Ekonomi

5 milyondan fazla borcu olanlar “vergi yüzsüzü” diye teşhir edilecek

Şimşek: 5 milyonun üzerinde vergi borcunu 30 Eylül’e dek ödemeyenler 15 Ekim’den itibaren “vergi yüzsüzü” ilan edilecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 30 Eylül’e kadar 5 milyondan fazla ödenmemiş vergi borcunu kapatmayanların isimlerinin 15 Ekim’den itibaren “vergi yüzsüzü” olarak teşhir edileceğini açıkladı.

Eylül ayının bu durumdaki mükellefler için son fırsat olduğunu söyleyen Şimşek, Anadolu Ajansı muhabiri Mert Davut’a yaptığı açıklamalarda, bunun ekonomik krizden çıkış programının bir parçası olduğuna ve “kayıt dışılıkla mücadele ile vergide adalet ve etkinliği sağlama” amacını taşıdığına dikkat çekti.
6 Şubat deprem bölgesindeki mükelleflerin bu uygulamanın dışında tutulacağını vurgulayan Şimşek şunları söyledi:
• “Vergide adaleti güçlendirmek için adımlar atmayı sürdürüyoruz. Vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve ceza borçları olan mükelleflerin listelerinin açıklanması yönünde talimat verdik.
• “Her bir vergi dairesine 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin isimlerini kamuoyu ile paylaşacağı. (…) Açıklayacağımız ‘vergi yüzsüzü’ listelerinde isminin yer almasını istemeyen mükellefler için eylül sonuna kadar zaman tanıyoruz.”

Vergi borcu listeleri

Şimşek’in verdiği bilgilere göre, listelerde 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde 30 Eylül 2024 tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan vergi ve cezalar yer alacak. Bu kapsamda, 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında Türkiye genelinde tüm vergi dairelerinde, 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında ise Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde mükellef bilgilerini içeren listelerin yayımlanacak.
Şimşek, iki ayrı liste açıklayacaklarını da söyledi. Bir liste, ödenmemiş vergi borcu ve cezası olanları kapsayacak. Diğeriyse, borçlu olup olmadığına bakılmaksızın haklarında vergi incelemesi veya takdir komisyonu kararlarına göre vergi ve ceza hesaplanan mükelleflerden, “tarhiyatları” (vergilendirilecek net miktar üzerinden oranları) 1 Haziran 2023-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında kesinleşenlerin listesi olacak.

Söylentilerin ağır faturası

Öte yandan gazeteci Erdal Sağlam’ın 10Haber sitesinde yayınladığına göre, ekonomi yönetimi “Şimşek istifa ediyor” söylentilerinin ekonomiye maliyetini  hesapladı. Buna göre söylentilerin ekonomiye maliyeti, çoğu Merkez Bankası döviz rezervlerinden yapılan satıştan kaynaklanmak üzere 10 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.
Mehmet Şimşek’in vergi adaleti çerçevesinde büyük şirketlere vergi affı ve muafiyeti getirilmesine karşı çıktığı, oysa AK Parti’nin bu konuda içeriden gelen baskıyı kendisine yansıttığı için istifa edeceği söylentileri hemen Cumhurbaşkanlığı ve ardından kendisi tarafından yalanlanmıştı.
Şimşek’in “vergi yüzsüzleri” konusunda yaptığı uyarının de ekonomi ve siyaset dünyasında yankıya yol açması bekleniyor.

YetkinReport

Recent Posts

İsrail Hizbullah’a telsizler üzerinden de saldırdı, 20 ölü 450 yaralı

İsrail 17 Eylül’de Hizbullah’ın örgütsel haberleşmede kullandığı çağrı cihazları patlatarak saldırısı ardından 18 Eylül’de de…

4 saat ago

Erdoğan: enflasyon biraz daha zaman alacak. Yeni gerekçe: İsrail

“Enflasyonun sorun olmaktan çıkmasının biraz daha zaman alacağı anlaşılıyor.” Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu cümleyi dün,…

5 saat ago

İsrail’in Hizbullah darbesi: kitle suikastı bir taşla kaç kuş vurdu?

İsrail, Hizbullah’ın örgüt içi haberleşmede kullandığı çağrı cihazlarını aynı anda patlayacak bombaya dönüştürerek tek hamleyle…

1 gün ago

Lübnan’da Hizbullah’ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı?

Akşam saatlerinde Lübnan'da bulunan Hizbullah mensuplarının çağrı cihazlarının "aynı anda" patladığı, ölü ve çok sayıda…

1 gün ago

İsrail çağrı cihazlarıyla 3000 Hizbullahçıyı aynı anda vurdu

Başta Beyrut olmak üzere Lübnan’ın dört bir yanında meydana gelen ve sayısı henüz saptanamayan patlamalarda…

2 gün ago

Narin aile içinde “üçlü ilişkiye” tanık olduğu için mi öldürüldü?

Yazıyı sonuna kadar okumaya sabredemeyecekler için şimdiden yazayım. Narin Gürman cinayeti Jandarma Genel Komutanı Orgeneral…

2 gün ago