Siyaset

Özel’den Erdoğan’a belediye yanıtı: “Al camilerin, trafoların hakkını, düş yakamızdan”

CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyelerin SGK’ya olan borçlarının tahsili konusundaki açıklamalarına sert yanıt verdi. AK Parti’nin kendi kontrolündeki belediyelerin borçlarını sildiğini belirten Özel, “al camilerin trafoların tamamını veriyoruz, düş yakamızdan” dedi.

CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyelerin SGK’ya olan borçlarının tahsili konusundaki açıklamalarına sert yanıt verdi.

Balıkesir’de konuşan Özel, Erdoğan’ı CHP belediyelerini mali baskı altına alarak iş yapamaz hale getirmekle suçladı.

AK Parti’nin geçmişte kendi kontrolündeki belediyeler için camilerin ve elektrik trafolarının kullanım hakkını devrederek borç affı yaptığını belirten Özel, “CHP’li belediyelerdeki tüm camilerin elektrik trafolarının, ortak kullanım alanlarının tamamını sana veriyoruz. Al bunları düş yakamızdan, millete hizmet etmemize engel olma,” dedi.

Hükümetin borç tahsilat çabalarının siyasi amaçlı olduğunu, CHP belediyelerinin faaliyetini engellemeyi ve böylece partinin halk desteğini zayıflatmayı amaçladığını iddia eden Özel, “Bu ucuz siyasi oyunlar, mali darbe girişimi, Erdoğan’ın şantajına boyun eğmeyeceğiz,” dedi.

AK Parti ve MHP yönetimlerinden devralınan büyük borçları gündeme getiren Özel, SGK borçlarının 14 milyar lira olduğunu açıkladı ve “en borçlu beş belediye AKP’den aldığımız belediyeler,” dedi.

Erdoğan belediyelere savaş açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan 24 Temmuz’da partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada CHP’li belediyeleri hedef alarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’na belediyelerin SGK’ya olan borçlarının tahsiline başlanması talimatı vermişti.

CHP’li belediyeleri borç biriktirmekle suçlayan Erdoğan, “Belediyeleriniz SGK’ya olan birikmiş borçlarını ödesinler. Hazine ve Maliye Bakanlığımız, kaynağında bu borçların tahsiline başlayacaktır,” demişti. 

Erdoğan’ın talimatının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, belediyelerin SGK’ya olan toplam borcunun 96 milyar lirayı bulduğunu açıkladı.

Bakan Vedat Işıkhan, bu borçların SGK’nın mali sağlığını etkilediğini belirterek, milyonlarca vatandaşın sağlık hizmetleri ve emeklilik maaşlarının bu borçların düzenli olarak toplanmasına bağlı olduğunu söyledi.

Hükümetin borç yapılandırma tekliflerine rağmen birçok belediyenin yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirten AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş da “Herhangi bir parti ayrımı gözetmeksizin tüm borçlu belediyelere bildirim gönderdik. Tahsilat süreci yasal yollarla, gerekirse haciz yoluyla ilerleyecektir,” dedi.

Elitaş, “Bu, bir darbe değil, aslında devletin alacak tahsilat işidir. Belediyelerden neden tahsil etmeyelim? Ayrım yapmıyoruz. Hangi belediyenin borcu varsa tahsilat yapılacaktır,” dedi.

“Kullanım hakkını veriyoruz: düş yakamızdan”

AK Parti hükümetinin borç tahsili hamlelerine Balıkesir’den yanıt veren Özel, AK Partili belediyelerden borç silindiğini belirterek aynı uygulamanın CHP için de yapılmasını talep etti.

Özel, “Geçmişte ne yapmışlar camiyi ve etrafındaki meydanı borca karşılık vermişler, kendi AK Partili belediyenin borcunu sildirmişler. Caminin tapusu belediyeden Maliye’ye geçince varıp da camiyi yıkacak, boşaltacak, oraya AVM yapacak hal yok. Ama sen bunu borca karşı AKP’li belediyeden kabul ediyorsun. Madem öyle CHP’li belediyelerdeki tüm camilerin elektrik trafolarının, ortak kullanım alanlarının tamamını sana veriyoruz. Al bunları düş yakamızdan, millete hizmet etmemize engel olma,” dedi.

Özel, Erdoğan’ın CHP’li belediyeler ile ilgili projelere imza atmadığını bu sebeple CHP’nin “dışarıdan bulduğu kaynağı belediyelere kullandırtmadığını” iddia eden Özel, yeni hamlenin amacının “hizmet aksatmak” olduğunu söyledi.

Özel, “geçmişten bugüne AK Parti’den aldığımız belediyelerde bilhassa SGK ve Vergi Dairesi’ne inanılmaz borçlar var. Zamanında parayı yatırmamış, SGK’nın parasıyla burada belediyecilik yapmış ona rağmen kazanmışız… Şimdi diyor ki, AK Parti döneminde ödenmeyen parayı, MHP döneminde ödenmeyen parayı bir seferde, faiziyle senin paralarından keseceğim. Bunun tek amacı var; belediye başkanlarımızın elini kolunu bağlamak, hizmeti aksatmak, bunun üzerinden ucuz siyaset yapmak,” dedi.

