Siyaset

Kavala siyasetin gündeminde: Özel AKPM’yi işaret etti

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Kavala ve Demirtaş’ın serbest bırakılması için yeniden çağrı yaparken Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi yeniden Kavala’yı köşesine taşıdı.

Gezi Parkı Davası kapsamında ömür boyu hapis ile cezalandırılan Osman Kavala’nın dosyası CHP lideri Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Tayyipi Erdoğan’ı ziyareti sonrasında siyasetin gündeminde. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Kavala ve Demirtaş’ın serbest bırakılması için yeniden çağrı yaptı. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi yeniden Kavala’yı köşesine taşırken, Özel konu ile ilgili AKPM heyet başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş’e teşekkür etti.

T24’ün haberine göre katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP lideri Özel, Erdoğan ile görüşmesinde Gezi hükümlüleri ile ilgili bir af talebinde bulunmadığını, Cumhurbaşkanının hastalık halinde yetki sahibi olduğunu hatırlattıklarını söyledi.

Özel, “28 Şubat yargının işi değildi. Anayasa kocama ve hastalık halinde Cumhurbaşkanına yetki veriyor, onu söyledik. Cumhurbaşkanı ‘Gezi benim kişisel davam’ noktasına getirdi. Hala oradan olmayan bir darbe çıkarılıyor. Biz tutup da Cumhurbaşkanına verdiğim dosyada ‘siz bunları affedin’ demedik, olmaz, o yetkiyi kullanacakları belli. Ben bunları Sayın Erdoğan’a dosya olarak gösterdim. Bu bu kadar netken ‘Allah aşkına hukuka uyalım’ diyorum” dedi.

Gezi Davası tutukluları ile ilgili konuşan Özel, “bu konuda en önemli paydaşlarından birinin” Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türkiye Delegasyonu ve AKPM Heyeti başkanlığını yürüten AK Parti Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş olduğunu” söyledi.

Özel 17 Nisan’da AKPM’nin İlkbahar Oturumu’na katılmak üzere Fransa’nın Strazburg şehrine gitmiş, burada ziyaretlerde bulunmuştu. Ziyareti değerlendiren Özel, delegasyonun Kavala’nın tutukluluğu ile ilgili endişelerini dile getirdiğini belirtti. CHP lideri bu konuda en büyük destekçisinin AKPM Türkiye delegasyonu ve Türkeş olduğunu belirtti.

AKPM’den karar

Avrupa Konseyi’nin yasama ve yürütme organları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen tutuklulukları süren eski Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için 18 Haziran’da bir kez daha çağrısı yaptı.

AKPM Türkiye Raportörü Stefan Schennach, 11-14 Haziran tarihlerinde Ankara ve İstanbul’da temaslarda bulunmuştu.

Temaslarına ilişkin 18 Haziran’da bir açıklama yapan Schennach ziyaretleri sırasında Demirtaş ve Kavala davaları başta olmak üzere Türkiye’nin AİHM kararlarına uyması çağrılarını yinelediklerini aktardı.

Schennah, Kavala ve Demirtaş ile cezaevinde görüşme olanağı bulduğunu söyledi.

Schennah, bunun için de Türkiye’nin AKPM heyeti başkanlığını yürüten AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş’e teşekkür ettiğini kaydetti.

Avusturyalı raportör, Türkiye’de Dışişleri ve Adalet Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleriyle de görüştüğünü açıkladı.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi de geçen hafta yaptığı toplantılarda Kavala ve Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğini kayda geçirdi.

Abdulkadir Selvi’den Kavala çıkışı

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, AKPM raportör’ü Schannach’ın temasları sırasında bir yetkilinin AKPM delegasyonuna tepki göstererek “Osman Kavala’yla neden bu kadar ilgileniyorsunuz? Bu adam Öcalan’dan daha tehlikeli” dediğini aktardı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi’nin Kavala ile ilgili kararları bulunduğunu ve Türkiye’nin bu kararlara uymaması sebebiyle Avrupa Birliği Konseyi tarafından üyeliğinin askıya alınması sürecinin tartışıldığını belirten Selvi, “bu ağır bir yaptırım olur” dedi.

Selvi, “Hayatı sivil toplum kuruluşlarındaki mücadele ile geçen; teröre, silaha, şiddete karşı olan ve eline oyuncak tabanca bile almayan Osman Kavala’yı PKK terör örgütü liderinden daha tehlikeli görmek nasıl bir duygudur? Osman Kavala’ya karşı olabilirsiniz ama Batılıların kafasında sivil toplum temsilcisi bir Kavala imajı var. Siz Kavala’yı kötü göstermek isterken askerimizi, polisimizi, sivil vatandaşlarımızı, kundaktaki bebeği katleden Öcalan’ı daha az tehlikeli göstermek hangi aklın ürünüdür?” ifadeleriyle yetkiliyi eleştirdi.

YetkinReport

Recent Posts

ABD, PKK’dan; Putin, Esad’dan; Erdoğan, ÖSO’dan vazgeçebilir mi?

Bu başlığa bir Erdoğan daha eklemek lazım ama o iç siyasetle ilgili: AK Parti MHP’den…

35 dakika ago

Kıbrıs: Çıkmazın devamı

Kıbrıs görüşmeleri, yıllardır çözüme ulaşamayan bir süreç olarak iki toplum arasında derin ayrılıkların ve siyasi…

2 saat ago

Enflasyon açıklandı: Kira zamları, maaşlar belli oldu, sendikalar tepkili

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde…

22 saat ago

Putin görüşmesi öncesi Erdoğan’dan Esad’a Fidan’dan Özel’e çıkışlar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 3-4 Temmuz’da Kazakistan’ın başkenti Astana’daki Şangay Grubu toplantılarında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin…

1 gün ago

Küresel stratejiler ve bölünme riski: Sırada İran, sonra Türkiye mi var?

Yakın geçmişte dünya genelinde birçok ülkenin etnik, dini ve ekonomik temellerde bölündüğüne, iç savaşların patlak…

1 gün ago

CHP lideri Sivas’ı andı: “insanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımı olmaz”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Sivas Katliamının 31’inci yıl dönümünde düzenlenen anma programında…

2 gün ago