Categories: Siyaset

“Aleviler Sünniliğe çekilemeyince Şiiliğe itiliyor”

Alevi-Bektaşi kuruluşlarından Cem Vakfı Kurucu üyesi Ercan Güvenç, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı yöneticilerinin Alevileri “Sünnileşmiyorlarsa Şiileştirelim” stratejisiyle hareket ettiğini Alevilerin “Şiiliğe itildiğini” öne sürdü.

Alevi-Bektaşi kuruluşlarından Cem Vakfı Kurucu üyesi Ercan Güvenç, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı yöneticilerinin Alevileri “Sünnileşmiyorlarsa Şiileştirelim” stratejisiyle hareket ettiğini öne sürdü.

Başkanlığın Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde yazıldığı üzere Cemevlerine destek vermek amacının dışına çıkarak “son 7-8 aydır” teolojik çalışmalara ağırlık verdiğini iddia eden Güvenç’e göre, 27-28 Haziran’da Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde Bakanlık himayesinde yapılacak “Vefatının 500. Yılında Uluslararası Türk Hakanı Şah İsmail Hatayî Sempozyumu”, Alevilerin Şiiliğe itilmesi eğiliminin son örneği.

Sempozyuma katılanların ezici çoğunluğun akademik çalışmalarının Şiilik üzerine olduğuna dikkat çeken Güvenç, Şah İsmail üzerine araştırma ve kitapları bulunan Reha Çamuroğlu’nun “Hatayî” sempozyumunda konuşturulmamasını da Şiiliğe yakın olmamasına bağlıyor.

Cem Vakfı, daha önce de Bakanlık bürokratlarının Alevileri Sünni inancına dönüştürme gayretinde olduğunu öne sürmüştü.

“Biz Alevi-Bektaşiler olarak Şii değiliz” diyen Güvenç şöyle devam ediyor; “Şiileşmeyeceğiz. Bilinmelidir ki Aleviler asla bu oyuna gelmez. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde yazılı olan cemevlerine destek verme görevinize dönün lütfen.”

Şah İsmail ve Yavuz Sultan Selim

Onaltıncı Yüzyılın başlarında sadece Türkiye’de Osmanlı İmparatorluğunun değil İran’da Safevi Devletinin ve Mısır’de Memlük Devletinin başında da Türkler vardı. İran Şahı İsmail Anadolu’da ilerlemeye başlayınca Yavuz Sultan Selim karşı saldırıya geçmişti.

İki ordu 23 Ağustos 1514’te günümüzde İran sınırları içinde kalan Çaldıran Ovasında karşılaştılar ve teknolojik üstünlüğe sahip olan Osmanlı ordusu savaşı kazandı. Selim’in bu harekât için Doğuya ilerlerken, on binlerce Alevi Türkmeni Şiiliğe yakın oldukları düşüncesiyle, cephe gerisinde Şah İsmail’e yardımcı olacakları kuşkusuyla ortadan kaldırması günümüze dek gelen kültürel çatışmaların başlangıcı oldu.

Hem Sultan Selim hem Şah İsmail aynı zamanda şairdi. Selim “Selîmi” İsmail ise “Hatâyi” mahlasıyla şiir yazardı. Çaldıran savaşı öncesinde iki Türk hükümdarın birbirlerini gönderdikleri şiirlerle savaştan caydırmaya çalışmalarının da Türk edebiyat tarihinde yeri vardır.

YetkinReport

Recent Posts

Aydoğan Özcan: kamu sağlığının ucuz ve erişilebilir olmasına çalışıyorum

Aydoğan Özcan gerçek bir mucit. Kamu sağlığını ucuz, basit ve herkesin erişebileceği hale getirmek amacında…

3 saat ago

Erdoğan seçmenin oy tercihini ekonomiden soyutlamayı başarabilecek mi?

Erdoğan ve Bahçeli ittifakının ekonomik kriz sürdükçe seçim kazanamayacağı 2024'te anlaşılınca "Kazanamıyorsan kaybettir" stratejisine geçildi.

13 saat ago

AB Komisyonu Başkanı’nın Kanada’ya “Ortak Üyelik” Bombası ve Türkiye

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen her yıl yaptığı “Birliğin Durumu” konuşmasında hiç…

16 saat ago

Borsa’da “bulaşma riski”, enerjide motorin şoku: ekonomide zor günler

Borsada yaşanan ve kontrole alınmaya çalışılan kriz de motorin fiyatlarına yapılan müthiş zam da ekonomide…

2 gün ago

MİT’in siber operasyon yaptığı şirketin dosyasında önemli kuruluşlar var

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Ankara’da bir yazılım şirketine, çalıştığı kuruluş ve şirketler üzerinden yasadışı kimlik…

3 gün ago

Dünyanın parası nereye gidiyor? Türkiye’ye neden daha fazla gelmiyor?

Dünyada para kıtlığı yok. Türkiye’de de yok. Asıl kıt olan uzun vadeli sermaye, güven ve…

3 gün ago