Ekonomi

Enflasyon açıklandı: Kira zamları, maaşlar belli oldu, sendikalar tepkili

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,64 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 71,60 olarak açıklandı. 2024 yılının ilk altı ayındaki enflasyon oranının hesaplanması ile birlikte memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam ve kira zamları da belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,64 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 71,60 olarak açıklandı. 2024 yılının ilk altı ayındaki enflasyon oranının hesaplanması ile birlikte memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam ve kira zamları da belli oldu.

TÜİK hesaplamalarına göre TÜFE’deki değişim 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,64, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 24,73, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,60 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,07 olarak gerçekleşti.

TÜFE, Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 75,45’e çıkarak zirveye ulaşmıştı. Resmi açıklamalara göre Haziran ayından itibaren enflasyonda düşüş bekleniyordu.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Haziran ayı enflasyon hesaplamalarına göre ENAG Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Haziran ayında yüzde 4,27 arttı. Enflasyonun son 12 aylık artışı ise yüzde 113,08 olarak gerçekleşti. Enflasyon oranı, 2024 yılı ilk 6 aylık dönemde yüzde 41,16 oldu.

ENAG Mayıs ayı enflasyonu oranını ise yüzde 5,66 olarak açıklamıştı. ENAG’a göre, mayıs ayında E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı yüzde 120,66 olarak gerçekleşmişti.

Memur ve emekli maaş zamları belli oldu

Enflasyonda 2024’ün ilk 6 ay tablosunun netleşmesiyle 15 milyonu aşkın memur, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam da belli oldu. Enflasyon 2024 yılını ilk 6 ayında yüzde 24,73 ile tamamladı.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon rakamları zam oranında belirleyici oluyor. Maaşlara yapılacak zam oranı, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının toplamı üzerinden hesaplanıyor.  Emekliler 6 ayda bir oluşan enflasyon oranı kadar zamma hak kazanıyor.

Yılın ilk yarısında yüzde 24,73 enflasyon gerçekleştiği için emeklilere bu oranda zam imkânı doğdu. Memur ve memur emeklileri yüzde 19,31 oranında zamma hak kazandı.

Kira zamları belli oldu

TÜİK’in yıllık enflasyonunu açıklamasının ardından kiralara yapılacak zam oranı da belli oldu.

Haziran 2022’de ‘yüzde 25 zam sınırı’ uygulaması devreye girmişti. 1 Temmuz itibarıyla ise, bu uygulama sona erdi.

Bundan sonraki süreçte ev sahipleri, daha önce de olduğu gibi ‘TÜFE 12 ay ortalamasına’ göre kira ücretlerine artış yapacak.

Enflasyon verisinin ardından ev sahiplerinin kiralara maksimum uygulayabileceği yeni zam oranı yüzde 65,07 oldu.

Memur-Sen tepkili

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 7. Dönem Toplu Sözleşme ile belirlenen memur maaşı ve memur emeklisi aylıklarının “yüksek enflasyona yenildiği” değerlendirmesinde bulundu.

Yalçın, TÜİK tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Haziran enflasyon rakamının yüzde 1,64 olarak açıklanmasıyla kamu görevlileri ve emeklilerinin Temmuzda alacağı maaş/ücret artışlarının da belli olduğunu belirten Yalçın, Ocak-Haziran 6 aylık enflasyonun yüzde 24,73 ve yıllık enflasyonun yüzde 71,60 olarak gerçekleştiğini anımsattı.

Yalçın, şunları kaydetti:

“Bu veriler çerçevesinde, kamu görevlilerinin alacağı zam oranı yüzde 19,31 oldu. 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde Kamu İşveren Heyetinin direttiği, Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun noter görevi üstlenerek tescillediği maaş ve ücret artışları, yüksek enflasyona yenildi ve 6 aylık dönemin son 3 ayı (nisan-mayıs-haziran) kamu görevlileri cebinden, birikiminden ve kazancından harcayarak ayakta kalmak için mücadele etti.”

Emek tarafının ücretlerine yönelik uygulanan tedbirlerin maaş/ücret artışlarını baskıladığını ancak piyasa fiyatlarındaki artışların halen sürdüğünü belirten Yalçın, “Enflasyon baskılanmadığı, fiyat artışları durmadığı müddetçe maaş/ücret artışları erimeye, emekçi kaybetmeye ve gelir dağılımındaki adaletsizlik büyümeye devam edecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Özel: Türkiye kötülüğün bedelini ödüyor

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye İstatistik Kurumu’nun yıllık 71,60 olarak açıkladığı enflasyon rakamıyla ilgili yaptığı ilk değerlendirmede iktidarı eleştirdi.

