Ekonomi

Ağaç kesimi protestosuna saldırı: Yapı-Soy projeden çekildi

Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Cankurtaran bölgesinde, turizm tesisi projesi için planlanan ağaç kesimini protesto eden köylülere silahla ateş açıldı. Saldırı sonucunda ağır yaralanan Reşit Kibar hayatını kaybetti, iki kişi yaralandı.

Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Cankurtaran bölgesinde, turizm tesisi projesi için planlanan ağaç kesimini protesto eden köylülere silahla ateş açıldı. Saldırı sonucunda ağır yaralanan Reşit Kibar hayatını kaybetti, iki kişi yaralandı. Olayla ilgili bir kişi tutuklanırken projenin sahibi Yapı-Soy Beton projeden çekildiğini açıkladı.

Saldırının ardından yazılı bir açıklama yapan şirket, paylaşımlarında “Yaşananlar nihayetinde projeden çekiliyoruz,” ifadelerini kullandı.

Saldırı ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında “şirket yetkilileri” olarak nitelendirilen Muhammet Ustabaş ve Fikret M gözaltına alındı. Köylülere ateş açarak Kibar’ın ölümüne iki kişinin de yaralanmasına yol açan Ustabaş tutuklandı. Fikret M. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

Halka silahlı saldırı

Yapı-Soy adlı şirketin ihalesini aldığı Artvin Borçka ilçesi Cankurtaran bölgesinde turizm tesisi yapımı için yaklaşık bin ağacın kesilmesi planlanıyordu. Bölge halkı, iş makinelerinin ormanlık alana girmesini engellemek için eylem başlattı.

Protestocular ile şirket ile bağlantılı olduğu iddia edilen ve 2019 yerel seçimlerinde muhtar adayı olan Muhammet Ustabaş arasında çıkan tartışma silahlı saldırıya dönüştü.

Görgü tanığı Murat Koyuncu olayı şöyle anlattı: “Sabah saatlerinde iş makinalarının oraya çıktığını görünce nöbet yerine geçtik. Eski muhtar adayı Muhammet Ustabaş, bize silah çekti. Üzerimize mermi yağdırdı. Reşit abi bizim önümüze geçti.”

Saldırıda ağır yaralanan Reşit Kibar hayatını kaybetti.

Ustabaş tutuklandı, Yapı-Soy projeden çekildi

Olayın ardından Hopa halkı hastane önünde toplandı. Artvin Hopa’da ve Ankara’da protestolar düzenlendi. Hopa-Batum uluslararası karayolu trafiğe kapatıldı.

Artvin Valiliği, olayla ilgili iki kişinin gözaltına alındığını ve geniş çaplı bir soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Muhammed Ustabaş ve kullanılan ruhsatlı tabancanın sahibi olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Fikret M. jandarmadaki işlemlerinin ardından Borçka Adliyesi’ne sevk edildi.

Ustabaş, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklanırken, Fikret M. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Saldırının ardından projenin sahibi olan Yapı-Soy Beton projeden çekildiğini açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamada, “03.09.2024 tarihinde Cankurtaran mevkiinde yaşanan acı olay bizi ve tüm Artvin halkını derinden üzmüştür. Bir insan hayatının her şeyden kıymetli olduğunu, bir insanın öldürülmesinin kabul edilemezliğini ifade ediyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşımızın sevenlerine ve kederli ailesine, başsağlığı, bu müessef olayda yaralanan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz. Hiçbir maddi faaliyetin insan hayatından değerli olmadığına olan inancımız devam etmektedir. Yaşananlar nihayetinde projeden çekiliyoruz.” ifadeleri kullandı.

Yapı-Soy şirketinin sahibi Yunus Merttürk’ün AK Parti ile yakın ilişkileri olduğu ve Kocaeli’de kamu ihaleleri ile büyüdüğü iddia edildi. Merttürk ailesinin daha önce de aynı bölgede taş ocağı projesi girişimleri olmuştu.

Artvin’de protestolar

Artvinliler 10 yılı aşkın bir süredir bölgelerinde yapılması planlanan maden projelerine karşı çıkıyor. Cengiz Holding’in Cerattepe’de yürütmek istediği maden faaliyetleri yıllar süren hukuki savaşın ardından Anayasa Mahkemesi ve Riza İdare Mahkemesi tarafından durdurulmuştu.

Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş. Cerattepe’nin ardından Ahravi’de de binlerce hektarlık alanda maden arama ihalesini kazandı. Bu projeye karşı da Arhavililer protesto ehlemleri başlattı.

Bölge halkı şimdi de turizm projesi adı altında aynı alanın kullanılmak istenmesine karşı çıkıyor.

BirGün gazetesine konuşan Çifte Köprü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Nevim Kaya, “Mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

Narin’in katli ve örtbas çabaları: insanlar nasıl böyle canavarlaştı?

Bütün aile değil, bütün köy işbirliği yapmış küçük Narin Güran’ın cinayetini örtbas etmek için. Narin’in…

57 dakika ago

Fen bilimleri ders kitapları yalan yanlış: Bilim insanları yanlış tanıtılmış

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında yeni ders kitaplarını yayımladı.…

4 saat ago

İsrail’de öldürülen aktivist Eygi’nin cenazesinde siyaset

Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından öldürülen Türkiye-ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesi, Aydın'ın Didim…

23 saat ago

Trump ya da Harris kazansa Türkiye için değişen ne olur?

ABD’de 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerini Donald Trump ya da Kamala Harris kazansa Türkiye için neyin…

1 gün ago

Dış politikada sıkıntılı günler: ABD-Kıbrıs, Rusya-Kırım ve Hamas

Dış politikada sıkıntılı günler saptamasına iki soruya yanıt arayarak başlıyoruz: ABD 9 Eylül’de Kıbrıs Rum…

2 gün ago

Narin Güran soruşturması: Çözdükçe dolanıyor

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Tavşantepe Mahallesi'nde kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni Eğertutmaz Deresi’nde bulunan 8…

2 gün ago