Categories: Siyaset

Sinan Ateş davasında karar: Sadece tetikçiler suçluymuş

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Sinan Ateş suikastı davasında tetikçi Eray Özyağcı, azmettiriciler Doğukan Çep ve Tolgahan Demirbaş müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 11 sanığa hapis cezası verilirken 5 kişi beraat etti. 6 kişiye tahliye kararı verildi.

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş suikasti ile ilgili 22 kişinin yargılandığı davada karar açıklandı. Eski Ülkü Ocakları yöneticisi avukat Serdar Öktem adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken tetikçi Eray Özyağcı, azmettiriciler Doğukan Çep ve Tolgahan Demirbaş ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Toplam 11 sanığa hapis cezaları verilirken 5 kişi beraat etti. 6 kişiye tahliye kararı verildi.

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Sinan Ateş suikastı davasında, karar açıklandı.

T24’ün haberine göre Tetikçi Eray Özyağcı’ya, tetikçiyi olay yerine getirip götüren motokurye Vedat Balkaya, olay yerinde keşif yapan Suat Kurt, cinayetin azmettiricisi olmakla suçlanan Doğukan Çep ve eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Eski Ülkü Ocakları yöneticisi avukat Serdar Öktem ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Sinan Ateş davasında 2 sanığın dosyası ayrıldı

Mahkeme, dosyada “suça azmettiren” sıfatıyla yer alan sanıklar Doğukan Çep ve Tolgahan Demirbaş’ı “tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme”den ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum etti.

Tolgahan Demirbaş ile beraber tetikçiyi İstanbul’a kaçırmakla suçlanan eski Ülkü Ocakları yöneticisi Emre Yüksel “tasarlayarak öldürme suçuna iştirakten” 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sanıklar tetikçi Eray Özyağcı, olayda kullanılan motosikletin sürücüsü Vedat Balkaya ve cinayet mahallinde keşif yapan Suat Kurt’u “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, müşteki Selman Bozkurt’a yönelik “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan ise 13’er yıl hapis cezasına çarptırdı.

Tetikçi Özyağcı’yı İstanbul’dan Ankara’ya getiren özel harekat polisleri Aşkın Mert Gelenbey ve Muratcan Çolak tasarlayarak öldürme suçuna iştirak”ten 18 yıl hapis cezası aldı.

Özyağcı’ya ayrıca “ruhsatsız tabanca bulundurmak ve taşımak” suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

5 kişi beraat etti

Sanıklar Serdar Öktem ve Mustafa Ensar Aykal hakkında “tasarlayarak kasten öldürmeye yardım”, Aykal hakkında ayrıca “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak” suçundan açılan dava dosyasının ayrılmasına karar verildi. Buna gerekçe olarak, sanıkların cep telefonlarının incelenebilmesi için ABD’ye yazı yazılarak telefon şifrelerinin istenmesi gösterildi. Mahkeme, ayrıca sanık Öktem’in tahliyesine karar verdi.

“Tasarlayarak öldürmeye yardım” suçundan sanıklar Aşkın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak ve Emre Yüksel’e 18’er yıl, sanık Mustafa Uzunlar’a ise 15 yıl hapis cezası veren mahkeme, sanık Alper Atay’ı da “suçluyu kayırma” suçundan 2 yıl hapis cezasına çarptırdı ancak cezası ertelendi.

Sanıklar Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Mehmet Yüce, Osman Bayraktar, Caner Günay, Umut Ersoy, Çağlar Zorlu, Aytaç Ataç ve Erdem Karadeniz’in üzerine atılı suçlardan beraatına karar veren mahkeme, sanık Günay hakkında “suçluyu kayırma” suçundan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunulmasına hükmetti.

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık 2022 tarihinde Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Çukurambar semtinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Ateş’in öldürülmesine ilişkin 12’si tutuklu toplam 22 sanığın yargılandığı dava, Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü. Bugünkü duruşmaya sanıklar, müşteki Sinan Ateş’in ailesi ile taraf avukatları katıldı.

