Siyaset

New York Belediye Başkanı’na Türkiye bağlantılı soruşturma

New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında Türkiye bağlantılı yolsuzluk iddialarıyla soruşturma açıldı. Federal savcılar tarafından hazırlanan iddianamede geçen isimler arasında Türkiye’nin eski Başkonsolosu Reyhan Özgür de bulunuyor. Fotoğrafta Özgür, Eric Adams ile görülüyor. (Foto: AA)

New York’un Demokrat Partili Belediye Başkanı Eric Adams hakkında Türkiye vatandaşlarından ve “en az bir Türk hükümet yetkilisinden” toplamda 100 bin dolardan fazla yasadışı hediye kabul ettiği gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Federal savcılar tarafından hazırlanan iddianamede Adams Türk vatandaşlarından “lüks seyahatler, otel konaklamaları ve uçak biletleri” gibi hediyeler almakla ve 2021 yılındaki belediye başkanlığı seçim kampanyası için Türk kaynaklardan yasadışı bağışlar almakla suçlanıyor.

İddianamede Adams’ın bu hediyelere karşılık Türk yetkililere çeşitli konularda yardımcı olduğu iddia ediliyor. Adams’ın yardımcı olduğu konular arasında New York’taki yeni Türk konsolosluk binasının güvenlikle ilgili denetlemelerden geçmeden açılmasını sağladığı iddia ediliyor.

Türkiye ile ilişkileri sıralandı

İddianamede, Adams hakkındaki iddiaların bir kısmı şöyle:

1. Adams’ın İstanbul’daki St. Regis otelinin “Bentley Odası”nda indirimli konakladığı, iki günlük konaklama için yaklaşık 7.000 dolar değerindeki odaya sadece 600 dolar ödediği,

2. 2021 yılında, bir Türk diplomatın talebi üzerine, Adams’ın New York İtfaiye Departmanı’na baskı yaparak yeni Türk konsolosluk binasının yangın denetimi yapılmadan açılmasını sağladığı,

3. Adams’ın Brooklyn Belediye Başkanı olduğu dönemde, bir Türk yetkilinin talebi üzerine, Türkiye hükümetine “düşman” olduğu iddia edilen bir Türk toplum merkeziyle ilişkisini kestiği öne sürülüyor.

Hukuki süreç

ABD hukuk sisteminde, bu tür federal suçlamalar oldukça ciddi kabul ediliyor.

Adams, toplam beş ayrı suçlamayla karşı karşıya:

1. Komplo kurma
2. Dolandırıcılık
3. Federal program rüşveti
4. Yabancı ülke vatandaşlarından kampanya bağışı alma (2 ayrı suçlama)

Bu suçlamalar, toplamda 40 yıla kadar hapis cezası gerektiriyor. Ancak, ABD’de genellikle maksimum cezalar nadiren uygulanıyor.

Eric Adams, tüm suçlamaları reddederek görevinden istifa etmeyi düşünmediğini açıkladı.

“Yabancı bağışçılardan para almadığımı biliyorum,” diyen Adams, suçlamalara karşı mahkemede mücadele edeceğini belirtti.

Adı geçen isimler

İddianamede doğrudan veya dolaylı olarak dört Türk ismi geçiyor: Reyhan Özgür, Arda Sayıner, Cenk Öcal ve Rana Abbasova.

Reyhan Özgür: New York’taki eski Türk Başkonsolosu. Adams, 2022 yılında düzenlenen bir Türk bayrağı çekme töreninde Özgür’ü “iyi bir dost” olarak tanımlamış ve yıllardır tanıdığını belirtmişti.
Özgür, Ağustos 2020’den geçtiğimiz aya kadar New York’ta başkonsolos olarak görev yapmıştı.
İddianamede, Adams’ın 2017 yılında Brooklyn’deki bir deniz ürünleri restoranında Türk yetkililer ve Türk Hava Yolları yöneticileri için düzenlediği bir yemeğe Özgür’ün de davetli olduğu belirtiliyor.

Arda Sayıner: Kendisini marka danışmanı, influencer ve gazeteci olarak tanımlayan Sayıner, Hürriyet gazetesinde geçen yıl yayınlanan bir yazısında, “New York Belediye Başkanı Eric Adams’ı yaklaşık 10 yıldır tanıyorum” diye yazmıştı.
Sayıner, Adams’ın Brooklyn Belediye Başkanı olduğu dönemde tanıştıklarını ve “Türkiye’ye yaptığı birçok gezide ona eşlik ettiğini” belirtmişti. İddianamede, Sayıner’in Adams’ın 2015 yılında Türkiye’ye yaptığı bir ziyaretin programını düzenlemede rol aldığı öne sürülüyor.

Cenk Öcal: Eski bir Türk Hava Yolları yöneticisi olan Öcal, Adams’ın belediye başkanlığına geçiş komitesinde görev almıştı. Federal ajanların, soruşturma kapsamında Öcal’ın evinde de arama yaptığı bildirildi.

Rana Abbasova: Adams’ın Brooklyn Belediye Başkanı olduğu dönemde Türk toplumu ile irtibat sorumlusu olarak görev yapan Abbasova, daha sonra Adams’ın belediye başkanlığı döneminde de onunla çalışmaya devam etmişti. Ancak son dönemde Adams’a karşı tavır aldığı ve soruşturmada işbirliği yaptığı belirtiliyor.

Kaynaklar: NYT, Politico, Reuters, US News, BBC, Hürriyet

YetkinReport

Recent Posts

Borsa skandalı: o yatla yurt dışına kayıt dışı para da çıkarıldı mı?

Borsa skandalında sorular artıyor. Pusula ve diğer fonların banka havalesi dışında yurt dışına kayıt dışı…

16 saat ago

Kim bu 12 kişi? Borsa zararını halk değil, vurguncular ödemeli

Patlayan fonlara TEFAS öncesi girip fiyat şişirip fahiş kârlarla çıkarak borsa skandalını tetikleyen isimler de…

2 gün ago

Terörsüz Türkiye Sürecinin Eksik Ayağı: Demokratikleşme

MetroPOLL anketine göre, halkın çoğunluğu Terörsüz Türkiye sürecinde demokratikleşme ayağının eksik kaldığı kanısında.

2 gün ago

Berlin Eyalet Meclisi seçimini Sol Parti Elif Eralp ile kazandı

Berlin eyalet meclisi seçimini, eyalet başbakanı adayı olarak Türk kökenli Elif Eralp'i gösteren Die Linke…

2 gün ago

Mehmet Uçum: Anayasa değişikliği seçimden sonra

Cumhurbaşkanı danışmanı Uçum'un yeni Anayasa tasarımı üzerine yazdıklarında hem MHP'yi hem de DEM'i rahatlatmaya yönelik…

3 gün ago

Ege Isınıyor: Türkiye’nin Ekonomik Durumunu Atalet Sayma Hatası

Yunanistan, İsrail, AB ve ABD desteğine dayanarak Türkiye'nin ekonomik sıkıntılarını stratejik atalet sanma hatasına düşmemeli.

3 gün ago