Ekonomi

BOTAŞ, Rusya’nın gaz şirketi Gazprom ile ortak şirket kuracak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, SPIEF’e katılmak için gittiği St. Petersburg kentinde Rusya’nın enerji şirket Gazprom İcra Kurulu Başkanı Aleksey Miller ile görüştü. Bayraktar sonrasında yaptığı açıklamada BOTAŞ ile Gasprom’un ortak şirket kuracağını açıkladı. (Foto: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı)

ABD ve Çin temaslarının ardından Rusya’nın St. Petersburg kentinde Uluslararası Ekonomi Forumu’na (SPIEF) katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Boru Hatları A.Ş. (BOTAŞ) ile Rus enerji şirketi Gazprom’un ortak şirket kuracağını açıkladı.

8 Haziran’da SPIEF kapsamında bulunduğu St. Petersburg’da Gazprom İcra Kurulu Başkanı Aleksey Miller ile de bir araya gelen Bayraktar, Anadolu Ajansı’na verdiği mülakatta, “Doğal gaz merkeziyle alakalı tabii ki en önemli konulardan birisi altyapının, fiziki altyapının buna hazır olmasıdır. Türkiye de özellikle son yıllarda yaptığı yatırımlarla bu konuda çok önemli çalışmalar kaydetti. Şimdi İstanbul Finans Merkezi’nde BOTAŞ ve Gazprom ortaklığında bir işletme şirketi kurmayı planlıyoruz,” dedi.

Bakan şirkete dair ayrıntı vermedi.

Çin ve ABD temasları

Enerji Bakanı Bayraktar 8-9 Mayıs tarihlerinde ABD’de Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile görüşmüş, ayrıca Türkiye’nin 10 yıl boyunca her yıl 2,5 milyon tona kadar sıvılaştırılmış doğal gaz alımı için BOTAŞ ve Exxon arasındaki anlaşmanın imza törenine katılmıştı.

Bakan iki hafta sonra 21 Mayıs’ta Çin’de Çin Tabii Kaynaklar Bakanı Wang Guanghua ile görüştü. Çin ile görüşmelerin gündeminde stratejik madenler de bulunuyor. Türkiye’nin Eskişehir’de bulunan stratejik mineraller için Çin ile temasta bulunduğu kaydediliyor.
Çin ve ABD arasındaki bir rekabet de “modüler” olarak bilinen mini nükleer santraller inşası üzerine ve Türkiye’ye bu santrallerden kurmak için İngiltere de devrede.

Rusya’da düzenlenen St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’na katılan Bayraktar, doğalgaz ve nükleer enerjinin son yıllarda Türkiye’nin iki önemli meselesi haline geldiğini söyledi. Bayraktar, bu iki konuda Rusya ile yoğun bir işbirliğinin yürütüldüğünü söyledi.

BOTAŞ ve Gazprom şirket kuracak

SPIEF’te gerçekleştirdiği konuşmada, Türkiye’nin enerjideki hedeflerini anlattıklarını ifade eden Bayraktar, “Önümüzdeki süreçte neler yapmayı planladığımızı anlatarak, işbirliği imkanlarını da değerlendirdik.” dedi.

Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Türkiye’de doğal gaz ticaret merkezi kurulmasıyla ilgili bir hedef ortaya koyduklarına işaret ederek, “Bu hedefle alakalı yaptığımız ve bundan sonra yapacaklarımızın bir anlamda yol haritasını değerlendirdik.” ifadesini kullandı.

Türkiye’de doğal gaz ticaret merkezi kurulmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirten Bayraktar, “Doğal gaz merkeziyle alakalı tabii ki en önemli konulardan birisi altyapının, fiziki altyapının buna hazır olmasıdır. Türkiye de özellikle son yıllarda yaptığı yatırımlarla bu konuda çok önemli çalışmalar kaydetti. Şimdi İstanbul Finans Merkezi’nde BOTAŞ ve Gazprom ortaklığında bir işletme şirketi kurmayı planlıyoruz.” dedi.

Söz konusu plan doğrultusunda görüşmeler yaptıklarını anlatan Bayraktar, gelecek aylarda somut çalışmaları ortaya koyup ticaret merkezini hayata geçirmek istediklerini söyledi.

 

YetkinReport

Recent Posts

Azerbaycan-Suriye enerji anlaşması, Türkiye’nin rolü ve yeni jeopolitik

Enerji artık yalnızca bir kaynak değil—bölgesel sınırları yeniden çizen jeopolitik bir kaldıraç. Bunun en güncel…

13 saat ago

Eşzamanlı operasyonlar: Türkiye-PKK, Suriye-İsrail, Azerbaycan ve ABD

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve aynı zamanda ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack…

15 saat ago

Müthiş bir dezenformasyon operasyonundan CHP’ye dersler

Cumhurbaşkanlığına bağlı bir Dezenformasyonla Mücadele Merkezinin (DMM) kuruluşunu 5 Ağustos 2022’de ilan eden dönemin İletişim…

2 gün ago

DEM uyardı, AK Parti “Üçlü ittifakı” düzeltti, CHP topa sert girdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın PKK’nın 11 Temmuz’da ilk silah bırakışını takiben 12 Temmuz’da yaptığı konuşmada AK…

2 gün ago

Türkiye hava gücünü akıllı güce dönüştürebilir mi?

2024 Nisan’ında İsrail'in İran'a saldırması ve İranın karşılık vermesiyle tabık olduğumuz karşılıklı hava saldırıları, yalnızca…

2 gün ago

Erdoğan’ın AKP, MHP, DEM üçlüsü sözleri resmi metinlerden niye çıktı?

  Öncelikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 11 Temmuz’da PKK’nin silah bırakmaya başlaması ardından gözlerin çevrildiği 12…

3 gün ago