Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Yeni Orta Vadeli Program: Enflasyona yukarı, büyümeye aşağı revizyon

Yazar: YetkinReport / 05 Eylül 2024, Perşembe / Oda: Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı’nın yanı sıra ekonomi ile ilgili tüm bakanlar ile birlikte gerçekleştirilen basın toplantısında OVP’yi açıklayan Yılmaz, yaptığı açıklamada büyüme oranlarının düşürüldüğünü, enflasyon beklentisinin ise yükseltildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz 5 Eylül’de Ankara’da düzenlenen basın toplantısıyla 2025-2027 dönemini kapsayan yeni “Orta Vadeli Program’ı” açıklıyor.

Yeni programa göre 2024 yılı büyüme beklentisi yüzde 4’ten yüzde 3,5’a düşürüldü. Enflasyon beklentisi ise bu yıl için Merkez Bankası tahmini olan yüzde 38’den yüzde 41,5’e çıkarıldı. Bu beklenti bir önceki OVP’de yüzde 33 olarak belirlenmişti. Cari açık ise yüzde 3,1’den yüzde 1,7’ye düşürüldü.

Merkez Bankası Başkanı’nın yanı sıra ekonomi ile ilgili tüm bakanlar ile birlikte gerçekleştirilen basın toplantısında OVP’yi açıklayan Yılmaz, yaptığı açıklamada büyüme oranlarının düşürüldüğünü, enflasyon beklentisinin ise yükseltildiğini belirtti.

Yılmaz, “2024 yılında büyüme oranının yüzde 3.5 oranında gerçekleşmesi beklenmektedir. Önceki OVP’ye göre bu 0.5 civarında revizyonu ifade etmektedir.2025 yılına geldiğimizde büyüme oranının toparlanarak yüzde 4 seviyesine ulaşmasını bekliyoruz,” dedi.

Enflasyon beklentisi yukarı çekildi

Merkez Bankası 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak belirlemişti. Bir önceki OVP’de yüzde 33 olan bu tahmin yüzde 41,5 olarak yükseltildi.

Önceki OVP’de yüzde yüzde 15,2 olarak belirlenen 2025 enflasyonu da yüzde 17,5’e yükseltildi. 2026 için ise önceden yüzde 8,5 olan hedef, yüzde 9,7’ye yükseltildi.

Yilmaz “2024 enflasyon oranının yüzde 41,5’e gerilemesi bekleniyor. Enflasyonun 2025’te yüzde 17,5, 2026’da yüzde 9,7, 2027’de yüzde 7’ye gerilemesi öngörülmektedir,” dedi.

2024 büyümesi yüzde 3,5’e çekildi ancak 2025 için büyüme önceki plana göre 0,5 puan aşağı çekilerek yüzde 4’lük bir büyüme öngörüsü OVP’de yer aldı. 2026 büyümesi yüzde 4,5, 2027 ise yüzde 5 olarak hedeflendi.

2024 sonunda milli gelirin 1 trilyon 331 milyar dolar, kişi başına gelir de 15 bin 550 dolar olarak belirlendi. Önceki OVP’de kişi başı gelir 2024 sonunda 12 bin 875 dolardı. Bütçe açığı GSYH’ye oranla 2024 yılı sonunda yüzde 4,9 olarak hedeflendi. Önceki tahmin yüzde 6,4 düzeyindeydi. Önceki oran yüzde 6,4 seviyesindeydi. Bütçe açığının öngörülenden daha düşük gerçekleşeceği daha önce açıklanmıştı. 2025 için bütçe açığının GSYH’ye oranı yüzde 3,1 olarak belirlendi.

Yılmaz, “İstihdama bakacak olursak 2023 yılında işsizlik oranı yüzde 9.4 olarak gerçekleşmişti. 2024 yılı işsizlik oranını 10.3 olarak belirlemiştik. Yıl sonu itibarıyla bunun 9.3 oranında gerçekleşmesini bekliyoruz. 2025 yılında işsizlik oranının yüzde 9.6 seviyesinde olacağı öngörülmektedir. 2026-27 yıllarında işsizlik oranlarının 9.2 ve 8.8 seviyelerine gerilemesi beklenmektedir.” dedi.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

OKUMAYA DEVAM EDİN

Can Holding Operasyonunun Arka Planında Neler Var?
Küresel Enerji Krizinde Türkiye Aktif Oyuncu Olabilir mi?
Ekonomi paketinden ne umuldu, ne bulundu?
  • NATO’nun Türkiye üzerinden Orta Doğu açılımı ve Trump’ın iki görüşmesi6 Temmuz 2026
  • 2026 Dünya Futbol Kupasına farklı bir bakış5 Temmuz 2026
  • Modern Seyyahların Piri Bir Çizgi Roman Kahramanı: Corto Maltese5 Temmuz 2026
  • ABD 250 yaşında: hâlâ güçlü ama artık her dediği olmuyor4 Temmuz 2026
  • Latin Amerika Trump’ın izinden sağa kayıyor4 Temmuz 2026
  • NATO’da AB ile savunma sanayi ortaklığı ararken otomotiv de tehlikede3 Temmuz 2026
  • Sivas katliamı: kanlı bir petrol savaşının kilit noktasıydı2 Temmuz 2026
  • Silivri’de 9 Temmuz gerilimi: İmamoğlu salondan çıkarıldı2 Temmuz 2026
  • Erdoğan NATO üzerinden AB’de Türkiye’ye yeni bir yer arıyor1 Temmuz 2026
  • Türkiye Avrupa Birliği Genişlemesiyle Hâlâ İlgileniyor mu?1 Temmuz 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP