Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan Rus Devlet Başkanı Putin ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında düzenlenen BRICS+ oturumuna katılmak için bulunduğu Rusya’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından kabul edildi. (Foto: Dışişleri Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında düzenlenen BRICS+ oturumuna katılmak için bulunduğu Rusya’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından kabul edildi.

Dışişleri Bakanı Fidan, görüşme ile ilgili yaptığı açıklamada “Ukrayna konusundaki mümkün olan her türlü arabuluculuk faaliyetlerini devam ettirmede biz de kararlıyız. Türkiye-Rusya arasındaki ilişkiler gerçekten fevkalade iyi gidiyor. Ticaret konusunda atılması gereken adımlar var,” dedi.

Görüşmenin ardından konuşan Putin, “Türkiye’nin BRICS çalışmalarına yönelik ilgisini memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye’yle ilişkilerin gelişmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm gelişmeler, dostum Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde gerçekleşiyor,” dedi. 

Putin görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Temmuz ayında Astana’da bir araya gelmeyi planladığını ifade etti.

BRICS+ oturumuna katıldı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında Rusya’nın Nijniy Novgorod kentinde düzenlenen BRICS+ oturumuna katılmak üzere Rusya’daydı.

10 Haziran’da Rusya’ya giden Fidan ilk günde, Güvenlik Konseyi Sekreteri Şoygu ve Rusya İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narişin’le görüştü.

Dışişleri Bakanı, 11 Haziran’da BRICS+ oturumu öncesinde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştü. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre iki bakanın görüşmesinde ikili ve bölgesel ilişkiler ele alındı.

Kaynaklara göre Ankara görüşmede “Türkiye bakımından önem arz eden ekonomik konuları gündeme getirdi, Gazze’deki son durum değerlendirildi.”

Fidan toplantıların ardından oturumda konuştu.

Görüşmelerin ardından Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ı kabul edeceğini açıkladı. Kremlin, Putin’in gün içinde Fidan’ı kabul edeceğini duyurdu.

Fidan, Lavrov’un ardından Putin ile biraraya geldi.

BRICS tartışması

Geçtiğimiz hafta Çin basınında yer alan haberler, dikkatleri Fidan’ın katılacağı BRICS toplantısına çekmişti. 3 Haziran’da Çin’de temaslarda bulunan Fidan’a “Türkiye’nin BRICS’e katılıp katılmayacağı” sorulmuş, Fidan’ın “Türkiye’nin çıkarına uygunsa neden olmasın” cevabı, Ankara’nın üyelik için harekete geçeceği iddialarının haberleştirilmesiyle gündeme oturmuştu.

Fidan’ın ziyareti ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Türkiye Boru Hatları A.Ş. ile Rus enerji şirketi Gazprom’un ortak şirket kuracağını açıklamasının ardından geliyor.

8 Haziran’da SPIEF kapsamında St. Petersburg’da Gazprom İcra Kurulu Başkanı Aleksey Miller ile bir araya gelen Bayraktar, Anadolu Ajansı’na verdiği mülakatta, “Doğal gaz merkeziyle alakalı en önemli konulardan biri altyapının hazır olmasıdır. Türkiye, özellikle son yıllarda yaptığı yatırımlarla bu konuda önemli ilerlemeler kaydetti. Şimdi İstanbul Finans Merkezi’nde BOTAŞ ve Gazprom ortaklığında bir işletme şirketi kurmayı planlıyoruz,” demişti.

Güvenlik Konseyi Sekreteri ve İstihbarat Başkanı ile görüştü

10 Haziran’da Rusya’ya giden Bakan Fidan, Moskova’da Rus-Türk İş İnsanları Birliği (RTİB) tarafından düzenlenen bir etkinliğe de katıldı. Ayrıca Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ve Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narişin ile görüştü.

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre Şoygu ile görüşmede Suriye, Gazze, Azerbaycan-Ermenistan barış müzakereleri ve Ukrayna’daki gelişmeler ele alındı.

Fidan’ın gündemde Gazze’deki son gelişmeler, Ukrayna, Suriye, Libya ve Güney Kafkasya başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleler olması bekleniyor.

Bakan Fidan’ın, Türkiye’nin bölgesindeki savaşların barışçıl yollarla son bulması yönündeki beklentisini ve Türkiye’nin bu yönde vereceği desteği yinelemesi bekleniyor.

Görüşmelerde ekonomik ve ticari işbirliği de önemli yer tutacak. Taraflar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından belirlenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için çalışmaları sürdürecek.

BRICS+ Oturumu

Uluslararası güvenlik, sürdürülebilir kalkınma ve küresel yönetişim konularının ele alınacağı BRICS+ Oturumu’na üyele ülkelere ek olarak 15 ülke (Türkiye, Bahreyn, Bangladeş, Belarus, Cezayir, Endonezya, Kazakistan, Küba, Laos, Moritanya, Nijerya, Tayland, Sri Lanka, Venezuela ve Vietnam) davet edildi. Bakan Fidan’ın bu toplantı marjında muhataplarıyla ikili görüşmeler yapması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 2018’de Johannesburg’da düzenlenen 10. BRICS Zirvesi’nde BRICS+ Oturumu’na katılmıştı.

Uluslararası birlik, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın oluşturduğu bir grup olup, gelişmekte olan ülkelerin uluslararası konularda daha fazla söz sahibi olmasını amaçlıyor. Bu yıl başından itibaren Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de gruba dahil oldu.

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan sürece ilişkin ilk defa konuştu: “tek bir amacı var, terör örgütünün feshedilmesi”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekim ayında MHP lideri Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla başlayan ve DEM Parti…

2 gün ago

DEM Parti heyeti Selahattin Demirtaş’ı ziyaret etti: “Sürece destek tam”

İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüştükten sonra mecliste grubu bulunan siyasi partilerle bir araya…

2 gün ago

Z kuşağının çelişkisi: Bugün iyi, gelecek belirsiz

Geleceği anlamak, bugünden öteye bakmayı değil; geçmişi ve bugünü derinlemesine analiz ederek, uzun vadeli bir…

2 gün ago

Atatürk’ün liderlik mirası: “Savaş ve Barış”

Filistin topraklarında 2023’ten bu yana sürdürülen intikamcı katliam operasyonlarında can veren sivillerin görüntüleri yüreklerimizi dağlarken;…

2 gün ago

Gazeteciler 63 yılın ardından hala haklarını arıyor: “Güvencesiz ve savunmasızız”

14 meslek ögrütünün bir araya gelerek oluşturduğu Medya Dayanışma Grubu, Türkiye'de gazetecilerin hakları için verdikleri…

3 gün ago

Kapitalist enternasyonal: Amerikalı milyarderlerin Trump Bayramı

Donald Trump’ın 20 Ocak’taki ABD Başkanlığı yemin töreni Amerikan milyarderleri için bir bayram kutlamasına dönüşüyor.…

3 gün ago