Özgür Özel: “Burada sadece tetikçiler var”

Sinan Ateş davasını izlemek için Sincan Cezaevi Kampüsü’ne gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Mahkeme ışık hızıyla karar vermeye çalışıyor. Burada sadece tetikçiler var. Esas azmettiricilerin bir kısmı üzerinde gizlilik kararı olan dosyada. Orada Olcay Kılavuz ve çok sayıda siyasi var. Bir kısmı da Ankara’da bir genel merkezde oturuyor. Onlar o dosyada da yok” diyerek, sık sık “o ikisi” sözleriyle hedef aldığı MHP Genel Başkan Yardımcıları Semih Yalçın ve İzzet Ulvi Yönter’i işaret etti. Özel, “Buradaki 3-5 torbacı katile ceza verip, esas azmettiricileri gerekli cezayı alıp kamu vicdanında cezalandırmazsanız bu iş olmaz. Katiller içeriye girince adalet tecelli edecek. Hangisi? O ikisi, o ikisi, o ikisi!” ifadelerini kullandı.

Suat Kurt uzaklaştırıldı, Sinan Ateş’in ablası saldırıya uğradı

Duruşma başlamadan önce tutuklu sanıklardan Suat Kurt’un avukatı müvekkiliyle görüşmek istedi. Jandarma ekipleri görüşmeye izin vermeyerek, “Mahkeme heyetinden izin almanız gerekir” dedi.

Bunun üzerine Kurt, CHP Genel Başkanı Özel’e yönelik, küfür ve hakaretlerde bulundu. Jandarma ekipleri Kurt’u duruşma salonundan çıkardı. Mahkeme heyeti geldikten sonra Kurt’un avukatı heyetten görüşme talebinde bulundu ve görüşmeye izin verildi.

Duruşma sırasında karar için verilen arada bir kişinin Sinan Ateş’in ablası Selma Ateş’e fiziksel saldırıda bulunduğu görüldü. Araya giren Ateş ailesinin yakınları saldırganı durdurdu. Ateş’in yakınları yaşananlara tepki gösterirken Selma Ateş ve olay yerinde bulunan Sinan Ateş’in annesi Saniye Ateş bölgeden uzaklaştırıldı.

Saldırgan gözaltına alındı.

Kaynak: T24, NTV

 

 

YetkinReport

Recent Posts

İsrail uykularımızı kaçırıyor mu, yeni göç dalgası yolda mı?

Türkiye’nin saygın bir iş insanı geçenlerde bir dost sohbetinde “uykularım kaçıyor” diye ortaya sordu; “İsrail…

19 dakika ago

Sağlam: “Enflasyon hiç de söylendiği gibi düşmeye başlamadı”

Türkiye'nin Eylül 2024 enflasyon oranı, düşüş beklentilerini boşa çıkararak ülkenin ekonomik gidişatı hakkında endişeleri artırdı.…

3 saat ago

MGK öncesi Erdoğan ve Bahçeli’den sürpriz görüşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 3 Ekim’de toplanacak Milli Güvenlik…

22 saat ago

Erdoğan’ın “İsrail’in hedefi Türkiye” çıkışı ve İran’ın füze saldırısı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 1 Ekim Meclis açılışında İsrail’in gözünü Anadolu’ya diktiğini söylemesinden yaklaşık bir saat…

2 gün ago

Bahçeli’den tehdit ve hakaret ardından özür: “siyaseten söylememiz gerekiyor”

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışına, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Sinan Ateş Davasında gazetecileri açık…

2 gün ago

Erdoğan 360’ı bulamazken Kurtulmuş, Anayasa için 400 hedefi koydu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş 1 Ekim’deki yasama yılı açılışı öncesi 30 Eylül’deki basın toplantısında yeni…

3 gün ago