Siyaset

İsrail’de öldürülen aktivist Eygi’nin cenazesinde siyaset

Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından öldürülen Türkiye-ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesi, Aydın’ın Didim ilçesinde düzenlenen törenle defnedildi.

Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından öldürülen Türkiye-ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesi, Aydın’ın Didim ilçesinde düzenlenen törenle defnedildi. Cenaze sonrasında TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile CHP lideri Özgür Özel arasında kısa bir tartışma yaşandı.

Törende yalnızca Kurtulmuş’un konuşma yapmasına tepki gösteren Özel, “böyle günde ikilik yaratıyorsunuz” dedi. “Bizim ağzımızdan çıkacak iki çift lafın önemli anlamı olur,” diyen Özel’e Kurtulmuş’un “benden farklı bir şey mi söyleyecektiniz,” cevabı üzerine Özel, “Onu ben takdir ederim,” dedi.

Cenaze Azerbaycan’dan getirildi

Batı Şeria’da Beyta kasabası yakınlarında İsrail yerleşimlerine karşı düzenlenen barışçıl bir gösteriye katılan Eygi, İsrail güçlerince başından vurularak öldürülmüştü.

ABD ve Türkiye vatandaşı olan Eygi’nin ölümü uluslararası tepkiye sebep olurken Türkiye soruşturma başlattığını duyurmuştu.

İsrail ile Türkiye arasında doğrudan uçuşların askıya alınması sebebiyle naaşı Azerbaycan üzerinden Türkiye’ye getirilen Eygi’nin cenazesi Aydın’ın Didim ilçesinde toprağa verildi.

Cenaze törenine yoğun katılım gözlendi. Eygi’nin Türk bayrağına sarılı naaşı önce Altınkum Mahallesi’ndeki baba evine, ardından Merkez Camisi’ne getirildi. Kalabalık nedeniyle tören, caminin önündeki Cumhuriyet Caddesi’nde gerçekleştirildi. Caddede sıkı güvenlik önlemleri alınırken, dev Türk bayrakları asıldı. Bazı vatandaşlar Filistin bayrağı taşıdı ve “Kahrolsun İsrail” sloganları atıldı.

Törene Eygi’nin ailesi ile birlikte Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve diğer üst düzey yetkililer katıldı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, sosyal medyadan yaptığı açıklamada uluslararası toplumun tepkisizliğini eleştirdi ve “İnsan hakları havarisi kesilenlerin iki yüzlü sessizliği tarihe kara bir leke olarak geçecek,” ifadesini kullandı.

Cenazede siyasi gerilim

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş törende yaptığı konuşmada, “Ayşenur evladımız bundan sonra bütün milletimizin evladıdır. Milletimiz emin olsun, Ayşenur evladımızın kanı yerde kalmayacaktır. Ayşenur evladımızın katillerinden bütün uluslararası mahkemelerde hesap sorulacaktır,” dedi.

Tören sonrası CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile Kurtulmuş arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

Kendisine söz verilmemesini eleştiren Özel, “Böyle günde daha ikilik halen daha siyasi şey yaratıyorsunuz,” dedi.

Özel, “Burada bizim de ağzımızdan çıkacak iki çift lafın çok yerde kıymeti olur. Takdir sizin ama hem tarafsızım deyip, hem böyle işlerin içine girmek, din görevlilerini bu işe alet etmek, bunlar hoş olmadı. Olmadı, hiç yakışmadı. Bizim ağzımızdan çıkacak iki çift lafın önemli anlamı olur. Din görevlilerini bu işlere alet etmek, olmadı” dedi.

Kurtulmuş’un, “Siz de konuşsaydınız benden farklı bir şey mi söyleyecektiniz” sözleri üzerine, Özel, “Onu ben takdir ederim” yanıtını verdi.

Daha sonra açıklama yapan Özel şu ifadeleri kullandı:

“Hepimiz Ayşenur kardeşimizin cenazesine katılmak üzere Didim’e geldik. Arkadaşlarımız cenazede konuşmalar olabileceğini iletti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Meclis Başkanının konuşması için bir kürsü kurulduğunu öğrendim. Buna partililerimizin itirazı üzerine kürsü kaldırıldı. Sayın Meclis Başkanı’nı aradım. ‘Ankara’dan buraya kadar gelmişim, hepiniz adına bir konuşma yapmam uygun olur’ dedi. Ben de kendisine ‘Tarafsız bir Meclis Başkanı olarak konuşsaydınız münasip olurdu ancak son dönemdeki tutumlarınızdan sonra tarafsızlığınızı kabul etmek sorun yaratır. Bu nedenle Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı olarak benim varsa diğer siyasi partilerin genel başkanlarının da birer ikişer cümle kurması hem Ayşenur’un davasına hem Filistin davasına katkı sağlar. İsterseniz bunu siz teklif edin’ dedim. Ancak din görevlisinin mikrofonu uzatmasını sağlayarak fiili durum yarattılar, bu konuyu oldubittiye getirdiler. Cenaze uğurlanana kadar hiçbir şey söylemedim. Cenazeyi yolcu ettikten sonra münasip bir dille kendisine bu konudaki tepkimi dile getirdim.”

YetkinReport

Recent Posts

İsrail’in Hizbullah darbesi: kitle suikastı bir taşla kaç kuş vurdu?

İsrail, Hizbullah’ın örgüt içi haberleşmede kullandığı çağrı cihazlarını aynı anda patlayacak bombaya dönüştürerek tek hamleyle…

3 saat ago

Lübnan’da Hizbullah’ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı?

Akşam saatlerinde Lübnan'da bulunan Hizbullah mensuplarının çağrı cihazlarının "aynı anda" patladığı, ölü ve çok sayıda…

5 saat ago

İsrail çağrı cihazlarıyla 3000 Hizbullahçıyı aynı anda vurdu

Başta Beyrut olmak üzere Lübnan’ın dört bir yanında meydana gelen ve sayısı henüz saptanamayan patlamalarda…

19 saat ago

Narin aile içinde “üçlü ilişkiye” tanık olduğu için mi öldürüldü?

Yazıyı sonuna kadar okumaya sabredemeyecekler için şimdiden yazayım. Narin Gürman cinayeti Jandarma Genel Komutanı Orgeneral…

1 gün ago

Narin’in katli ve örtbas çabaları: insanlar nasıl böyle canavarlaştı?

Bütün aile değil, bütün köy işbirliği yapmış küçük Narin Güran’ın cinayetini örtbas etmek için. Narin’in…

2 gün ago

Fen bilimleri ders kitapları yalan yanlış: Bilim insanları yanlış tanıtılmış

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında yeni ders kitaplarını yayımladı.…

2 gün ago