100 milyar borç devretti

CHP lideri en borçlu belediyelerin AK Parti’den yeni devraldıkları Bursa, Sakarya, Ordu, Balıkesir ve Denizli olduğunu belirtti.

Özel, “Türkiye’de SGK’ya belediyelerin toplam borcu 14 milyar 699 milyon, son Sayıştay raporlarına göre. Bakın, borçlu beş belediyen beşi de AK Parti’den aldığımız belediyeler. Şimdi kendi ödemediği parayı bizden kesiyorlar, kesmeye kalkıyorlar. Bu sayede istiyor ki çöpler toplanmasın, desin ki ‘Bakın CHP geldi, çöpleri toplamıyor.’ İstiyor ki, toplu taşıma aksasın, CHP yapamıyor, yollar yapılmasın Bak CHP demek çukur demek diyecek. Ama şunu söyleyelim hapırsan da köpürsen de neye başvurursan başvur, bir yolunu bulacağız, bu hizmeti yapacağız, milletin gönlünü fethedeceğiz ve o iktidarı senin elinden alacağız, söz veriyorum, and içiyorum,” dedi. 

CHP, 31 Mart seçimlerinin ardından AK Parti ve MHP’den devraldığı belediyelerde karşılaştığı borç yükünü kamuoyuyla paylaşmıştı.

Nisan ayında açıklama yapan CHP Sözcüsü Deniz Yücel, devralınan belediyelerinin borç yükünün 100 milyar lira olduğunu belirterek “kasaları bomboş, israf olağanlaşmış, gereksiz harcama rekoru kırılmış,” sözleriyle CHP’nin karşılaştığı tabloyu aktarmıştı.

Yücel, yalnızca Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin 11 milyar, İstanbul Sancatkepe Belediyesi’nin 2 milyar, Kütahya Belediyesi’nin 1 milyar 700 milyon borcu olduğunu aktarmıştı.

Medyascope haber sitesi de seçimlerin hemen ardından el değiştiren belediyelerde önceki dönemden kalan borçları toparladığı haberinde, Denizli, Bartın, Uşak gibi büyükşehir il belediyelerinin yanı sıra Bolvadin, Sancaktepe, Kiraz gibi ilçe belediyelerinde gelir gider tablolarının seçimin hemen ardından kamoyu ile paylaşıldığını aktarmıştı.

CHP lideri Özgür Özel, hükümetin bu borçları doğrudan belediye gelirlerinden kesmesinin yerel yönetimlerin hizmet kapasitesini ciddi şekilde zorladığını belirtti.

Özel, “Belediyeleri zora sokarak, halkın hizmetini aksatarak CHP’yi yıpratacağını düşünüyorsan aldanıyorsun. Halk arkamızda, millet arkamızda, bunu millet görüyor ve sana bunun hesabını ilk sandıkta soracak,” dedi.

Özel, “Seçim olur. Erdoğan geçen sene 660 milyar lira kesinleşmiş vergisini affetti, zengin şirketlerin, 46 şirketin, 660 milyar vergisini affetti. Ama şurada oturan emekli amcamın maaşını 12 bin 500 yapmak için 33 milyarı çok görüyor. 17 bin 500 için 100 milyar lazım. Sana 100 milyar değil, 600 milyarı yandaşlara bulacaksın. Altıda birini emekliye gelince bulamayacaksın. Çıkar o küfeyi sırtından, küfeyi alacağız, emekleri en güzel yerlere taşıyacağız,” dedi. 

YetkinReport

Recent Posts

4 gün, 6 sorun: İsrail, Ukrayna, Almanya, Ermenistan, Kıbrıs, PKK

Dört günü 16 Ekim’den başlatıyor ve 19 Ekim’de bitiriyoruz. Belki de zaman sıralamasına göre yeniden…

19 saat ago

Açık Radyo’nun yayın iptali: Özgürlüğün kısıtlanışı ve Dar Koridor

Açık Radyo, 30 yılı aşkın süredir Türkiye’nin entelektüel ve kültürel hayatında önemli bir yer edinmiş,…

21 saat ago

Kılıçdaroğlu’nu mahkemeye zorla getirme kararından geri adım

İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın…

22 saat ago

New York toplantısında Kıbrıs’ta dörtlü zirve kararı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Kıbrıs Türk ve Rum liderler Ersin Tatar ve Nikos Christodoulides’i…

23 saat ago

Barzani Ankara’da: PKK sorununa KDP çözümü mü?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani’nin 16 Ekim Ankara ziyareti 15 Ekim’de ve…

2 gün ago

Bahçeli: Öcalan PKK’yı tasfiye etsin

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada PKK'nın ömür…

3 gün ago