Categories: Siyaset

Son yılların en büyük takas operasyonu: MİT aracı oldu

ABD ve Rusya arasında son yılların en büyük takas operasyonu olarak nitelendirilen uluslararası operasyonda 7 ayrı ülkenin cezaevinde bulunan 26 kişi Ankara üzerinden ülkelerine nakledildi. Milli İstihbarat Teşkilatı, müzakerelerin tüm aşamalarını yürüttüğünü duyurdu.

Ankara son yılların en büyük takas operasyonuna sahne oldu. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) ara buluculuk yaptığı operasyonda Ankara’da yedi ayrı ülkenin cezaevlerinde bulunan 26 kişi ülkelerine nakledildi.

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre takas operasyonu kapsamında; ABD’den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya’dan birer uçak olmak üzere toplam 7 uçak ile Türkiye’ye nakledilen şahıslardan; 2’si çocuk 10 rehinenin Rusya’ya, 13 rehinenin Almanya’ya, 3 rehinenin de ABD’ye nakledilmesi sağlandı.

Uluslararası operasyonda ülkelerine gönderilen isimler arasında Rusya’da tutuklu bulunan ve geçtiğimiz ay hüküm giyen ABD’li Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkoviç ve ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Belarus’ta cezaevinde bulunan Almanya vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhalif İlya Yashin ve Almanya’da cezaevinde bulunan Vadim Krasikov gibi kamuoyunda duyulan isimler de yer alıyor.

Takas operasyonu: Müzakereleri MİT yürüttü

Operasyonun son yıllarda ABD, Rusya ve Almanya arasında gerçekleşen “en geniş kapsamlı rehine değişimi” olarak tarihe geçtiğini belirten güvenlik kaynakları, diyalog kanallarının kurulmasını MİT’in sağladığını belirtti.

Kaynaklara göre “MİT’in organizasyonu ile Temmuz 2024’te taraflar Türkiye’de bir araya getirildi. ABD, Almanya, Polonya, Norveç, Slovenya ile Rusya ve Belarus’ta cezaevinde bulunan Batı ülkeleri vatandaşları ile Rusya vatandaşları arasında gerçekleştirilecek takas faaliyetinin müzakereleri yapıldı.”

Takas faaliyetinin güvenlik önlemleri, lojistik planlamaları ve ihtiyaçları MİT tarafından karşılandı.

Kaynaklara göre “takasın gerçekleştiği Ankara’da da rehinelerin değiş-tokuşu MİT’in kontrolünde yapıldı. Takas yapılacak rehine sayısının çok olması nedeni ile şahısların tamamı MİT personelleri gözetiminde uçaklardan alınarak güvenli alanlara intikal ettirildi. Taraf ülkelerin tasdik işlemlerinin tamamlanması, rehinelerin sağlık kontrolleri ve talep edilen diğer ihtiyaçların karşılanması sonrasında rehineler gidecekleri ülkelerin uçaklarına MİT’in onayı ve talimatları ile yerleştirildi. Taraf ülkelerin uçakların dönüşü de yine MİT’in onayı gerçekleştirildi.”

 

YetkinReport

Recent Posts

İsrail’in Hizbullah darbesi: kitle suikastı bir taşla kaç kuş vurdu?

İsrail, Hizbullah’ın örgüt içi haberleşmede kullandığı çağrı cihazlarını aynı anda patlayacak bombaya dönüştürerek tek hamleyle…

16 saat ago

Lübnan’da Hizbullah’ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı?

Akşam saatlerinde Lübnan'da bulunan Hizbullah mensuplarının çağrı cihazlarının "aynı anda" patladığı, ölü ve çok sayıda…

19 saat ago

İsrail çağrı cihazlarıyla 3000 Hizbullahçıyı aynı anda vurdu

Başta Beyrut olmak üzere Lübnan’ın dört bir yanında meydana gelen ve sayısı henüz saptanamayan patlamalarda…

1 gün ago

Narin aile içinde “üçlü ilişkiye” tanık olduğu için mi öldürüldü?

Yazıyı sonuna kadar okumaya sabredemeyecekler için şimdiden yazayım. Narin Gürman cinayeti Jandarma Genel Komutanı Orgeneral…

2 gün ago

Narin’in katli ve örtbas çabaları: insanlar nasıl böyle canavarlaştı?

Bütün aile değil, bütün köy işbirliği yapmış küçük Narin Güran’ın cinayetini örtbas etmek için. Narin’in…

3 gün ago

Fen bilimleri ders kitapları yalan yanlış: Bilim insanları yanlış tanıtılmış

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında yeni ders kitaplarını yayımladı.…

3 gün ago