Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında düzenlenen BRICS+ oturumuna katılmak için bulunduğu Rusya’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından kabul edildi.
Dışişleri Bakanı Fidan, görüşme ile ilgili yaptığı açıklamada “Ukrayna konusundaki mümkün olan her türlü arabuluculuk faaliyetlerini devam ettirmede biz de kararlıyız. Türkiye-Rusya arasındaki ilişkiler gerçekten fevkalade iyi gidiyor. Ticaret konusunda atılması gereken adımlar var,” dedi.
Görüşmenin ardından konuşan Putin, “Türkiye’nin BRICS çalışmalarına yönelik ilgisini memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye’yle ilişkilerin gelişmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm gelişmeler, dostum Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde gerçekleşiyor,” dedi.
Putin görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Temmuz ayında Astana’da bir araya gelmeyi planladığını ifade etti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında Rusya’nın Nijniy Novgorod kentinde düzenlenen BRICS+ oturumuna katılmak üzere Rusya’daydı.
10 Haziran’da Rusya’ya giden Fidan ilk günde, Güvenlik Konseyi Sekreteri Şoygu ve Rusya İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narişin’le görüştü.
Dışişleri Bakanı, 11 Haziran’da BRICS+ oturumu öncesinde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştü. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre iki bakanın görüşmesinde ikili ve bölgesel ilişkiler ele alındı.
Kaynaklara göre Ankara görüşmede “Türkiye bakımından önem arz eden ekonomik konuları gündeme getirdi, Gazze’deki son durum değerlendirildi.”
Fidan toplantıların ardından oturumda konuştu.
Görüşmelerin ardından Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ı kabul edeceğini açıkladı. Kremlin, Putin’in gün içinde Fidan’ı kabul edeceğini duyurdu.
Fidan, Lavrov’un ardından Putin ile biraraya geldi.
Geçtiğimiz hafta Çin basınında yer alan haberler, dikkatleri Fidan’ın katılacağı BRICS toplantısına çekmişti. 3 Haziran’da Çin’de temaslarda bulunan Fidan’a “Türkiye’nin BRICS’e katılıp katılmayacağı” sorulmuş, Fidan’ın “Türkiye’nin çıkarına uygunsa neden olmasın” cevabı, Ankara’nın üyelik için harekete geçeceği iddialarının haberleştirilmesiyle gündeme oturmuştu.
Fidan’ın ziyareti ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Türkiye Boru Hatları A.Ş. ile Rus enerji şirketi Gazprom’un ortak şirket kuracağını açıklamasının ardından geliyor.
8 Haziran’da SPIEF kapsamında St. Petersburg’da Gazprom İcra Kurulu Başkanı Aleksey Miller ile bir araya gelen Bayraktar, Anadolu Ajansı’na verdiği mülakatta, “Doğal gaz merkeziyle alakalı en önemli konulardan biri altyapının hazır olmasıdır. Türkiye, özellikle son yıllarda yaptığı yatırımlarla bu konuda önemli ilerlemeler kaydetti. Şimdi İstanbul Finans Merkezi’nde BOTAŞ ve Gazprom ortaklığında bir işletme şirketi kurmayı planlıyoruz,” demişti.
10 Haziran’da Rusya’ya giden Bakan Fidan, Moskova’da Rus-Türk İş İnsanları Birliği (RTİB) tarafından düzenlenen bir etkinliğe de katıldı. Ayrıca Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ve Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narişin ile görüştü.
Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre Şoygu ile görüşmede Suriye, Gazze, Azerbaycan-Ermenistan barış müzakereleri ve Ukrayna’daki gelişmeler ele alındı.
Fidan’ın gündemde Gazze’deki son gelişmeler, Ukrayna, Suriye, Libya ve Güney Kafkasya başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleler olması bekleniyor.
Bakan Fidan’ın, Türkiye’nin bölgesindeki savaşların barışçıl yollarla son bulması yönündeki beklentisini ve Türkiye’nin bu yönde vereceği desteği yinelemesi bekleniyor.
Görüşmelerde ekonomik ve ticari işbirliği de önemli yer tutacak. Taraflar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından belirlenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için çalışmaları sürdürecek.
Uluslararası güvenlik, sürdürülebilir kalkınma ve küresel yönetişim konularının ele alınacağı BRICS+ Oturumu’na üyele ülkelere ek olarak 15 ülke (Türkiye, Bahreyn, Bangladeş, Belarus, Cezayir, Endonezya, Kazakistan, Küba, Laos, Moritanya, Nijerya, Tayland, Sri Lanka, Venezuela ve Vietnam) davet edildi. Bakan Fidan’ın bu toplantı marjında muhataplarıyla ikili görüşmeler yapması öngörülüyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 2018’de Johannesburg’da düzenlenen 10. BRICS Zirvesi’nde BRICS+ Oturumu’na katılmıştı.
Uluslararası birlik, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın oluşturduğu bir grup olup, gelişmekte olan ülkelerin uluslararası konularda daha fazla söz sahibi olmasını amaçlıyor. Bu yıl başından itibaren Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de gruba dahil oldu.
MHP lideri Bahçeli’nin Öcalan açılımıyla başlayan gelişme ve tartışmaların hem MHP hem de CHP’de oy…
President Tayyip Erdoğan welcomed Donald Trump's return to the US presidency. During Trump's previous tenure,…
Türkiye’yi hedef alan iki vekil gücün liderlerine ilişkin Ekim ayında, ardı ardına önemli gelişmeler yaşandı.…
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Donald Trump’ın yeniden ABD Başkanı seçilmesine memnun oldu. Bir sorun çıktığında doğrudan…
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 13 Kasım’da Ankara Büyükşehir Belediyesine usulsüz harcama soruşturma başlatmasından saatler sonra İstanbul…
Türkiye’de ana siyasi gelişmelerin birçoğunda belirleyici olan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) genel başkanı Devlet Bahçeli;…