Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Eskişehir’de bulunan stratejik madenler ve Çin-ABD rekabeti

Yazar: Murat Yetkin / 04 Haziran 2024, Salı / Oda: Siyaset

Eskişehir’in Beylikova ilçesinde keşfedeilen stratejik madenler Türkiye’deki teknokojik gelişmeyi hızlandırabilir. Beylikova’daki ilk pilot nadir toprak elementleri NTE işleme tesisinden bir görüntü. (Foto: Enerji Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 3-5 Haziran Çin ziyaretinde sadece Filistin, Uygur Türkleri ve Tayvan gibi siyasi konuları değil, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri stratejik düzeye yükseltme gündeminin de bulunduğu biliniyor. En çok üzerinde durulan konular arasında, Asya-Avrupa Kuşak-Yol projesinin Hazar geçişiyle Türkiye üzerinden geçişi başta olmak üzere ulaştırma projeleri ile enerji yatırımları bulunuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın iki hafta kadar önce, 21 Mayıs’ta Pekin’de Çin Tabii Kaynaklar Bakanı Wang Guanghua ile yaptığı görüşmeler iki ülke ilişkilerinde yeni imkânları da ortaya koyuyor. Yeni imkânlar arasında stratejik madenler de bulunuyor.
Zaten Bayraktar bu görüşmeyi “X” hesabından “Başta kritik mineraller ve nadir toprak elementleri olmak üzere doğal kaynaklar ve madencilik alanlarında” iş birliğini geliştirmek olarak duyurdu.
Kritik mineraller ve nadir toprak elementleri dijital teknolojinin her alanında kullanılan, temiz enerji üretimine de yardımcı olacak stratejik madenler anlamına geliyor.

Nadir toprak elementleri

Nadir toprak elementleri (NTE) çok az miktarlarda kullanılsalar da günlük hayatımızın bir parçası halinde elinizdeki akıllı telefonda muhtemelen ondan fazla NTE bulunuyor. Indium olmadan dokunmatik ekranlar, lityum ve kobalt olmadan telefon pilleri üretilemiyor. Gadolinium olmadan cebinizdeki mikrofon ve hoparlör, neomidyum olmadan titreşim özelliği kullanılamıyor. Tıptan savunma sanayiine dek her alanda giderek artan stratejik önem taşıyor NTE madenleri.
Çin 2023’te dünyadaki NTE üretiminin yüzde 70’e yakınını (yüzde 68,6) gerçekleştirmiş. İkinci sıradaki ABD, Çin’in neredeyse beşte bir kadarını, yüzde 12,3’ünü üretmiş. Ancak iş NTE yataklarına gelince değişiyor. Çin burada da açık ara lider: 44 milyon ton rezervi olduğu tahmin ediliyor. Onu 22 Milyon ton ile Vietnam, 21 milyon tonla Brezilya, 10 milyon tonla Rusya ve 7 milyon tonla Hindistan izliyor. Çin’in üretimde diğer ülkelerin önünde olmasının nedeni, NTE arıtma tesislerinin (rafinerilerinin) büyük oranda Çin’de olması; Çin NTE piyasa belirleyicisi.

ABD markası Apple’ın iPhone’ları dahil ürünlerinin yüzde 90’ından fazlasını Çin’de (ve daha az oranda Vietnam ile Hindistan’da)  imal etmesinin tek nedeni ucuz işgücü değil yani.

