Hayat

Türkiye 5 gündür yanıyor: İzmir Karşıyaka kontrol altına alındı

Türkiye beş gündür alevlerle mücadele ediyor. İzmir, Manisa, Aydın, Bolu, Muğla, Karabük ve Ödemiş’te çıkan orman yangınları yüzlerce itfaiyeci ve onlarca hava aracıyla kontrol altına alınmaya çalışılıyor. (Foto: AA)

Türkiye 5 gündür alevlerle mücadele ediyor. Bolu, Muğla, Manisa, Uşak, İzmir ve Aydın’da çıkan yangınlarda hasar gören alan 5 bin hektarı geçti.

Yangınlarla ilgili bilgi veren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir Karşıyaka Yamanlar, Bolu Göynüklü’de yangınların kontrol altına alındığını, Urla-Çeşme’de soğutma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

Bakan, İzmir Menderes, Aydın Bozdağan, Manisa Gördez, Karabük Ovacık ve Uşak’taki yangınların ise şiddetinin düşürüldüğünü ve kontrol altına alınmaya yaklaşıldığı bilgisini paylaştı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarısını hatırlatan Yumaklı, önümüzdeki günlerde çok düşük nem, yüksek şiddette rüzgar ve yüksek sıcaklık olacağını belirterek vatandaşlara 15 Eylül’e kadar açık alanlarda ateş yakmama çağrısı yaptı.

Bakan Yumaklı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in bir yangın söndürme uçağını Türkiye’ye tahsis ettiğini belirterek, “Bu gece saat 23.00 itibarıyla Be-200 model bir yangın söndürme aracı Adnan Menderes Havalimanı’na inmiş olacak.” dedi. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türk Silahlı Kuvvetlerine ait 13 helikopterle İzmir, Aydın ve Bolu’daki orman yangınlarıyla mücadeleye destek sağlandığını bildirdi.

İzmir: Yerleşim yerlerine ulaştı

İzmir Karşıyaka ilçesinde çıkan yangın dört gün, Menderes ve Urla’daki yangınlar ise iki gündür sürüyor.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı Karşıyaka ilçesi Yamanlar Dağı’nda çıkan orman yangını ile Urla ilçesindeki maki yangının kontrol altına alındığını açıkladı. Yumaklı, Menderes’teki orman yangının ise enerjisinin düştüğünü belirtti.

Yumaklı, “Dünden bugüne 8 aktif yangınla devretmiştik, bunlardan şu anda içinde bulunduğumuz İzmir Karşıyaka Yamanlar’da şehre bakan bölümü itibariyle herhangi bir riskin olmadığının açıklamasını yapmıştık. Üst tarafta bir vadiye sıkıştırmıştı arkadaşlarımız, yanan kısımları çok şükür an itibariyle İzmir’e Yamanlar’da bu yangının kontrol altına alındığını sizlere bildirmek istiyorum,” dedi.

Karşıyaka ilçesi Yamanlar Dağı’nda 15 Ağustos gece saatlerinde çıkan yangın geniş bir alana yayılmıştı. Yangında şimdiye kadar yapılan belirlemelere göre 17 ev yandı, 105 ev boşaltıldı, 44 iş yeri tahliye edildi, 3 mahalle de boşaltıldı. Yangının 1600 hektarlık alanda etkili olduğu düşünülüyor.

Karşıyaka’dan başlayan yangın Bayraklı ve Çiğli ilçesine kadar yayıldı. Kentin pek çok noktası duman altında kaldı.

Urla’da kontrol altında, Menderes’te enerjisi düşürüldü

Menderes ve Urla’daki yangınlar ikinci gününde. Urla’nın Balıklıova Mahallesi’ndeki bir sitenin arkasında makilerle kaplı bölgede dün akşam çıkan yangın kontrol altına alındı. Bakan Yumaklı Menderes’teki yangının ise enerjisinin düştüğünü açıkladı.

Yumaklı şöyle söyledi: “İzmir Urla Çeşme’de makilik bir alanda çıkan bir yangındı. Bizim orman ekiplerimiz hemen intikal ettiler. Yakında bir site vardı buranın risk altında olduğu düşüncesiyle valilik tarafından boşaltılmasına karar verildi. Zarar gören herhangi bir ev ya da bir can kaybı ya da yaralanma yok orada. Hali hazırda soğutma çalışmaları devam ediyor. Burası da kontrol altında. devam eden diğer beş yangınla ilgili de güzel haberler vermek istiyorum.”

Yumaklı Menderes’teki yangına müdahale ile ilgili şöyle bilgi verdi: “İzmir Menderes’te devam ediyordu ancak bütün gece boyu arkadaşlarımızın karadan olabildiği kadar ki müdahalesi ile o da belli bir alana kıstırılmıştı, enerjisi düşürüldü, şu anda 4 uçak 11 helikopter ile çok yoğun bir şekilde karadan da arkadaşlarımız mücadele ediyorlar, kontrol altına alınmaya en yakın olan yangınlardan bir tanesi.”

Manisa 5 gündür yanıyor

Manisa’nın Gördes ilçesi Boyalı Mahallesi yakınlarındaki ormanda 14 Ağustos’ta yangın çıktı. Ertesi gün söndürme çalışmaları sürerken ilçenin Kayacık ve Kaşıkçı mahallelerinde de iki farklı yangın çıktı. Alevler komşu ilçe Salihli’ye kadar ilerledi.

