Siyaset

Erdoğan’ın CHP ziyareti: tamam mı devam mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 11 Haziran’daki CHP ziyareti, 31 Mart seçimi ardından Özel’in girişimiyle başlayan diyalogun ikinci halkası olacak. (Photo: Cumhurbaşkanlığı) 

CHP lideri Özgür Özel 11 Haziran Salı günü saat 16.00’da Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Söğütözü’ndeki parti genel merkezinde ağırlamaya hazırlanıyor. Bu Erdoğan’ın CHP Genel Merkezi’ne 2006’da Deniz Baykal dönemindekinden sonra ilk ziyareti olacak.

Özel’in -yine Söğütözü semtindeki- AK Parti Genel Merkezi’ne 2 Mayıs’taki ziyaretinde eşitsiz oturma düzeninden rahatsız olması üzerine Erdoğan “telafi” amaçlı olarak iade-i ziyaret önermişti.

İlk görüşme Özel’in 31 Mart yerel seçimleri ardından girişimiyle yapılmıştı. O ziyareti Erdoğan “siyasette yumuşama,” Özel ise “normalleşme” olarak nitelemişti. 11 Haziran görüşmesi hem perde önü hem perde arkası gelişmelerle 2 Mayıs diyalogunun devam niteliğinde ve devamının gelip gelmeyeceğini de belirleyecek.

Yine Elitaş ve Tan

Bu ikinci görüşmeye de aynı ekip katılacak. Yani Erdoğan’ın, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, Özel’in de CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan ile katılması bekleniyor.  Bu defa ev sahipliğini Özel’in Özel Kalem Müdürü Gülen Ercan yapıyor, misafir Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan.

İlk toplantıya not tutma hazırlığıyla gelmeyen Elitaş, Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan devreye girene kadar Tan’dan ödünç kâğıt almıştı. Bu defa not alınacak daha çok şey var; ilk görüşmede takibi kararlaştırılan konular ve devamı gelecekse eklenecek yenileri.

Yeni kanallar açıldı

Özel’in ziyareti sırasında genel başkanların yanı sıra en az dört diyalog kanalı daha açılması kararlaştırılmıştı. Özel’in özellikle dış politika ve güvenlik konularında dış temaslar öncesi bilgi alarak Türkiye’nin çıkarına gördükleri konularda eşgüdüm içinde olma önerisine Erdoğan sıcak bakmıştı.

Bu dört kanaldan üçü CHP’nin ilgili genel başkan yardımcılarının o konudaki bakanları aramasıyla gerçekleşti, dördüncüsünün de Erdoğan’ın ziyareti öncesi 10 Haziran’da gerçekleşmesi bekleniyor. Gerçekleşenler, CHP’li Gökan Zeybek ile Şehircilik ve Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki; İlhan Uzgel ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Yankı Bağcıoğlu ile Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler arasındakiler. 10 Haziran’da beklenen ise CHP’li Murat Bakan’ın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı ziyareti.

Bu kanalların işleyip işlemeyeceği de yine Erdoğan’ın CHP ziyareti ardından yenisinin gelip gelmeyeceğine bağlı.

Kırmızı çizgiler sorunu

Özel AK Parti ziyareti sırasındaki taleplerini kamuoyuna açıklamıştı. Asgari ücret alanların ve emeklilerin durumu, öğretmen atamaları, Osman Kavala, Can Atalay ve Gezi Davası, 28 Şubat Davası dahil sağlık durumu elvermeyen mahkûmlarının tahliyesi, belediyelere yönelik baskıların durması. Erdoğan’ın talebi de belliydi: CHP’nin Anayasa değişikliğine desteği.

Aradan geçen kırk günde gelişme sağlanan sadece iki madde oldu: 28 Şubat generalleri tahliye edildi ve az önce bahsettiğimiz bakanlıklarla diyalog kanalları açıldı.

Ancak diğer konularda tersine gelişmeler yaşandı. Osman Kavala’nın yeniden yargılanma talebi reddedildi. Öğretmen atamaları emekli olanların yerini dahi dolduramadı. Asgari ücrete zaman yapılması konusunda yeşil ışık yanmayınca Özel, Erdoğan ziyareti öncesinde 30 Haziran’da Emek Mitingi ilan etti. Hakkâri Belediye Başkanının henüz ceza almamışken görevden alınıp yerine valinin kayyım atanması AK Parti ve CHP’yi karşı karşıya getirdi. Erdoğan’ın AK Parti’nin kırmızı çizgileri yanı sıra MHP’nin de kırmızı çizgileri olduğundan söz etmesi üzerine Özel kırmızı çizgi söylemiyle yumuşama olamayacağını söyledi.

Tamam mı devam mı?

Bu arada Erdoğan da Anayasa değişikliği konusunda CHP’den herhangi bir işaret almadı; Özel, iktidar mevcut Anayasaya uymadıkça, Anayasa mahkemesi kararlarını uygulamadıkça yeni Anayasa tartışmayacağını tekrarladı.

Özel, ikinci görüşmede öne çıkaracağı konunun ise “emek” olacağını söylüyor. Bunun günlük lisana tercümesi asgari ücret ve emekli aylıklarının artması talebidir. Bu da demek oluyor ki görüşmeye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de “gizli özne” rolünde katılmış olacak.

Erdoğan’ın CHP ziyareti işte bu koşullar altında planlandı.

Üçüncü görüşmenin olup olmayacağı iki liderin “tamam mı devam mı?” sorusuna vereceği yanıta bağlı.

YetkinReport

Recent Posts

Üçüncü dünya savaşı, büyük stratejilerin çarpışması ve Türkiye

Gerçekten tehlikeli ve beklenmedik bölgesel sıcak çatışmalara dönüşebilecek kritik bir dönüm noktasındayız. Dışişleri Bakanı Hakan…

5 saat ago

Biden-Trump: Amerikalılar kimin dünyanın canına okuyacağını seçecek

ABD Başkanı Joe Biden ve 5 Kasım 2024 başkanlık seçimindeki rakibi önceki Başkan Donald Trump…

7 saat ago

Kıbrıs Türk muhalefeti: Ankara’yla daha sıkı diyalog ihtiyacımız var

Kıbrıs Türk muhalefet lideri, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman 25-26 Haziran’da Ankara’daydı.…

18 saat ago

Erken seçim tartışması üzerinden: normalleşme yerine diyalog mu desek?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 26 Haziran günü, Cumhur müttefiki MHP lideri Devlet Bahçeli’yle görüşmesinden birkaç saat…

1 gün ago

İçişleri ve Adalet Bakanları mesajlarını etik süzgecinden geçirmeli

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya suç örgütlerinden el konulan lüks araçları emniyetin polis aracı olarak kullanacağına…

2 gün ago

Bahçeli hasta hasta Beştepe’ye çıkıyor: Cumhur’da 1 Temmuz gerilimi

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 25 Haziran’da TBMM Grup toplantısına geç gelmesi, konuşmasını ilk defa ayakta…

2 gün ago