Siyaset

Trump vuruldu, Biden düştü: ABD Başkanı seçimden çekildi

ABD Başkanı Joe Biden, sağlık durumu nedeniyle başkan adaylığından çelilmesi yönündeki ısrarlara dayanamayarak aday olmayacağını açıkladı, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ın karşısına Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in adaylığını önerdi.

ABD Başkanı Joe Biden 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını duyurdu.

Biden yazılı açıklamasında “Her ne kadar yeniden seçilme niyetim olsa da görevimden ayrılmamın ve görev süremin geri kalanında yalnızca Başkanlık görevimi yerine getirmeye odaklanmamın partimin ve ülkenin yararına olacağına inanıyorum” dedi.

Biden daha sonra bir açıklama daha yaparak Demokrat Partinin başkan adaylığı içi yardımcısı Kamala Harris’i önerdi. Ancak Harris’in Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump karşısında aday olup olmayacağına Ağustos’ta yapılacak Demokrat Parti Kongresi karar verecek.

Trump, Biden’ın çekilmesi ardından yaptığı açıklamada Biden’ın durumunun ne ülkeyi yönetmek ne de başkan adaylığı için uygun olmadığını, tarihe en kötü başkan olarak geçeceğini ve Harris’i yenmesinin kendisi için daha da kolay olacağını söyledi.

Biden için kötü bir son

Biden, Trump ile girdiği 28 Haziran televizyon tartışmasında varlık gösterememiş, o yayından sonra 81 yaşındaki Başkanın gafları ve zihinsel algı yetenekleri daha acımasızca sorgulanır olmuştu.

Trump’a 14 Temmuz’daki suikast girişimi ardından Trump’a destek biraz daha artmış, önceki Başkan Barack Obama dahil- Demokrat Partililerin de fazla uzatmadan çekilmesi gerektiği çağrıları sıklaşmıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta Trump’a açtığı geçmiş olsun telefonunda önceki Başkanı “cesur” ve güçlü” gibi sıfatlarla övmüş, bu da Ankara’nın İkinci Trump Dönemine hazırlanması olarak yorumlanmıştı.

YetkinReport

Recent Posts

Türk-Amerikan aktivist Batı Şeria’da öldürüldü: Ankara’dan “cinayet” tepkisi

Türkiye, İşgal altındaki Batı Şeria'da, İsrail güçleri tarafından vurulduğu iddia edilen Türk-ABD çifte vatandaşı Ayşenur…

13 saat ago

CHP kurultayda kapsamlı tüzük değişikliğini onayladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) siyasette normalleşme ve parti içi husumet tartışmaları ile gözlerin çevrildiği 20.…

17 saat ago

Kurt Sürüsü: İsrail’in Filistinlileri tek tek fişleme programı

El Cezire kanalının geçen yıl yayınladığı bir Tariq Nafi haberi ile İsrail’in Filistin’i kontrol altında…

18 saat ago

Hükümetin emekçiyle emekliye yeten gücü yandaş sermayeye yetecek mi?

Yeni Orta Vadeli Programın 5 Eylül’de ilanı hem ekonomik krizden çıkış çabaları hem de Cumhurbaşkanı…

2 gün ago

Özel, Kılıçdaroğlu’yla aynı hatada: Erdoğan yeniden aday olamaz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Kasım 2025’te ya da 2026'nın baharında seçimleri…

2 gün ago

Erdoğan-Sisi: Eski düşmanlar dost olacak mı?

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Türkiye'ye yaptığı ilk ziyarette 4 Eylül'de Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan…

2 gün ago