Hayat

Ayvalık’ta çevre zaferi: Pirina fabrikasının lisansı iptal edildi

Ayvalık Tabiat Platformu’nun yıllardır süren çevre mücadelesi nihayet meyvesini verdi. Balıkesir 1. İdare Mahkemesi, çevreye ciddi zararlar veren Doğuş Pirina Fabrikası’nın çevre izin ve lisans belgesini iptal etti. (Foto: BirGün EGE)

“Bu fabrikanın bacasından su buharı çıktığını söylüyorlar, ama bir sürü zehirli bileşik havaya karışıyor ve bu rüzgârla birlikte Ayvalık’ın üzerine gelerek çöküyor, tüm Ayvalık bunu teneffüs ediyor.”

2020 yılında Gazete Rüzgarlı’dan Alkan Uçarsu’ya konuşan Ayvalıklı Serdar Uçarsu, Doğuş Pirina Fabrikası’nın ilçeye verdiği zararı bu sözlerle anlatmaya çalışıyordu.

Açılamayan pencereler, öksüren çocuklar, solunum yolları şikayetleri ile karşı karşıya kalan Ayvalık’ta Ayvalık Tabiat Platformu’nun yıllardır süren çevre mücadelesi nihayet meyvesini verdi.

Balıkesir 1. İdare Mahkemesi, çevreye ciddi zararlar veren Doğuş Pirina Fabrikası’nın çevre izin ve lisans belgesini iptal etti. Ayvalık Tabiat Derneği ve çevre gönüllülerinin çabaları sayesinde Ayvalık, tekrar temiz havaya kavuşabilecek.

Ayvalık Tabiat Platformu, mahkeme kararını “Bahçelerimiz pirina değil, çiçek koksun diye mücadele ettik, başardık!” açıklamasıyla duyurdu. Platform, Ayvalık Belediyesi’nin açtığı davada aktif rol oynayarak, çevre gönüllüleriyle birlikte önemli bir zafer kazandı.

https://x.com/tabiatplatformu/status/1800119392463991077

Pirina fabrikası: Ayvalık’ta çevre felaketi

Ayvalık ve çevresinde uzun yıllardır ciddi koku sorunu ve çevre kirliliğine neden olan Doğuş Pirina Fabrikası, 15 Aralık 2020’de yaşanan bir felaketle dikkatleri üzerine çekmişti.

Fabrikanın pirina havuzunun istinat duvarının patlaması sonucu, pirina malzemeleri İzmir-Çanakkale karayoluna akmış ve atık sular Nikita Deresi’ne tahliye edilmişti. Çevreye yayılan zeytin karasuları, derelerde kirliliğe sebep olurken, bu olay, bölge halkını ve yetkilileri harekete geçirmişti. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, fabrikanın çevreye verdiği zararlar nedeniyle Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

Balıkesir 1. İdare Mahkemesi’ne sunulan bilirkişi raporu, fabrikanın çevreye ciddi zararlar verdiğini ortaya koydu.

Raporda, fabrikanın toksik atıklarının dere ve çevresinde çevre kirliliğine neden olduğu belirtiliyordu. Bu rapor, mahkemenin çevre izin ve lisans belgesinin iptali yönünde karar almasına temel oluşturdu.

Mücadele sonucu gelen zafer

Pirina fabrikalarından yayılan duman ve kokular, Ayvalık halkının günlük yaşamını olumsuz etkiliyordu. Solunum yolları şikayetlerinin artması, pencerelerin açılamaması gibi sorunlar, halkın yaşam kalitesini düşürüyordu. Öğrencilerin okula öksürerek gitmesi, öğretmenlerin sınıflarda pencereleri açamaması gibi durumlar, çevre kirliliğinin boyutlarını gözler önüne seriyordu.

Ayvalık Tabiat Platformu’nun kazandığı bu dava, çevre mücadelesinde önemli bir dönüm noktası oldu. Doğuş Pirina Fabrikası’nın çevre izin ve lisans belgesinin iptali, Ayvalık’ın geleceği için umut verici bir adım olarak görülüyor.

YetkinReport

Recent Posts

BM’de konuşurken herkes barışçı. Peki, savaşları kim çıkarıyor?

BM Genel Kurulunda konuşurken barışçı olmayan yok. Peki savaşları kim çıkarıyor? BM'nin işlevinin zayıfladığı gerçek…

3 saat ago

Fon krizinde yeni perde: Erdoğan’ın attığı neşter siyasete uzanacak mı?

Erdoğan'ın Nev York'tan müdahalesiyle borsa/fon skandalında yeni bir perde açıldı. Ancak skandalın içinde siyasetçiler varsa,…

13 saat ago

Fon Krizinde Asıl Soru: Para Nerede, Kim Geri Getirecek?

Borsa ve fon krizlerinde dünya tecrübesinin dersi açık: Parayı takip edin. Haksız kazancı sahibinde bırakmayın.…

1 gün ago

Mansur Yavaş CHP’den istifa etti: bardağı taşıran bugünkü rest

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bugün parti sözcüsünün yaptığı açıklama üzerine CHP'den istifa etti;…

2 gün ago

Erdoğan-Trump baş başa görüşmesi olmadı ama İran yaptırımları devrede

Erdoğan-Trump baş başa görüşmesi olmadı ama Trump yine de Erdoğan’ın gönlünü almak için bir jest…

2 gün ago

MİT Başkanı Kalın’ın Afganistan-Pakistan trafiği ne anlatıyor?

MİT Başkanı Kalın'ın Afganistan ve Pakistan temasları Katar ile eşgüdüm içinde bölgesel gerilimin düşürülmesini hedefliyor.

2 gün ago