Siyaset

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası’nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman Kavala’nın yaptığı yeniden yargılama talebini oybirliğiyle reddetti. 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası’nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman Kavala’nın yaptığı “yargılanmanın yenilenmesi” talebini 13 Mayıs’ta oybirliğiyle reddetti.
Kavala’nın avukatı Hilal Zengin 30 Nisan’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı gereği yeniden yargılama talebinde bulunmuştu.
Karar, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin değişmesinin hemen ardından geldi. Kavala’nın avukatları, mahkemede yer alan başkan ve üyelerinin yeniden yargılama talebine bakacak heyette yer almamasını talep etmiş, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi bu talebi kabul ederek yeni bir heyet oluşturmuştu.
Yeni heyet önceki yargılamada bulunmayan hakimlerden oluşturuldu. Başkanlığa Şenol Kartal atanırken, üye hakimler Mücahit Kemal Yamak ve Enes Duman oldu.

AİHM kararına rağmen “yenilenmesini gerektirecek sebep olmadığı”

Yeni heyet, 15 Mayıs’ta yaptığı inceleme sonucunda yeniden yargılama talebini oybirliği ile reddetti. Mahkeme, gerekçesinde “yargılamanın yenilenmesini gerektirecek sebep olmadığını” belirtti. Heyet, kararında, daha önce yargılanma aşamasında ele alınan iddiaların tekrar değerlendirilmesine gerek olmadığını vurguladı.
Kararda şu ifadelere yer verildi:
“Yargılamanın yenilenmesindeki amaç, gerçeğin araştırılması ve böylece toplumun ve sanığın menfaatinin korunmasıdır. Yargılamanın yenilenmesi talebinde yeni kanıtlar öne sürülüp, önceki dosyada mevcut diğer belgelerle birlikte talep dilekçesi değerlendirildiğinde hükümlü lehine yeni bir durum oluşturmayacağı ve hükümlü hakkında verilen Mahkememiz kararının Yargıtay incelemesi neticesinde onanmak suretiyle kesinleştiği, sanığın dilekçesinde belirttiği hususların kanun yolu aşamasında incelendiği, CMK 311. Maddesinde bulunan koşulların oluşmadığı, CMK 311. Maddesindeki yargılamanın yenilenmesi sebeplerinin mevcut olmadığı kanaati ile aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.”
Osman Kavala’nın tutukluluğu ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilmiş ihlal kararı bulunuyor. Kararın uygulanmaması sebebiyle Türkiye hakkında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi yaptırım süreci başlatmıştı.

Abdulkadir Selvi tartışma açmıştı

Karar öncesinde açıklama yapan Osman Kavala, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları sadece başvuranların değil her yurttaşın adalet talep etme hakkıyla doğrudan ilgilidir. Adalet herkes için gereklidir,” ifadelerini kullanmıştı.
Kavala’nın yeniden yargılama talebi siyasette “yumuşama” tartışmalarının gölgesinde Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi’nin makalesiyle gündeme gelmişti. Selvi geçtiğimiz hafta yayınlanan yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in görüşmesinden önce Kavala’nın tahliye olabileceğini dile getirmiş, tartışmaya sebep olmuştu.
YetkinReport

Recent Posts

CHP lideri Sivas’ı andı: “insanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımı olmaz”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Sivas Katliamının 31’inci yıl dönümünde düzenlenen anma programında…

5 saat ago

Bütün alametler belirdi: Suriye faslını kapatma zamanı

Aslında yeni bir Suriye faslını açma zamanı geldi de geçiyor demek lazım. Türkiye’nin 2011’de iç…

9 saat ago

Yüksek enflasyon döneminde asgari ücret: denge ve adalet arayışı

Enflasyonun yüksek olduğu, hatta Türkiye gibi tüm söylemlere rağmen bir türlü kontrol altına alınamayan ülkelerde,…

11 saat ago

Kabine değişikliği: Sağlık Bakanı ve Çevre Bakanı istifa etti

31 Mart seçimlerinin ardından yapılacağı yönünde iddialar ile Ankara kulislerini meşgul eden kabine değişikliği, Çevre…

19 saat ago

Kayseri’de başlayan göçmen karşıtı olaylar Türkiye’ye yayıldı

Kayseri'de bir kişinin 7 yaşındaki bir çocuğu istismar ettiği iddiası, failin Suriyeli olması sebebiyle kentte…

1 gün ago

Sinan Ateş Davası: Kilit isimler savunmalarını verdi

Türkiye siyasetinin merkezine yerleşen Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesi ile ilgili dava…

1 gün ago