Categories: Siyaset

Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum, muhalefet ayakta

İçişleri Bakanlığı Tunceli ve Ovacık Belediye başkanlarını görevden alarak yerlerine kayyum atadı. Tunceli Belediye binası önüne beton duvar örüldü. (Foto: Munzur Press)

İçişleri Bakanlığı’nın tartışmalı bir kararla Tunceli ve Ovacık belediye başkanlarını görevden alarak yerlerine kayyum ataması, protestolara ve siyasi tartışmalara yol açtı. Her iki belediyede de protesto gösterileri polis engeliyle karşılaşırken muhalefet partileri kararı demokratik ilkelere saldırı olarak nitelendiriyor.

İçişleri Bakanlığı, 22 Kasım’da DEM Partili Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve CHP’li Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün görevden alındığını duyurdu. İki belediye başkanı yerine kayyum atandı.

Belediyelere kayyum

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, her iki başkanın da Tunceli 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen dava kapsamında “PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası alması ve Cevdet Konak hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan devam eden soruşturma bulunması sebebiyle görevden uzaklaştırıldığı belirtildi.

Açıklamada, Konak yerine Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu’unun Tunceli Belediye Başkan vekili olarak, Sarıgül yerine de Ovacık Kaymakamı Hüseyin Şamil Sözen’in Ovacık Belediye Başkan vekili olarak görevlendirildiği duyuruldu.

Bakanlık, kararların Anayasa’nın 127. maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47. maddesi uyarınca geçici tedbir olarak alındığını açıkladı.

Protesto gösterilerine polis engeli

Atamaların ardından her iki belediye binası polis tarafından güvenlik çemberine alındı, bariyerlerle giriş çıkışlar kontrol altına alındı.

Görevden almalar, her iki belediyede de protestolara neden oldu. Protestolara polis müdahale etti.

Tunceli Valiliği, 1 Aralık’a kadar il genelinde gösteri ve etkinlikleri 10 gün süreyle yasakladığını duyurdu. Yasak; yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi, miting ve stant açma gibi tüm etkinlikleri kapsıyor.

Görevden alınan Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak, belediye önünde yaptığı açıklamada görevden alma tebligatını imzalamadığını belirterek, “Bu yetkiyi hiçbir tebligat elimizden alamaz” dedi.

Konak, “Belediyenin bütün kurumları işgal edilmiş. Faşizmin fotoğrafı budur. AKP-MHP iktidarının fotoğrafı budur. İrade gaspı budur” ifadelerini kullandı.

DEM Parti’den sert tepki

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları karara sert tepki göstererek “Dersim ve Ovacık belediyelerini gasp eden sarayın kayyım siyasetini tanımıyoruz. Kayyımları reddediyoruz,” dedi.

Hatimoğulları, “Yüreği demokrasiden yana atan herkesi kayyıma karşı demokratik tepki vermeye çağırıyoruz. Kesintisiz darbelere artık yeter diyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi.

Eş Genel Başkan Tuncer Bakırhan ise Dersim’in tarihsel önemine vurgu yaparak, “Dersim, tarih boyunca direnişin ve onurun simgesi olmuş bir kenttir. Zorbalığa, baskıya ve zulme karşı verdiği mücadele, onu yalnızca bir coğrafya değil, aynı zamanda bir değer haline getirmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

DEM Parti’den yapılan resmi açıklamada, “İktidar halk iradesini adım adım ortadan kaldırıyor. Yargı eliyle verilen kayyım ayarlı siyasi kararlar sonucunda bugün Dersim ve Ovacık belediyeleri de gasp edildi” denildi.

DEM Parti eş genel başkanları “yüreği demokrasiden yana atan herkesi” kayyımlara karşı demokratik tepki vermeye çağırdı. CHP ise bölgeye gelişmeleri izlemek üzere bir heyet gönderdi.

CHP’den kayyum tepkisi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kararı sert bir dille eleştirerek, “Ovacık Belediyemize ve Tunceli Belediyesi’ne kayyım atama kararı, kılıfına bile uydurulamamış milli irade hırsızlığıdır” dedi. Özel özellikle, Sarıgül’ün 12 yıl önce katıldığı bir cenaze nedeniyle görevden alınmasını, “gitmekte olan bir iktidarın son çırpınışları” olarak nitelendirdi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da karara tepki göstererek, “Kesinleşmiş yargı kararı olmadan kayyım uygulaması hukuki değildir. Başkan görevden alınıyorsa doğrusu belediye meclisinden yeni başkan seçilmesidir” açıklamasında bulundu.

Bu son atamalarla birlikte, 31 Mart yerel seçimlerinden bu yana kayyım atanan belediye sayısı Hakkari, Esenyurt, Mardin, Batman ve Halfeti’nin ardından 6’ya yükseldi.

CHP, belediyelerine yönelik “antidemokratik uygulamaları” görüşmek üzere 30 Kasım’da 414 parti belediye başkanıyla acil toplantı yapacağını duyurdu.

 

YetkinReport

Recent Posts

Yargı reformu için tek hedef: Tek celse yargılama hem âdil hem kolay

Kendimden korkuyorum artık. Bıkkınlık gelip Stockholm Sendromuna yenik düşmekten, sahte mutluluk yaşayıp adalet mücadelesini bırakmaktan…

1 gün ago

Netanyahu ve Gallant’a Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden tutuklama emri

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında…

1 gün ago

Kılıçdaroğlu davası, siyasete yargı baskısı ve CHP’nin durum

CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugün 22 Kasım'da Ankara’da yargılanmaya başlaması Türkiye’de siyaset üzerindeki…

1 gün ago

MHP’lilere dair kaçakçılık zannını Bahçeli’ye Erdoğan mı söyledi?

Üç MHP milletvekilinin istifası haberi 20 Kasım akşam saatlerinde siyaset kulisine bomba gibi düştü. Beklenen…

2 gün ago

Ankara’da 500 madenci özelleştirmeye karşı kendini madene kapattı

Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali’nde yaklaşık 500 madenci özelleştirme kararına karşı kendilerini maden…

2 gün ago

MHP’de üç vekil istifa ettirildi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın üç MHP milletvekilinin istifasının istendiğini, istifa…

2 gün ago