Ekonomi

Kredi kartı vergisine tepki, bankalardan limit düşürme uyarısı

Hükümetin 100 bin lira ve üzeri kredi kartı limitine vergi koyma hamlesi üzerine bankalar limit düşürmeyi caydırma mesajları yayınlıyor.

AK Parti’nin kullanım limiti 100 bin lira ve üstü olan kredi kartlarından Savunma Sanayii Destek Fonu payı adı altında yılda 750 lira vergi kesilmesi için TBMM’ye yasa teklifi sunmasına tepkiler devam ediyor. Siyaset ve ekonomi dünyasından gelen tepkilerin yanı sıra bankalar da kredi kartı limitini 100 bin liranın altına düşürmek isteyen müşterilerine engelleme uyarısı yayınlamaya başladı.

Bankalar engellemeye çalışıyor

Bir banka müşterisi internet üzerinden kredi kartı limitini aylık 100 bin liranın altına düşürmek istediğinde ekranında, basında çıkan haberlerdeki katkı payı tahsilinin henüz yasallaşmadığı, dolayısıyla kart limitini düşürmesine gerek olmadığı, yasal durumda değişiklik olması halinde müşteriye bilgi verileceği uyarısı beliriyor.

Müşteri buna rağmen işleme devam edip limitini 100 bin liranın altına indirmek istediğindeyse, onay tuşuna basmadan ekranda beliren uyarıda, gelecekteki muhtemel ihtiyaçları için limit artırımı talep ettiklerinde, kart limitleri yasal düzenlemelerle sınırlandırıldığı için olumsuz yanıt alabilecekleri yazıyor.

Bunun anlamı, AK Parti’nin savunma sanayii fonu kesintisi adı altında getirdiği kredi kartı vergisi Meclis’te yasallaşmasa dahi bankaların müşteriyi limit düşürmekten caydırmak amacıyla, limiti ileride yükseltmek istese de yapamayacağını söylemesi.

Kredi kartı vergisi olur mu?

AK Parti TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler’in zorunlu kredi kartı kesintisine ilk tepkiyi verenlerden birisi iktisatçı Mahfi Eğilmez oldu. “X” hesabında “İdarenin böyle bir hataya düşeceğini sanmam” yazan Eğilmez sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama yine de söyleyeyim: Kredi kartı limitinden de kullanılan krediden de vergi alınamaz. Kredi borçtur. Vergi, borçludan değil krediyi veren alacaklıdan alınır. Bilimden uzaklaştıkça feci bir kavram kargaşasının içine giriyoruz.”

İktisatçı Fatih Özatay, “Yüksek gelirlilerden vergi almak, Kamu Özel İşbirliği gelir garantilerinin azaltılması, ‘Nereden buldun?’ yasası çıkarmak yerine bunlarla uğraşılıyor” dedi; “Diğerlerini yaparsın yetmezse, bunları da devreye alırsın.”

Özatay’ın söz ettiği ve Hazine ve Maliye bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı yüksek gelir sağlayıcı hedefler, bazı sermaye gruplarından gelen tepkiler üzerine sürekli erteleniyor.

İktisatçı Hakan Kara ise, son dönemde yurt dışı çıkış harcının 500 TL’ye çıkarılması, kredi kartı limitine göre 750 TL katkı gibi girişimlerin alt ve üst gelir grubuna etkilemediğini söyleyerek “Olan orta sınıfa oluyor” dedi.

Vergi demeden vergi

“Savunma sanayi bahane” diyen CHP Genel Saymanı Özgür Karabat ise, “Yeni vergi olmayacak dediler, dünyada eşi benzeri olmayan bir vergi uydurdular. ‘Bütçe gelirleri yetmediği için ek vergi koyduk’ demiyorlar, ‘kredi kartı limiti katılma payı’ diyorlar” tepkisini verdi.

AK Parti’nin teklifi yalnızca kredi kartı kesintisini içermiyor. Düzenlemeyle ilk el araç alımlarında 3 bin TL, ikinci el araç alımlarında 1.500 TL tescil ücreti alınması, tapu ve kadastro işlemlerinden taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira, diğer işlemlerde adına işlem yapılandan 375 lira olarak katılma payı ve noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 lira katılma payı kesilmesi öngörülüyor.

YetkinReport

Recent Posts

Barzani Ankara’da: PKK sorununa KDP çözümü mü?

  Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani’nin 16 Ekim Ankara ziyareti 15 Ekim’de…

12 dakika ago

Bahçeli: Öcalan PKK’yı tasfiye etsin

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada PKK'nın ömür…

1 gün ago

Mehmet Şimşek açıkladı: Kredi kartı vergisi Çelik Kubbe için

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek AK Parti’nin Savunma Sanayii Destek Fonuna (SSDF) aktarılmak üzere…

1 gün ago

Daron Acemoğlu’na Nobel Ödülü: ülkelerin zenginleşme sırları

2024 Nobel Ekonomi Ödülü “neden bazı ülkelerin zengin, bazılarının fakir olduğuna dair çalışmalarından” ötürü Daron…

2 gün ago

NATO, Şangay, BRICS: bütün tuşlara birden basmak

Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) 1957’de Roma Antlaşması ile altı devlet olarak kurulmasından başlayarak, çevresindeki benzeri…

2 gün ago

Bir bardak suda Üçüncü Madde fırtınası: sadece gündem saptırma değil

Artık gündemi halkın geçim sıkıntısından, ekonomiden saptırma hamlesi olarak dahi sayamıyoruz daha resmen açıklanmadan bıktıran…

2 gün ago