Siyaset

Hamas lideri Haniye’den MİT Başkanı Kalın’a: top İsrail’in sahasında

Hamas lideri Haniye’nin 20 Nisan’da İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabulünde MİT Başkanı Kalın da yer almıştı. (Foto: AK Parti)

Hamas siyasi lideri İsmail Haniye’nin 12 Mayıs’ta Katar’ın Başkenti Doha’da MİT Başkanı İbrahim Kalın ile yaptığı görüşmede “Ateşkesin sağlanması için topun İsrail’in sahasında” olduğunu söylediği öğrenildi. Türk güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Kalın’ın Haniye ile yaptığı görüşmede ateşkes girişimleri ve müzakerelerdeki son durum ile Gazze’de İsrail kuşatması altındaki Filistinlilere daha fazla insani yardım ulaştırılması için yapılması gerekenler de konuşuldu.

Güvenlik kaynakları, Haniye’nin İsrail ile yürütülen müzakere sürecinde Türkiye’nin girişimlerinden memnuniyet duyduğunu ifade ettiğini de aktardı.

ABD Başkanı Joe Biden, 11 Mayıs’ta yaptığı bir konuşmada sorumluluğu Hamas’a atmış ve Hamas’ın elindeki kadın ve yaşlı rehineleri serbest bırakması halinde ateşkesin “yarın sağlanacağını”  ileri sürmüştü. Biden’ın Refah’a saldırması halinde İsrail’e bombe sevkiyatını keseceği açıklamasına ise İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yanı sıra, Cumhuriyetçi Partiden de tepki gelmişti.

Birleşmiş Milletlerde yapılan son oylamanın Filistin Devletinin üye olması yönünde açık farkla sonuçlanması, uluslararası siyasette havanın hızla İsrail ve ABD yönetimi aleyhine döndüğünün yeni işareti sayılıyor.

 

YetkinReport

Recent Posts

Ukrayna-Rusya ve İran-Avrupa görüşmeleri iki gün arayla İstanbul’daUkrayna-Rusya ve İran-Avrupa görüşmeleri iki gün arayla İstanbul’da

Ukrayna-Rusya ve İran-Avrupa görüşmeleri iki gün arayla İstanbul’da

Ukrayna-Rusya ateşkes ve İran-Avrupa nükleer görüşmeleri Türkiye’nin ev sahipliğinde bu hafta iki gün arayla yine…

12 saat ago
Irak boru hattı anlaşması bitti, enerji denkleminde yeni sayfa açılıyorIrak boru hattı anlaşması bitti, enerji denkleminde yeni sayfa açılıyor

Irak boru hattı anlaşması bitti, enerji denkleminde yeni sayfa açılıyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkiye’nin 50 yılı aşkın süredir yürürlükte olan Kerkük–Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı…

14 saat ago
Türk Cumhurbaşkanına Kürt, Alevi yardımcı: Bahçeli ne yapmak istiyor?Türk Cumhurbaşkanına Kürt, Alevi yardımcı: Bahçeli ne yapmak istiyor?

Türk Cumhurbaşkanına Kürt, Alevi yardımcı: Bahçeli ne yapmak istiyor?

PKK’nın silah bırakıp siyasete dönmesi projesini MHP lideri Devlet Bahçeli yapmıştı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş…

1 gün ago

Terör sorunu çözülürse, AB’yle vize sorunu da çözülür mü?

Yüzünü yıllardır Batıya dönmüş olan Türkler neredeyse elli yıldır vize engeliyle karşı karşıya kalıyor. Herkesin…

2 gün ago

Murat Çalık, İmamoğlu aleyhine ifade vermezse ölsün mü istiyorsunuz?

Tutuklu Beylikdüzü Belediye Mehmet Murat Çalık’ın sağlık durumu kritik hale geldikçe üzerindeki tartışmalar de tepkiler…

2 gün ago

Suriye’de işler iyi gitmiyor: Şara faturası Erdoğan’ın üstünde kalabilir

Suriye’de işler iyi gitmiyor. Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed el Şara, kendisini iktidara taşıyan silahlı Selefi gruplara…

2 gün ago