Eskişehir’deki stratejik madenler

Eti Maden’in yıllar süren çalışmalarıyla Eskişehir’in Beylikova ilçesi yakınlarında bulduğu NTE yatakları Türkiye’nin kısa sürede yeni teknolojileri dışalıma ihtiyaç duymadan üretecek duruma getirebilir. Enerji Bakanlığı kaynaklarına göre Beylikova, ham halde 694 milyon tonluk kapasitesiyle dünyada Çin’deki Obo yataklarından sonra ikinci büyük tek yatakta NTE kaynağı sayılıyor. Kaynaklar sanayide kullanılan 17 NTE’nin Beylikova’da bulunduğunu bunlardan 10 madenin işlenebilir durumda olduğunu söylüyorlar.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 2023 seçimlerinden kısa süre önce, 18 Nisan 2023’de Beylikova’daki ilk pilot NTE tesisini barit ve florit üretmek üzere açmıştı. Beylikova sahasında nükleer santrallerde uranyum teknolojisinin yerini alabilecek toryum ve savunma sanayii alanında da kullanımı olan manyezit yataklarının da bulunduğu bildiriliyor.
Bu madenleri Türkiye’de işlemek için gerekli teknolojiyi edinmek amacıyla, bu alanda kıyasıya mücadele eden Çin ve ABD ile temaslar önem taşıyor.

Çin-ABD rekabeti

Aslında Rusya’da da gelişmiş NTE teknolojisi mevcut. Ancak Ukrayna savaşı bu alanda da gelişmeleri sekteye uğratıyor.
Enerji Bakanı Bayraktar’ın Çin seyahatinden iki hafta kadar önce de 8-9 Mayıs tarihlerinde de ABD’deydi. Bayraktar ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile yaptığı görüşmelerin yanı sıra Türkiye’nin 10 yıl boyunca her yıl 2,5 milyon tona kadar sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alımı için BOTAŞ ve Exxon arasındaki anlaşmanın imza törenine de katılmıştı.
Çin ve ABD arasındaki bir rekabet de “modüler” olarak bilinen mini nükleer santraller inşası üzerine yaşanıyor. Türkiye’ye bu santrallerden kurmak için İngiltere de devrede.
Konumuza dönersek, Eskişehir’de bulunan nadir toprak elementleri yatakları gereğince işlenebildiği takdirde Türkiye’nin belli stratejik alanlarda teknoloji sıçramalarına da destek olacak bir gelişme.
Dışişleri Bakanı Fidan’ın Çin temasları, Enerji Bakanı Bayraktar’ın temaslarını sıcak tutup ilerletmek bakımından da sonuçlar doğurabilir.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Alparslan Bayraktar, Apple, Beylikova, BOTAŞ, Çin, Eskişehir, Eti Maden, Exxon, Hakan Fidan, İPhone, kritik mineraller, nadir toprak elementleri NTE, stratejik madenler

OKUMAYA DEVAM EDİN

Anayasa değişikliği rafa kalktı, seçim yasası da sallantıda
Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş’ın önünü neden kesti?
AB Türkiye’yi tartışırken Meclis ne gündemle açılıyor?
  • Karadeniz doğal gazı, Osman Gazi üretim gemisi ve Filyos’un geleceği30 Eylül 2026
  • Erdoğan borsa krizinden “temizlenerek” çıkma sözü verdi29 Eylül 2026
  • İktidarda borsa krizi sıkıntısı. Özel’den, Erdoğan’a: Yakalandınız29 Eylül 2026
  • İran ile ABD’nin Hürmüz pazarlığı ve Fidan’ın BAE ziyareti ne anlatıyor?29 Eylül 2026
  • Kurtulmuş: (Borsa krizi) yolsuzluklar dışında ekonomik güvenlik meselesi28 Eylül 2026
  • Siyasetten ilk fon firesi AK Parti’den: eski bakan Kaya ve yeni sorular27 Eylül 2026
  • Borsa/fon skandalında “Pusula” dosyası açıldı, sıra “Tera” dosyasında26 Eylül 2026
  • Canan Tolon: Beyaz bir sayfa sonsuz ihtimaller barındırır26 Eylül 2026
  • Ömer Koç’tan ABD ve AB’ye İsrail tepkisi: ahlâki inandırıcılığı kalmadı25 Eylül 2026
  • Adalet Bakanı: MASAK’ta FETÖ kaynaklı askeri casusluk yapısı bulduk25 Eylül 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP