Siyaset

Erdoğan “Suriye ile ilişkileri kurmamak için bir sebep yok”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Suriye arasında yeniden diplomatik ilişkilerin kurulabileceği mesajını verdi. “Ailecek görüşebiliriz” diyen Erdoğan ile Esad ailesi en son 2009 yılında bir araya gelmişti. Erdoğan Esad’ları Bodrum’da ağırlamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Haziran’da yaptığı açıklamada, Türkiye ile Suriye arasında yeniden diplomatik ilişkilerin kurulabileceği mesajı verdi.

28 Haziran’da Cuma namazı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile geçmişte olduğu gibi gelecekte de bir araya gelebileceklerini söyledi.

Erdoğan, “Suriye ile yeniden diplomatik ilişkileri kurmamak için bir sebep yok. Geçmişte nasıl yaptıksa yine yapabiliriz. Suriye’nin iç işlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok. Biliyorsunuz ailece görüşmeye varana kadar sayın Esed’le geçmişte nasıl yaptıksa yeniden yapmamamız için bir sebep yok,” ifadelerini kullandı.

Esad’dan Suriye Türkiye normalleşme mesajı

Erdoğan’ın açıklamaları, Esad’ın Türkiye ile ilişkileri normalleştirme yönündeki açıklamalarının ardından geldi.

Suriye resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre Esad, 26 Haziran’da Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiev ile Şam’da yaptığı görüşme sırasında Türkiye ile ilişkileri normalleştirmek için girişimlere açık olduğunu söyledi.

Habere göre Esad, “Suriye, Suriye-Türkiye ilişkilerine yönelik tüm girişimlere, Suriye Devleti’nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı temelinde ve terörizmin her türlüsüne karşı mücadele çerçevesinde açıktır” dedi.

Rusya adına Lavrentiev ise, iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmeyi amaçlayan tüm çabaları desteklediklerini vurguladı. Şu anda şartların başarılı bir arabuluculuk için çok uygun olduğunu belirten Lavrentiev, Moskova’nın iki ülke arasındaki ilişkileri restore etme hedefi doğrultusunda müzakereleri ilerletmeye hazır olduğunu vurguladı.

Irak ve Rusya arabuluculuğu

Son dönemde Rusya ve Irak’ın arabuluculuk çabalarının arttığı gözlemlenirken, Türkiye’nin Suriye politikasında yeni bir dönemin kapısını araladığı yorumları yapılıyor. 31 Mayıs’ta Irak Başbakanı Muhammed Şia el-Sudani de Ankara-Şam arasında uzlaşma çalışmaları yürüttüklerini belirtmişti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Esad’ın açıklamasından iki gün önce 24 Haziran’da Ankara’nın görüşmelere açık olduğunu ifade etmiş, PKK ile mücadelede amacıyla Türkiye ile ilişkili muhalefet ve Suriye hükümeti arasında iletişime işaret etmişti.

HaberTürk televizyonunda canlı yayında konuşan Fidan, “biraz daha istikrara kavuşmuş, iktidarıyla, muhalefetiyle bütünleşik bir hale gelmiş Suriye’nin, özellikle PKK terörüyle mücadelede daha etkin bir aktör olacağını düşünüyoruz,” demişti.

Öte yandan, Türkiye destekli muhalif grupların kontrolündeki bölgeler ve hükümet kontrolündeki bölgeler arasındaki önemli geçiş noktasının ilk kez ticari trafiğe yeniden açılacağı haberleri de gündemdeki maddeler arasında.

Türkiye, 2011 yılında başlayan Suriye’deki iç savaş sonrasında 2012 yılında diplomatik ilişkilerini kesti ve ülkenin kuzeybatısında bulunan silahlı muhalif grupları destekledi.

Bu süreçte Türk Silahlı Kuvvetleri, ülkenin kuzeyinde güvenlik endişelerini gerekçe göstererek 2016 yılından bu yana bir dizi askeri operasyon gerçekleştirdi ve bölgede “güvenli bölge” oluşturdu.

Geçtiğimiz yıl Türkiye ve Suriye’nin dışişleri bakanları Moskova’da Rusya ve İranlı mevkidaşlarıyla bir araya gelmişti. Bu görüşme 2011 yılından bu yana Ankara ve Şam arasındaki en üst düzey temas olmuştu.

YetkinReport

Recent Posts

Mansur Yavaş CHP’den istifa etti: bardağı taşıran bugünkü rest

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bugün parti sözcüsünün yaptığı açıklama üzerine CHP'den istifa etti;…

19 saat ago

Erdoğan-Trump baş başa görüşmesi olmadı ama İran yaptırımları devrede

Erdoğan-Trump baş başa görüşmesi olmadı ama Trump yine de Erdoğan’ın gönlünü almak için bir jest…

20 saat ago

MİT Başkanı Kalın’ın Afganistan-Pakistan trafiği ne anlatıyor?

MİT Başkanı Kalın'ın Afganistan ve Pakistan temasları Katar ile eşgüdüm içinde bölgesel gerilimin düşürülmesini hedefliyor.

24 saat ago

Borsa skandalı: o yatla yurt dışına kayıt dışı para da çıkarıldı mı?

Borsa skandalında sorular artıyor. Pusula ve diğer fonların banka havalesi dışında yurt dışına kayıt dışı…

2 gün ago

Kim bu 12 kişi? Borsa zararını halk değil, vurguncular ödemeli

Patlayan fonlara TEFAS öncesi girip fiyat şişirip fahiş kârlarla çıkarak borsa skandalını tetikleyen isimler de…

3 gün ago

Terörsüz Türkiye Sürecinin Eksik Ayağı: Demokratikleşme

MetroPOLL anketine göre, halkın çoğunluğu Terörsüz Türkiye sürecinde demokratikleşme ayağının eksik kaldığı kanısında.

3 gün ago