Siyaset

Ankara Trump’a hazır: Erdoğan Trump ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Amerika Birleşik Devletleri Eski Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı Donald Trump ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı tarafından görüşme sonrası yapılan açıklama “Ankara Trump’a hazır” yorumlarına sebep oldu. (Foto: Cumhurbaşkanlığı/Arşiv-2019)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Amerika Birleşik Devletleri Eski Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı Donald Trump ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Erdoğan görüşmede Cumartesi günü silahlı saldırıya uğrayarak yaralanan Trump’a geçmiş olsun dileklerini iletti.

Erdoğan, görüşmede “Trump’a yönelik suikast girişimini bir kez daha kınarken saldırı nedeniyle duyduğu üzüntüyü ve geçmiş olsun dileklerini ifade etti” ve “suikast girişimini demokrasiye yapılmış bir saldırı olarak niteledi.”

Cumhurbaşkanlığı resmi sosyal medya hesabından yayınlanan bilgi notunda Erdoğan’ın Trump’ın Cumhuriyetçi Parti tarafından resmen ABD Başkan Adayı olarak gösterilmesini “tebrik ettiği” aktarılırken şu ifadelere yer verildi:

“Trump’ın menfur saldırı sonrası sergilediği cesur duruşun takdire şayan olduğunu, programlarına ara vermeden devam etmesinin demokrasiye güç verdiğini ve bunun Amerikan halkının ferasetine olan güvenin bir göstergesi olarak görülmesi gerektiğini belirtti.
Cumhurbaşkanımız Erdoğan görüşmede, suikast girişimi sonrası Trump’ın kutuplaşma ve gerginliği azaltmak amacıyla verdiği teskin edici birlik mesajlarıyla güçlü bir liderlik ortaya koyduğunu söylerken, Donald Trump’ı Cumhuriyetçi Parti tarafından resmen ABD Başkan Adayı olarak gösterilmesi nedeniyle tebrik etti.
Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Kasım ayında gerçekleşecek ABD Başkanlık seçiminin ABD halkı ve Türkiye-ABD ilişkileri için hayırlara vesile olması temennisini belirtti.”

Trump 12 puan önde

ABD’de Kasım ayında yapılacak seçimler öncesi başkanlık yarışının seyri Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump’a düzenlenen suikast girişimi ile değişmiş gibi görünüyor.

Yaşı ve sağlık durumu sebebiyle adaylığı tartışma konusu olan Başkan Joe Biden’ın yarıştan çekilmesi için Demokrat Parti içinde başlayan hareket büyüyor.

Biden en son ancak sağlık durumu ile ilgili bir sorun olursa başkanlıktan çekilebileceğini belirtmişti.

18 Temmuz’da Biden’ın Covid testinin pozitif olduğu açıklanırken “hastalığın hafif seyrettiği” “görevini yerine getirmeyi sürdüreceği” belirtildi. Bu açıklama Biden’ın adaylığı ile ilgili tartışmaları da körükledi. Eski Başkan Barack Obama da Biden’ın “adaylığını gözden geçirmesi gerektiği” açıklamasıyla Demokrat parti içindeki harekete katıldı.

Trump ise saldırının ardından gücünü artırmış görünüyor.

İngiliz kamuoyu araştırmacısı James Johnson Sky News’e yaptığı açıklamada bir yıl önce Biden’ın dört puanla yarışı önde götürdüğünü an itibariyle Trump’ın 12 puan önde göründüğünü belirtti.

Trump’ın JD Vance’ı Başkan Yardımcısı adayı olarak tanıtmasının ardından kampanya da ivme kazanmış görünüyor.

Ankara Trump’a hazır

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trump ile görüşmesi Ankara’nın da Trump’ın başkanlığına hazırlandığı yorumlarına sebep oldu.

Türkiye ABD ilişkileri Trump’ın başkanlığı döneminde inişli çıkışlı bir seyir izlemişti. Özellikle Trump’ın 2019 yılında Erdoğan’a yazdığı hakaretamiz mektubu S-400 krizi ve yaptırımlar ile birlikte Türkiye’de döviz krizinin kapısını aralamıştı.

Ancak Biden dönemi iki ülke ilişkilerinde en gergin dönemi yaşadı. Biden görev süresinin başlarında Erdoğan ile görüşmeyi reddetti. İkili ancak Ukrayna krizinin ardından bir araya gelebildi. ABD’nin Suriye politikası, F35 gerginliği ve İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği ile ilgili tartışmalar ile iki ülke ilişkileri gerginliğini korudu.

Ankara ise Amerika’nın daha içe kapalı bir dış politika seyri izlemesi beklenen Trump dönemine hazır görünüyor.

YetkinReport

Recent Posts

Türk-Amerikan aktivist Batı Şeria’da öldürüldü: Ankara’dan “cinayet” tepkisi

Türkiye, İşgal altındaki Batı Şeria'da, İsrail güçleri tarafından vurulduğu iddia edilen Türk-ABD çifte vatandaşı Ayşenur…

13 saat ago

CHP kurultayda kapsamlı tüzük değişikliğini onayladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) siyasette normalleşme ve parti içi husumet tartışmaları ile gözlerin çevrildiği 20.…

17 saat ago

Kurt Sürüsü: İsrail’in Filistinlileri tek tek fişleme programı

El Cezire kanalının geçen yıl yayınladığı bir Tariq Nafi haberi ile İsrail’in Filistin’i kontrol altında…

18 saat ago

Hükümetin emekçiyle emekliye yeten gücü yandaş sermayeye yetecek mi?

Yeni Orta Vadeli Programın 5 Eylül’de ilanı hem ekonomik krizden çıkış çabaları hem de Cumhurbaşkanı…

2 gün ago

Özel, Kılıçdaroğlu’yla aynı hatada: Erdoğan yeniden aday olamaz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Kasım 2025’te ya da 2026'nın baharında seçimleri…

2 gün ago

Erdoğan-Sisi: Eski düşmanlar dost olacak mı?

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Türkiye'ye yaptığı ilk ziyarette 4 Eylül'de Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan…

2 gün ago