve yüz binlerce kişiyi riske atacağı uyarısında bulundu.

Tırmanan gerilim ışığında ABD ve Suudi Arabistan gelişmeleri yakından takip ederken, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Refah’a yönelik olası bir saldırıya verilecek herhangi bir karşılığın Başkan Biden’ın durum değerlendirmesine bağlı olacağını teyit etti.

Erdoğan’ın İsrail ile ticareti durdurma kararı uluslararası alanda yankı bulurken, Tel Aviv’in Ankara’yı anlaşmaları ihlal etmekle suçlaması bölgedeki gerilimi daha da arttırdı.

YetkinReport

Recent Posts

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

10 saat ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

11 saat ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

13 saat ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

1 gün ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

1 gün ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

2 gün ago