CHP lideri Özgür Özel 11 Haziran Salı günü saat 16.00’da Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Söğütözü’ndeki parti genel merkezinde ağırlamaya hazırlanıyor. Bu Erdoğan’ın CHP Genel Merkezi’ne 2006’da Deniz Baykal dönemindekinden sonra ilk ziyareti olacak.
Özel’in -yine Söğütözü semtindeki- AK Parti Genel Merkezi’ne 2 Mayıs’taki ziyaretinde eşitsiz oturma düzeninden rahatsız olması üzerine Erdoğan “telafi” amaçlı olarak iade-i ziyaret önermişti.
İlk görüşme Özel’in 31 Mart yerel seçimleri ardından girişimiyle yapılmıştı. O ziyareti Erdoğan “siyasette yumuşama,” Özel ise “normalleşme” olarak nitelemişti. 11 Haziran görüşmesi hem perde önü hem perde arkası gelişmelerle 2 Mayıs diyalogunun devam niteliğinde ve devamının gelip gelmeyeceğini de belirleyecek.
Bu ikinci görüşmeye de aynı ekip katılacak. Yani Erdoğan’ın, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, Özel’in de CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan ile katılması bekleniyor. Bu defa ev sahipliğini Özel’in Özel Kalem Müdürü Gülen Ercan yapıyor, misafir Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan.
İlk toplantıya not tutma hazırlığıyla gelmeyen Elitaş, Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan devreye girene kadar Tan’dan ödünç kâğıt almıştı. Bu defa not alınacak daha çok şey var; ilk görüşmede takibi kararlaştırılan konular ve devamı gelecekse eklenecek yenileri.
Özel’in ziyareti sırasında genel başkanların yanı sıra en az dört diyalog kanalı daha açılması kararlaştırılmıştı. Özel’in özellikle dış politika ve güvenlik konularında dış temaslar öncesi bilgi alarak Türkiye’nin çıkarına gördükleri konularda eşgüdüm içinde olma önerisine Erdoğan sıcak bakmıştı.
Bu dört kanaldan üçü CHP’nin ilgili genel başkan yardımcılarının o konudaki bakanları aramasıyla gerçekleşti, dördüncüsünün de Erdoğan’ın ziyareti öncesi 10 Haziran’da gerçekleşmesi bekleniyor. Gerçekleşenler, CHP’li Gökan Zeybek ile Şehircilik ve Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki; İlhan Uzgel ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Yankı Bağcıoğlu ile Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler arasındakiler. 10 Haziran’da beklenen ise CHP’li Murat Bakan’ın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı ziyareti.
Bu kanalların işleyip işlemeyeceği de yine Erdoğan’ın CHP ziyareti ardından yenisinin gelip gelmeyeceğine bağlı.
Özel AK Parti ziyareti sırasındaki taleplerini kamuoyuna açıklamıştı. Asgari ücret alanların ve emeklilerin durumu, öğretmen atamaları, Osman Kavala, Can Atalay ve Gezi Davası, 28 Şubat Davası dahil sağlık durumu elvermeyen mahkûmlarının tahliyesi, belediyelere yönelik baskıların durması. Erdoğan’ın talebi de belliydi: CHP’nin Anayasa değişikliğine desteği.
Aradan geçen kırk günde gelişme sağlanan sadece iki madde oldu: 28 Şubat generalleri tahliye edildi ve az önce bahsettiğimiz bakanlıklarla diyalog kanalları açıldı.
Ancak diğer konularda tersine gelişmeler yaşandı. Osman Kavala’nın yeniden yargılanma talebi reddedildi. Öğretmen atamaları emekli olanların yerini dahi dolduramadı. Asgari ücrete zaman yapılması konusunda yeşil ışık yanmayınca Özel, Erdoğan ziyareti öncesinde 30 Haziran’da Emek Mitingi ilan etti. Hakkâri Belediye Başkanının henüz ceza almamışken görevden alınıp yerine valinin kayyım atanması AK Parti ve CHP’yi karşı karşıya getirdi. Erdoğan’ın AK Parti’nin kırmızı çizgileri yanı sıra MHP’nin de kırmızı çizgileri olduğundan söz etmesi üzerine Özel kırmızı çizgi söylemiyle yumuşama olamayacağını söyledi.
Bu arada Erdoğan da Anayasa değişikliği konusunda CHP’den herhangi bir işaret almadı; Özel, iktidar mevcut Anayasaya uymadıkça, Anayasa mahkemesi kararlarını uygulamadıkça yeni Anayasa tartışmayacağını tekrarladı.
Özel, ikinci görüşmede öne çıkaracağı konunun ise “emek” olacağını söylüyor. Bunun günlük lisana tercümesi asgari ücret ve emekli aylıklarının artması talebidir. Bu da demek oluyor ki görüşmeye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de “gizli özne” rolünde katılmış olacak.
Erdoğan’ın CHP ziyareti işte bu koşullar altında planlandı.
Üçüncü görüşmenin olup olmayacağı iki liderin “tamam mı devam mı?” sorusuna vereceği yanıta bağlı.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in yeni yönetim döneminde Türkiye'ye ilk ziyareti Suriye'de Esad…
Donald Trump’ın “Türkiye Suriye’ye çöktü” ifadesini Türk medyasındaki haberlerin pek çoğunda bulmanız mümkün değil. Trump’ın…
Asgari ücret yine gündemimizde. Bu kez temel tartışma konusu asgari ücret ve enflasyon ilişkisi. Asgari…
Suriye’de gelişmeler baş döndürücü bir hız kazandı. Beşar Esad’ın 7 Aralık akşamı Moskova’ya kaçmasından yalnızca…
CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendi dönemindeki Suriye politikası nedeniyle yeniden gündemde. Cumhurbaşkanı Tayyip…
Suriye'de Esad rejimini deviren harekatın hazırlığının bir yıldan fazla bir süredir yapıldığı, Türkiye’nin, ABD’nin ve…