Siyaset

“NY rüşvet davasında tek zanlı Adams ama SBK’ya dikkat”

Gazeteci Cansu Çamlıbel’e göre Ankara New York rüşvet davasından henüz telaşlanmadı ama SBK’nın ortaya çıkmamış ilişkileri can sıkabilir. Fotoğrafta Belediye Başkanı Adams, saldırıya uğrayan Türkevi’ni ziyareti sonrası NY Başkonsolosu Reyhan Özgür ile görülüyor.

New York Büyükşehir Belediye Başkanı Eric Adams’ın Türkevi’nin kullanım izni dahil Türk Başkonsolosluğu ve Türk Hava Yolları’ndan hediye/rüşvet kabul ettiği iddiasıyla açılan soruşturma ilk günkü sıcaklığını yitirdikçe farklı boyutları ortaya çıkmaya başladı. Gazeteci Cansu Çamlıbel, T24’teki analizinde soruşturmada asıl suçlananın Türk vatandaşları değil, sadece Belediye Başkanı Adams olduğuna, adı geçem Türklerin ise şu anda “sanık” durumunda bulunmadığına dikkat çekti. Buna karşın Çamlıbel, hakkında hem ABD hem Türkiye’de açılmış soruşturma bulunan ve SBK olarak tanınan iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ın ilişkilerinin Ankara için sıkıntı olabileceğini yazdı.

Çamlıbel, adı geçen Türklerin ABD yasalarına göre “unindicted conspirator” (organize suça iştirak etmiş ama hakkında resmi suçlama henüz yapılmamış kişi) sayıldığına dikkat çekerek olayın Adams’ın bir danışmanının itirafçı olmasıyla ortaya çıktığı kuşkusunu aktarıyor.

Seçimler, zamanlama ve SBK

Buna göre, soruşturmanın zamanlaması da dikkat çekici. 5 Kasım’daki ABD Başkanlık seçimlerine 6 hafta kala başlayan soruşturmanın Cumhuriyetçi Parti ve Adam’ın üye olduğu Demokrat Parti arasındaki çekişme boyutu da olabilir.

Yazısının tamamını bu bağlantıdan okuyabileceğiniz Çamlıbel bu konuda ABD yargısının da siyasete müdahale geçmişini şöyle hatırlatmış:

  • “Açıklanan iddianamelerin gizli tutulan pek çok eki var, gizli eklere dahi eklenmeyen gizli ifadeler var, onlar yeni soruşturmalara dönüşüyor. Hele de o dosyaların içinde Erdoğan Türkiye’si gibi Amerikan kamuoyunun antipatisini zaten çekmiş olan ülkelerin nüfuzlu kişilerine değen taraflar varsa, ABD yargısı ‘zamanlama’ mevzusunu adeta bir silah gibi kullanabiliyor.”
  • “AKP hükümetinin ABD’deki Adams skandalını ‘bundan bir şey çıkmaz’ havasında izlediğinden neredeyse eminim. Ancak kendileri de biliyor ki içinden Sezgin Baran Korkmaz geçen ve henüz varlığını dahi bilmediğimiz başka dosyalar çok ‘can sıkıcı’ olabilir.”

Özetle, New York rüşvet soruşturması Ankara’yı telaşlandırmadı ama SBK’nın ortaya çıkmamış ilişkileri telaşlandırabilir.

YetkinReport

Recent Posts

Lübnan’a bir İsrail kara operasyonunun etkileri

Hasan Nasrullah’ın ve 17 diğer üst düzey Hizbullah yöneticisinin öldürülmesi ardından İsrail’in, Lübnan’daki örütün askeri…

3 saat ago

Rusya S-400 satamazsınız diyor, jetlerimiz Amerikan motoru bekliyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin S-400'leri başka ülkeye satarak ya da aktararak ABD’nin F-35…

4 saat ago

Erdoğan’ın “Seçim yok, Anayasa” söylemi ve CHP’de iç kavga işaretleri

Yeni yasama yılı başlıyor. İlk aşamada gündemde yeni vergi düzenlemeleri ve yargı paketi gibi hepimizi…

23 saat ago

Fernas işçileri Ankara yolunda, işçiler ayakta

Fernas Madencilik işçileri hak talepleriyle Manisa’nın Soma ilçesinden Ankara’ya doğru başlattıkları yürüyüşün dördüncü gününde Uşak’a…

1 gün ago

İsrail Nasrallah’ı öldürdü. Hizbullah’ın Kara Eylül’ü

İsrail ordusu, 28 Eylül’deki Beyrut’taki Hizbullah merkezine yönelik hava akınlarında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı öldürdüklerini…

2 gün ago

Türkiye’nin BRICS başvurusu ve Erdoğan’ın gidişi neden açıklanmıyor?

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli’nin Nev York Belediye Başkanı Eric Adams’ın rüşvet soruşturmasının merkezinde Türkiye’nin…

2 gün ago