Özel, “Bugün Türkiye Ak Parti’nin kıl payı da olsa bir seçim daha kazanmak için Türkiye’ye yaptığı kötülüğün bedelini ödüyor. Yoksuldan alıp zengine verdiniz, onun bedelini ödüyoruz” dedi.

Özel şöyle konuştu:

“E seçim yok diye asgari ücrete zam yok, en düşük emekli maaşı 10 bin lira. Geçen sene asgari ücrete 3 ayda bir zam yapmayı konuşanlar şimdi bu maaşla altı ay daha geçinsinler diyor. Bugünkü 17 bin lira ocak ayındaki 13 bin liraya denk geliyor ve altı ay daha zam vermeyelim diyor. Hadi 17 bin lira sen al da hesabını yap. Böyle bir hesap olmaz. AKP’li MHP’li olsun bütün emekliler, bütün asgari ücretliler, bütün çiftçiler, bütün esnaf perişan durumda. Nasıl yapacağız hesabımızı? Seçimse neci parayı bol bol dağıtıp seçim ekonomisi uygulayıp, sonra milleti 4 sene ızdırap çektirmenin, acı reçete içirmenin nasıl bir savunulabilir bir tarafı var! Biz hesabımızı millete göre yapıyoruz. Sen asgari ücrete zammı vermezsen geçim olmazsa seçim olur diyoruz. Ben demiyorum meydanlar seçim seçim diye bağırıyor. Erken seçim gündemini konuşana kadar meydandaki işçiler emekliler erken seçim diye bağırıyorlar. Çünkü seçim yok diye siz onları geçinemez halde bıraktınız.”

“Tayyip Beyi üzmeyen istatistik kurumunun verilerine göre dahi asgari ücret şu ana kadar 3 bin 850 lira erimiş durumda. Yarından itibaren düşecek diyorlar, sanki petrol maden altın bulundu da düşecek. Geçen sene bu sıralarda öyle bir saçmaladınız ki aylık enflasyon çok yüksekti, bu ay gene enflasyon yüksek ama baz etkisiyle gelecek aydan itibaren biraz düşüş görünecek, vatandaşı kandırmaya çalışıyorlar. Baz etkisini vatandaşı yolunacak kaza çevirmişleri kaz etkisi gibi anlatmaya çalışıyorlar. Yok öyle bir şey. Vatandaş enflasyon artı olduğu müddetçe hayat pahalılığı artıyor demektir.”

“Bugün Türkiye Ak Parti’nin kıl payı da olsa bir seçim daha kazanmak için Türkiye’ye yaptığı kötülüğün bedelini ödüyor. Yoksuldan alıp zengine verdiniz, onun bedelini ödüyoruz.”

YetkinReport

Recent Posts

Sinan Ateş davasında ara karar: MHP yöneticisi tahliye edildi

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayeti ile ilgili davanın ilk duruşmasında ara karar verildi.…

2 saat ago

Şam’da suikast gibi bir kaza

Gümüş rengi BMW 2 Temmuz Salı günü saat 15.30 sularında, müreffeh Yafur semtini şehir merkezine…

7 saat ago

Ulaştırmada Türkiye’nin Orta Koridor pusulası şaşmamalı

Özellikle Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgaliyle ivme ve içerik kazanan jeopolitik-jeoekonomik-jeostratejik rekabetin, bağlantılılık dahil, işbaşındaki…

7 saat ago

İklim krizinden sosyal adalete Açık Radyo’nun sesi neden önemli?

Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun Açık Radyo'ya yönelik lisans iptal kararı, ne yazık ki ülkemiz medyasında…

8 saat ago

“Bozkurt” gerginliği büyüyor: Erdoğan Almanya’ya gidiyor

Türkiye Milli Takımı oyuncusu Merih Demiral'ın Türkiye Avusturya maçında bozkurt selamı vermesi Almanya ile Türkiye…

1 gün ago

Ayşe Ateş davada ilk kez konuştu, isim verdi

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesi ile ilgili davada konuşan Ayşe Ateş, Sinan…

1 gün ago