Hayat

Sokak hayvanları yasasının tartışmalı maddesi meclisten geçti

Sokak köpeklerinin öldürülmesinin önünü açacağı için tepki toplayan Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öngören yasa teklifinin tartışmalı 5. maddesi TBMM’de kabul edilerek yasalaştı.

Sokak köpeklerinin öldürülmesinin önünü açacağı için tepki toplayan Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öngören yasa teklifinin tartışmalı 5. maddesi TBMM’de kabul edilerek yasalaştı.

TBMM Genel Kurulu’nda 28 Temmuz’da görüşülmeye başlanan Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk 5 maddesi tüm tartışma ve protestolara rağmen kabul edildi. 

17 maddelik kanun teklifinin görüşmeleri sırasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri ellerine üzerinde “katliama dur de” yazılı plastik eldivenler takarak tasarıyı protesto etti. Vekiller meclis sıralarında. “Yasayı Geri Çek,” “Kanlı Yasaya Hayır,” “Öldürme Yaşat” yazılı pankartlar taşıdılar.

Muhalefet partileri özellikle sokak köpeklerinin öldürülmesine yol açacağı gerekçesiyle kamuoyunda büyük tepki toplayan 5. maddenin tekliften çıkarılması için teklifte bulundu. Muhalefetin önergesi reddedildi.

Tartışmalarla geçen görüşmelerin 14. saatinde sabaha karşı 5. madde TBMM’de kabul edilerek yasalaştı. Kalan maddelerin 29 Temmuz’da yasalaşması ve meclis’in kapanması bekleniyor.

Protestolara rağmen yasalaştı

Teklifin komisyon görüşmeleri sırasında meclisteki protestolar sebebiyle TBMM’ye ziyaretçi yasağı getirilmişti.

Meclis’e ulaşamayan ve teklife karşı çıkan vatandaşlar seslerini duyurmak için 28 Temmuz’da Ankara AnıtPark’ta toplandı.

Eylemde basın açıklaması yapan Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, şunları kaydetti:

“Günlerdir, haftalardır Başkentin caddelerinde sokaklarında meydanlarında, meclisinde gece gündüz demeden, güneşe ve yağmura rağmen bir şeyler anlatmaya çalışıyoruz. Susmuyor, inat ve ısrarla bir şeyleri anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü yaşadığımız dönem susmanın erdem olduğu bir dönem değil. Toplumsal vicdanın ayağa kalkması gereken ve duyarlılığın erdem olması gereken bir dönem. Bugün burada, bu dünya üzerinde bizimle birlikte yaşayan tüm canlılar için ve evet en çok da haklarının bilincinde olması mümkün olmayan, ağzı ve dili olmayan hayvanlar için toplandık.”

CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer ise, “Eğer güvenli sokaklar istiyorsanız, bu canları katletmek yerine, sokakları katillerden, tecavüzcülerden, göçmenlerden koruyun. O canların bir çıkarı yok ama sizin sokağa saldığınız ve bizim canımıza, hayatımıza kastedenlerin peşine düşün. Bu masum canların peşine düşmeyin. Onları katletmeyin. Bu katliam yasasına karşı mücadele edeceğiz”  dedi.

Yasa tasarısına karşı çıkan vatandaşlar Ankara AnıtPark’ta toplandı. (Foto: X/@fusunckgl)

YetkinReport

Recent Posts

Narin’in katli ve örtbas çabaları: insanlar nasıl böyle canavarlaştı?

Bütün aile değil, bütün köy işbirliği yapmış küçük Narin Güran’ın cinayetini örtbas etmek için. Narin’in…

16 saat ago

Fen bilimleri ders kitapları yalan yanlış: Bilim insanları yanlış tanıtılmış

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında yeni ders kitaplarını yayımladı.…

19 saat ago

İsrail’de öldürülen aktivist Eygi’nin cenazesinde siyaset

Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından öldürülen Türkiye-ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesi, Aydın'ın Didim…

2 gün ago

Trump ya da Harris kazansa Türkiye için değişen ne olur?

ABD’de 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerini Donald Trump ya da Kamala Harris kazansa Türkiye için neyin…

2 gün ago

Dış politikada sıkıntılı günler: ABD-Kıbrıs, Rusya-Kırım ve Hamas

Dış politikada sıkıntılı günler saptamasına iki soruya yanıt arayarak başlıyoruz: ABD 9 Eylül’de Kıbrıs Rum…

3 gün ago

Narin Güran soruşturması: Çözdükçe dolanıyor

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Tavşantepe Mahallesi'nde kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni Eğertutmaz Deresi’nde bulunan 8…

3 gün ago