Kaşıkçı mahallesinde tarım arazilerinde çıkan yangın aynı gün söndürüldü. Boyalı ve Kayacık mahallelerindeki orman yangınları devam etti. Tedbir amaçlı 20 hanelik Karayakup ve 57 hanelik Yeniköy mahallesi tahliye edildi. Karayakup mahallesinin tamamı yandı.

Yangının üçüncü gününde alevler rüzgarın etkisiyle büyüyerek Salihli’nin kırsal Kale, Kemer, Kurttutan ve Hacıhıdır mahallelerine ulaştı. Yangından etkilenen 4 mahalle tedbir amaçlı boşaltıldı. Kale Mahallesi’nde bazı evler yandı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, iki riskli nokta olduğunu, eğer o alanlar tutulmazsa yangının Gölmarmara ve Yunuslar tarafına ilerleme riski olduğunu belirtti.

Bakan Yumaklı, Gördez’deki yangının da “enerjisinin ciddi şekilde düşürüldüğünü” belirtti.

Yumaklı, “Manisa Gördez, burada da günlerdir devam eden çok uzun ve geniş bir alana bir hat şeklinde yayılmış yangın söz konusuydu. Burada da 1 uçak ve 10 helikopter ile mücadele devam ediyor. Buranın da enerjisi ciddi şekilde düşürüldü, sadece bir noktası kaldı oraya odaklandı arkadaşlar. Sanıyorum akşam ütüne doğru bir güncelleme yapacağız,” dedi.

Bolu’da dördüncü gününde

Bolu’nun Göynük ilçesinde Bekirfakılar köyü çevresinde 15 Ağustos’ta çıkan yangı dördüncü gününde kontrol altına alındı.

23 kentten ekiplerin müdahale ettiği yangın sebebiyle Yeniköy, Çaylak, Bekirfakılar ve Umurlar köylerinde 130 hanede yaşayan 490 kişi tahliye edildi.

17 Ağustos’ta 12 noktada etkili olan yangın 18 Ağustos itibariyle 3 noktaya indirilmişti. Bakan Yumaklı, yangının kontrol altına alındığını belirtti.

Yangının anız ateşinden kaynaklandığı düşünülüyor. Bu iddia ile gözaltına alınan 4 kişiden ikisi tutuklandı.

İzmir ardından Aydın ve Uşak alev altında

Aydın’da hem Didim hem de Bozdoğan’da kırsal alanda başlayan yangınlar ormana yayıldı. Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde önceki gün öğle saatlerinde çıkan orman yangını Muğla’nın Kavaklıdere ilçesine kadar ilerledi. Alevler Bozdoğan’a bağlı Hışımlar Mahallesi’nde 3 ev, 1 ahır ve 1 çiftliğe, Ömerpınar Mahallesi’nde ise 2 eve zarar verdi. Küçükbaş ve kümes hayvanları yanarak öldü.

Alevlere müdahale eden 10’u personel toplam 59 kişi dumandan etkilendi.

Rüzgarın etkili olduğu bölgede alevler Muğla’nın Kavaklıdere ilçesine bağlı Çavdır Mahallesi’nin sınırına ulaştı. Çavdır’ın yakınında bulunan Yeşilköy Mahallesinde de tedbir amaçlı 30’dan fazla yaşlı çocuk ve hastalar tahliye edildi.

Yangın üçüncü gününde Kavaklıdere ve Bozdoğan arasında yer alan Hışımlar, Güre, Örmepınar ve Yeşilköy mahallelerinde sürüyor.

Alevlere 3 uçak, 8 helikopter ve 60 arazöz’ün müdahale ettiği belirtildi.

Uşak’ın Eşme ilçesinde de 17 Ağustos’ta otlukta çıkan yangın ormana sıçradı. Alevlere müdahale gece boyunca devam etti.

Muğla Milas, Karabük Safranbolu ve Ovacık’ta da çıkan yangınların da enerjilerinin düşürüldüğü kaydedilmişti.

Bakan Yumaklı Ovacık ve Uşak’ta da müdahalelerin sürdüğünü açıkladı.

Kaynak: DHA, T24

YetkinReport

Recent Posts

İsrail’in Hizbullah darbesi: kitle suikastı bir taşla kaç kuş vurdu?

İsrail, Hizbullah’ın örgüt içi haberleşmede kullandığı çağrı cihazlarını aynı anda patlayacak bombaya dönüştürerek tek hamleyle…

9 saat ago

Lübnan’da Hizbullah’ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı?

Akşam saatlerinde Lübnan'da bulunan Hizbullah mensuplarının çağrı cihazlarının "aynı anda" patladığı, ölü ve çok sayıda…

11 saat ago

İsrail çağrı cihazlarıyla 3000 Hizbullahçıyı aynı anda vurdu

Başta Beyrut olmak üzere Lübnan’ın dört bir yanında meydana gelen ve sayısı henüz saptanamayan patlamalarda…

1 gün ago

Narin aile içinde “üçlü ilişkiye” tanık olduğu için mi öldürüldü?

Yazıyı sonuna kadar okumaya sabredemeyecekler için şimdiden yazayım. Narin Gürman cinayeti Jandarma Genel Komutanı Orgeneral…

1 gün ago

Narin’in katli ve örtbas çabaları: insanlar nasıl böyle canavarlaştı?

Bütün aile değil, bütün köy işbirliği yapmış küçük Narin Güran’ın cinayetini örtbas etmek için. Narin’in…

2 gün ago

Fen bilimleri ders kitapları yalan yanlış: Bilim insanları yanlış tanıtılmış

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında yeni ders kitaplarını yayımladı.…

3 gün ago