Siyaset

BDDK yöneticisi bankacılardan rüşvet istemedi de düğünde takı topladı

BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın düğününe BDDK’nın denetimi altındaki banka ve özel finans kuruluşlarının üst düzey yöneticilerini çağırdı. Aydın aralarında banka genel müdürleri ve finans kuruluşu sahiplerinin de yer aldığı davetlilerin takı hediyelerini kabul etti. Takı için uzun sıralar oluştu. (Fotoğraf: BirGün/Timur Soykan)

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın’ın düğününe banka ve finans kuruluşlarının üst düzey yöneticilerini çağırması ve onlardan yüklü hediyeler alması etik ve yasal tartışmaları alevlendirdi.

BirGün gazetesi muhabiri Timur Soykan’ın ortaya çıkardığı habere göre BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın geçtiğimiz hafta gerçekleşen düğününe BDDK’nın denetimi altındaki banka ve özel finans kuruluşlarının üst düzey yöneticilerini davet etti.

Soykan’ın haberine göre Aydın, arasında banka genel müdürleri ve finans kuruluşlarının sahiplerinin de yer aldığı davetlilerden yüklü miktarda takı ve hediye kabul etti. Soykan, genel müdürlerinin 150 bin TL ile 350 bin TL arasında takı bütçesi belirlediğini, düğünde takı sırası oluştuğunu aktardı.

Genelgeye aykırı

Aydın’ın özellikle BDDK’nın denetimi altındaki banka yöneticilerinden takı alması Devlet Memurları Kanunu’nun kamu görevlilerinin hediye almasını yasaklayan genelgesi sebebiyle tartışma yarattı.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 29. Maddesine göre “devlet memurlarının doğrudan doğruya veya aracı eliyle hediye istemeleri ve görevleri sırasında olmasa dahi menfaat sağlama amacı ile hediye kabul etmeleri veya iş sahiplerinden borç para istemeleri ve almaları yasaktır.”

Bununla birlikte 5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulunun Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’a dayanılarak çıkarılan Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 15. Maddesi ile “kamu görevlisinin tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini yapmasını etkileyen veya etkileme ihtimali bulunan doğrudan ya da dolaylı olarak kabul edilen her türlü eşya ve menfaat hediye kapsamına” alınmıştır.

Genelgeye göre “kamu görevlilerinin hediye almaması, kamu görevlisine hediye verilmemesi ve görev sebebiyle çıkar sağlanmaması temel ilke olarak” belirlenmiştir.

Cumhur İttifakı düğünde

Düğünde bir başka dikkat çeken nokta ise siyasi katılım oldu. Soykan’ın haberine göre nikak şahitliği için kürsüye şu isimler çağırıldı: TBMM Başkanvekili Celal Adan, BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Faruk Aksu, MHP Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Osman Ağaoğlu, MHP MYK üyesi Abdurrahman Başkan, MHP’li vekil Cumali İnce, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Çakar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve MHP Genel Başkan Başdanışmanı Ruhi Ersoy. Nikahı ise MHP’li Belediye Başkanı Derya Bulut kıydı.

Soykan şöyle yazdı: “Aslında nikah masasında parti devletindeki bölüşüm sergileniyordu. Herkese damadın arkasında Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin olduğunu gösterilmişti. Süleyman Soylu’nun konumu manidardı. Celal Adan, evlilik cüzdanını vermeden önce yaptığı konuşmada MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin selamını iletti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, Cumhur İttifakı ve AKP’den hiç bahsedilmedi. Belli ki devleti paylaşırken BDDK’de onlara düşen yere damat Mustafa Aydın oturmuştu.”

BDDK ve ilgili yetkililerden henüz bir açıklama yapılmadı.

YetkinReport

Recent Posts

Yetenekli Bay Mustafa Aydın’lara karşı CHP ne demeli?

Birgün gazetesinde Timur Soykan çok çarpıcı bir habere imza attı bir kere daha. Kısaca kendi…

3 saat ago

Özgür Özel’den Türkevi açıklaması: “jest gördüysek fazlasını yapmışızdır”

New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında Türkiye bağlantılı yolsuzluk iddiaları ile soruşturma açılması gündemdeki…

4 saat ago

New York Belediye Başkanı’na Türkiye bağlantılı soruşturma

New York’un Demokrat Partili Belediye Başkanı Eric Adams hakkında Türkiye vatandaşlarından ve “en az bir…

15 saat ago

CHP’de cumhurbaşkanlığı tartışması: Yavaş “rahatsızım”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, son günlerde gündemde üst sıralara…

1 gün ago

Şimşek’te BDDK rahatsızlığı: inceleme başlatılsın, gereği yapılacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın’ın düğününe denetlemekle sorumlu olduğu banka…

1 gün ago

BDDK başkan yardımcısına düğün hediyesi etik mi, irtikap mı rüşvet mi?

“Olur şey değil” diyemiyorum, olmuş! Timur Soykan’ın Birgün’deki haberine göre BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın,…

1 gün ago