Siyaset

Anketler şunu sorduruyor: Erdoğan’dan sonra AK Parti kalır mı?

“Erdoğan’dan sonra AK Parti kalır mı, yani bir daha iktidar yüzü görebilir mi? Anketler bu soruları içermiyor henüz ama bu soruları sorduruyor. Bizlerin dahi aklına gelen bu sorular ve daha fazlası elbette Erdoğan’ın da aklındadır.” (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

MetroPoll’un Temmuz anket sonuçlarını bekliyordum doğrusu. Çünkü Özer Sencar ile yaptığımız son görüşmede, Haziran sonuçlarına göre 31 Mart seçimlerinde geriye düşen AK Parti’nin toparlamaya, CHP’nin ise yavaşlamaya başladığı izlenimindeyim. Bu arada yayınlanan diğer anketler AK Partinin CHP’nin 2-3 puan altında seyrettiğini gösteriyordu.

MetroPoll’ün Temmuz “Türkiye’nin Nabzı” anketi, Haziran ayında kapanma eğilimine giren AK Parti-CHP farkının Temmuz’da biraz daha açıldığını gösteriyordu.

MetroPoll bulgularına göre, geçtiğimiz Pazar günü seçim yapılsa CHP yüzde 33,8, AK Parti ise yüzde 26,1 oy alacaktı.

Diğer anketler aradaki farkı 7 küsur puana çıkarmasa da benzer sonuçlar veriyor.

Anketler farklı, sonuçlar benzer

Örneğin ASAL’a göre bu fark 2 puana yakın: 33,2’ye 31,5 CHP lehine.

Yöneylem Araştırma 3,5 puan fark gösteriyor: 34,5-31.

Optimar şirketi Başkanı Hilmi Daşdemir oran açıklamadı ama bugün seçim yapılsa CHP’nin “hiç almadığı kadar” oy alarak birinci parti çıkabileceğini söyledi.

MetroPoll’ün farkı, CHP’nin yükselişinden çok AK Partinin kaybını göstermesi. Oradaki bulgular, 31 Mart sonrasında -dağıtılmış halde- yüzde 30’un altına düşen AK Parti oylarının orada kalmaya başladığı iddiasında. Bunda en büyük pay halkın ekonomik krizden çıkış ümidinin azalmasında.

MHP lideri Devlet Bahçeli, CHP lideri Özgür Özel’in ekonomik krizi, geçim sıkıntısını öne çıkarmasına “deli saçması” diyor ama anketler öyle demiyor.

Anketler halkın en büyük sorununun ekonomi olduğunu gösteriyor. Bu oran Optimar’da yüzde 65’ten İpsos ‘ta yüzde 85’e dek çıkıyor.

Haziran sonuçlarında AK Partide görülen nispi toparlanmanın nedeni, dar gelirli halkın hala asgari ücrette artış, emekli maaşlarında anlamlı yükselme beklentisinin sürmeseydi; Temmuz bekleniyordu.

Bu beklenti boşa çıkıp AK Parti üst yönetimi gelecek güzel günler, nurlu ufuklardan söz etmeye devam edince beklenti ümidi yerini tepkiye bırakmış görünüyor. En azından anketler bunu gösteriyor.

Erdoğan’dan sonra AK Parti

İşin ilginç yanı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan beğeni sıralamasında artık düzenli olarak Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın gerisinden gelse, zaman zaman Özgür Özel’in gerisine düşse de hala AK Parti’nin hayli üzerinde.

Erdoğan’ın AK Parti’den daha fazla oy almasının çeşitli nedenleri bulunuyor. MHP’nin de Cumhurbaşkanı adayı olması, şahsi karizmasıyla muhalefet partilerinden de sevenlerinin bulunması bu nedenler arasında sayılabilir.

Ama anketler insana şu soruları sordurmaya başladı:

1- Erdoğan, Turgut Özal’ın miadı dolan ANAP yerine yeni parti kurmayı planlaması gibi, yeni bir parti kursa AK Parti’den daha çok oy alabilir mi?

2- Erdoğan’dan sonra AK Parti kalır mı, yani bir daha iktidar yüzü görebilir mi?

Anketler bu soruları içermiyor henüz ama bu soruları sorduruyor.

Bizlerin dahi aklına gelen bu sorular ve daha fazlası elbette Erdoğan’ın da aklındadır.

Meclis kapanıyor. AK Parti’de kongreler hızlanıyor. Hayat pahalılığı düşmüyor. Anketler gelmeye devam ediyor.

Sorular yanıtını bekliyor.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

PKK’nın silah bırakması, Ankara’nın Zikzak politikası ve MİT’in rolü

PKK’nın ilk silahı bırakacağı gün ve yer konusunda çok sayıda haber çıkıyor. Kandil kaynaklı olduğu…

3 saat ago

Kıbrıs’ta konuşmuş olmak için değil, sonuç almak için konuşmak zamanı

Kıbrıs meselesi, onlarca yıldır kavramsal tuzaklara sıkışmış bir diplomasi başlığı olmaktan öteye gidemedi. Kıbrıs’ta “İki…

1 gün ago

Ortadoğu’dan NATO’ya sürpriz ve gerilim beklentileri

Alfred Hitchkok, 1962’de François Truffaut ile yaptığı radyo söyleşisinde, “sürpriz” ile “gerilim” arasında nasıl bir…

1 gün ago

Özel’e de hapis tehdidi geldi ama İmamoğlu iddianamesi hâlâ çıkmadı

Hapis tehdidi CHP lideri Özgür Özel’e dek uzandı. Özel ve CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın…

1 gün ago

F-35 mi Eurofighter mı F-16 mı? Türkiye’nin Stratejik Tercihi

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, 30 Haziran Pazartesi günü Ankara’daydı. Önce Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la…

2 gün ago

Özel: sadece terörsüz değil, terörsüz ve demokratik Türkiye istiyoruz

CHP lideri Özgür Özel partisinin sadece terörsüz değil, terörsüz ve demokratik bir Türkiye istediğini söyledi.…

2 gün ago