Ekonomi

Akkuyu: yolsuzluk soruşturması Rusya’da PR kampanyası Türkiye’de

Rusya ve Fransa’da yolsuzlukla yargılanıp ceza alan Sakgarov ve Proglio hala Akkuyu Nükleer Güç Santralin şirketinişn yönetim kurulunda mı? Gazeteci Çiğdem Toker, bu soruların sorulmadığı medya turlarının gerçeklerin üstünü örtme amacını taşıdığını yazdı.

Mersin’in Akkuyu bölgesinde inşa edilen Türkiye’deki ilk nükleer enerji elektrik santrali geçenlerde uluslararası basına bir yolsuzluk soruşturmasıyla çıkmıştı. Akkuyu Nükleer Güç Santralinin sahibi olan Rusya’nın Rosatom şirketinin inşaat çalışmalarından da sorumlu yatırımlar direktörü Gennady Sakharov 15 yıl hapisle yargılanacaktı. Sakharov’un Rusya’da suçüstü yapılan bir rüşvet operasyonunda tutuklandığı haberi ilk kez 28 Mart’ta Ukrayna medyasınca duyurulmuştu. Sakharov aynı zamanda Akkuyu NGS Yönetim Kurulu Üyesiydi.

Bu haberlerin geçtiğimiz hafta Türk basınında yeniden gündem oldu. Gazeteci Çiğdem Toker, Akkuyu Yönetim Kurulunun bir başka üyesi, Fransız vatandaşı Henri Edouard Proglio’nun da rüşvet ve zimmete suçlarından yargılandığını hatırlatarak, Sakharov ve Proglio’nun hala Akkuyu Yönetim Kurulu üyesi olup olmadıklarını sordu.

Proglio, 20 Haziran’da Fransız EDF enerji şirketini kayırmacılık yoluyla zarara uğratmaktan iki yıl hapse mahkum edildi.

Gazeteci Çiğdem Toker T24 haber sitesinde, tamamını bu bağlantıdan okuyabileceğiniz yazısında Akkuyu’da neler olduğu ve PR kampanyalarıyla nelerin üstünün örtülmeye çalışıldığı konusunu yazdı.

Akkuyu ve krizler zinciri

Gerçi hem Sakharov hem Proglio halen Akkuyu A.Ş.’nin internet sayfasında halen YK üyesi olarak görünüyorlar, bu bağlantıdan görülebilir. Ancak bu durum ne Rosatom tarafından ne de Türk makamları tarafından açıklığa kavuşturulmuş durumda.

Aslında Akkuyu son birkaç yıldır krizlerle anılıyor. Anastasia Zoteeva’nın YK başlanlığına getirilmesi, Cüneyd Zapsu’nun YK üyeliğinden istifası, İÇTAŞ’ın ana yüklenici olmaktan taşeron düzeyine indirgenip Rosatom’un (Sakharov denetimindeki) kendi inşaat müteahhitlerine devri yaşanan ciddi sorunlardan.

Neticede Akkuyu işletmeye alındığında Türkiye’ye 15 yıl boyunca kilovatsaati 12,35 dolar-sent gibi pahalı bir fiyattan elektrik satacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da 3 Temmuz’da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde Rosatom’un Sinop’ta da bir NGS inşa edebileceğini konuştuklarını söyledi.

Toker: Medya turları gerçekleri örtüyor

İşte tam bu haberler üzerine Akkuyu bir medya turu düzenlemeye karar verdi.

Tura iktidar yanlısı medya kuruluşlarından gazeteciler çağrıldı.

Akkuyu internet sayfasında da bulunan katalog bilgiler ve özel fotoğraflar eşliğinde haberler yapıldı.

Çiğdem Toker ise yazısında sorulması gereken hiçbir sorunun sorulmadığı bu medya turunun Akkuyu’ya “methiye düzmek” anlamına geldiğini söyledi; bu tür PR nitelikli medya turları gerçeklerin üstü örtmeyi amaçlıyordu.

Ama sorular hâlâ yanıt bekliyor: Sakharov ve Proglio hala Akkuyu A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi mi değil mi? Değilse ne zaman değişti, yerlerine kim geldi? Enerji ve Ticaret bakanlıklarının bu konuya ilgisi, bilgisi ve söyleyeceği bir şeyler var mı?

 

YetkinReport

Recent Posts

4 gün, 6 sorun: İsrail, Ukrayna, Almanya, Ermenistan, Kıbrıs, PKK

Dört günü 16 Ekim’den başlatıyor ve 19 Ekim’de bitiriyoruz. Belki de zaman sıralamasına göre yeniden…

19 saat ago

Açık Radyo’nun yayın iptali: Özgürlüğün kısıtlanışı ve Dar Koridor

Açık Radyo, 30 yılı aşkın süredir Türkiye’nin entelektüel ve kültürel hayatında önemli bir yer edinmiş,…

21 saat ago

Kılıçdaroğlu’nu mahkemeye zorla getirme kararından geri adım

İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın…

22 saat ago

New York toplantısında Kıbrıs’ta dörtlü zirve kararı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Kıbrıs Türk ve Rum liderler Ersin Tatar ve Nikos Christodoulides’i…

23 saat ago

Barzani Ankara’da: PKK sorununa KDP çözümü mü?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani’nin 16 Ekim Ankara ziyareti 15 Ekim’de ve…

2 gün ago

Bahçeli: Öcalan PKK’yı tasfiye etsin

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada PKK'nın ömür…

3 gün ago