Hayat

Sosyal medyada vergi isyanı: “Vergiyi sadece fakir halk ödüyormuş”

Son günlerde kamuoyuna yansıyan büyük şirketlerin vergi ödemediğine dair belgeler, sosyal medyada tepkiye yol açtı.

Son günlerde kamuoyuna yansıyan büyük şirketlerin vergi ödemediğine dair belgeler, sosyal medyada tepkiye yol açtı. Halk, özellikle sosyal medya platformlarında, vergi ödemeyen büyük şirketlere ve ekonomi yönetiminin vergi uygulamalarına karşı duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

İşte sosyal medyada paylaşılan bazı tepkiler:

“Taksi ‘ağası’ Eyüp Aksu’nun yılda sadece 230 TL vergi ödediği ortaya çıktı” (HaberReport).

“Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitesi Trendyol’un 3 senedir vergi ödemediği ortaya çıktı” (etkilihaber).

“Son 3 yılda hiç vergi ödemeyen Amazon, Yemek Sepeti, Getir, Sasa, Atasay, Sinpaş, Gediz Elektrik ve bunlar gibi nice milyar cirolu şirketler varken, Mehmet Şimşek halkın, küçük esnafın, doktorun, avukatın, öğretmenin, motorkuryelerin peşine düşmüş. Nasıl bir cenderenin içindeyiz!!” (antihistamink).

“Milyarlık ihalelere sıfır vergi! Saray iktidarının 190 milyar liralık adrese teslim kamu ihaleleriyle ihya ettiği 20 inşaat patronunun 8’i 2023’te hiç vergi vermedi. Kalanların ödediği denizde su damlası kaldı” (Uğur Zengin’in haberi, evrenselgzt).

“Son birkaç gündür kamuoyuna düşen büyük şirketlerin vergi ödemediğine dair belgeler gösterdi ki, vergiyi sadece fakir halk ödüyormuş” (kacsaatolduson).

Evrensel Gazetesi’nin haberi ortaya çıkardı

Evrensel Gazetesi’nin haberine göre, Türkiye’de adrese teslim kamu ihaleleriyle zenginleşen büyük şirketler son yıllarda ya hiç vergi vermedi ya da elde ettikleri servete göre bir hayli düşük vergi verdi.

Gazeteci Çiğdem Toker’in “Kamu İhalelerinde Olağan İşler” başlıklı kitabında yer verdiği bilgilere göre, Türkiye’de devletten 21/b usulü ile en çok ihale alan 20 şirketin 8’i 2023 yılında hiç vergi ödemedi.

Bu şirketlerin başında Taş Yapı, Yapı ve Yapı İnşaat, Rec İnşaat (Rönesans), Özgün İnşaat, Söğüt İnşaat, Özaltın İnşaat ve Limak gibi büyük firmalar geliyor.

Taş Yapı, son 5 yılda 28 milyar 333 milyon 527 bin 775 liralık adrese teslim ihale almasına rağmen hiç vergi ödemedi. Aynı şekilde, Yapı ve Yapı İnşaat 2023 yılında 15.9 milyar liralık ihale almış ancak hiç vergi vermedi.

Rec İnşaat 21/b ile aldığı 12.9 milyar liralık toplam ihale tutarıyla en çok ihale alan 6. şirket olurken, 2023 yılında vergi vermedi. Özgün İnşaat, Söğüt İnşaat ve Özaltın İnşaat da son yıllarda vergi ödemeyen şirketler arasında yer alıyor.

Vergi Cennetinde Yaşayan Sanayi Odaları Başkanları

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ve Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu gibi isimler, şirketlerinin vergi ödememesi ile dikkat çekti.

Bahçıvan Gıda, son üç yılda vergi ödemedi. Ardıç Cam, 2022 ve 2023 yıllarında vergi ödemedi. Kıvanç Tekstil ve Aslıteks de benzer şekilde vergi kaçıran şirketler arasında yer aldı.

YetkinReport

Recent Posts

İsrail’in Hizbullah darbesi: kitle suikastı bir taşla kaç kuş vurdu?

İsrail, Hizbullah’ın örgüt içi haberleşmede kullandığı çağrı cihazlarını aynı anda patlayacak bombaya dönüştürerek tek hamleyle…

9 saat ago

Lübnan’da Hizbullah’ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı?

Akşam saatlerinde Lübnan'da bulunan Hizbullah mensuplarının çağrı cihazlarının "aynı anda" patladığı, ölü ve çok sayıda…

12 saat ago

İsrail çağrı cihazlarıyla 3000 Hizbullahçıyı aynı anda vurdu

Başta Beyrut olmak üzere Lübnan’ın dört bir yanında meydana gelen ve sayısı henüz saptanamayan patlamalarda…

1 gün ago

Narin aile içinde “üçlü ilişkiye” tanık olduğu için mi öldürüldü?

Yazıyı sonuna kadar okumaya sabredemeyecekler için şimdiden yazayım. Narin Gürman cinayeti Jandarma Genel Komutanı Orgeneral…

1 gün ago

Narin’in katli ve örtbas çabaları: insanlar nasıl böyle canavarlaştı?

Bütün aile değil, bütün köy işbirliği yapmış küçük Narin Güran’ın cinayetini örtbas etmek için. Narin’in…

2 gün ago

Fen bilimleri ders kitapları yalan yanlış: Bilim insanları yanlış tanıtılmış

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında yeni ders kitaplarını yayımladı.…

3 gün ago