Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Asgari ücret belirlendi: “Şubat ayında açlık sınırının altında kalacak”

Yazar: YetkinReport / 25 Aralık 2024, Çarşamba / Oda: Ekonomi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin yüzde 30 artışla net 22 bin 104 TL olarak belirlendiğini duyurdu. İşveren desteği ise 700 liradan 1000 liraya yükseltildi. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere dördüncü toplantısını 24 Aralık’ta gerçekleştirdi.

Toplantı sonrası açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin yüzde 30 artışla net 22 bin 104 TL olarak belirlendiğini duyurdu. İşveren desteği ise 700 liradan 1000 liraya yükseltildi.

Kasım ayında Asgari Ücret tartışmalarını 10 Haber’deki köşesine taşıyan Erdal Sağlam IMF Türkiye Masası’nın “iş dünyasıyla görüşmelerinde yüzde 30 hatta birkaç puan üzerinde bir asgari ücretin makul olacağını söylemeye başladığını” yazmıştı.

TÜRK-İŞ’ten Tepki: “Kabul edilemez seviyede”

TÜRK-İŞ, asgari ücret teklifi konusunda bilgilendirme yapılmadığı gerekçesiyle toplantıya katılmama kararı almıştı.

TÜRK-İŞ, belirlenen asgari ücrete tepki göstererek, “Bu rakam, çalışanların geçim şartlarını karşılamaktan çok uzak. Asgari ücret 6 aylık bir süre için belirlenmiş olsa dahi kabul edilemez bir seviyededir. Ancak açıklanan rakam, bir yıl boyunca geçerliliğini koruyacak” açıklamasını yaptı.

TÜRK-İŞ, daha önce yüzde 40 zam ve yüzde 20 refah payı ile 29 bin 583 TL asgari ücret talep etmişti.

Ekonomistler: “Şubat ayında açlık sınırının altında”

Uzmanlar, yüzde 30’luk zammın yetersiz olduğunu ve yeni asgari ücretin şubat ayında açlık sınırının altında kalacağını belirtti.

T24’ün derlemesine göre ekonomistler, ayrıca, bu durumun toplumsal gerilimi artırabileceği ve yılın ikinci yarısında hükümetin tekrar zam yapmak zorunda kalabileceğine işaret etti.

Ticaret Bakanlığı’ndan fahiş fiyat uyarısı

Ticaret Bakanlığı, asgari ücret artışının ardından yaptığı açıklamada, “Özellikle asgari ücretteki artış oranını sanki tüm maliyet işçilikmiş gibi fiyatları da aynı asgari ücret artış oranında arttırmaya çalışacak olan mal ve hizmet satıcılarını bir kez daha uyarmak istiyoruz” dedi. Bakanlık, fahiş fiyat uygulamalarının yeni ceza tutarları üzerinden en ağır şekilde cezalandırılacağını vurguladı.

Halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanan asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise 23 bin 502 lira 94 kuruş.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

OKUMAYA DEVAM EDİN

Hatalar, hatalarımız: enflasyon artıyor, büyüme zayıflıyor
Gümrük Birliği mi serbest ticaret mi? Boris Johnson: “Çıkın artık.”
Mali sıkıyönetim yılı: 2025’te emekli ve emekçiye iyi haber yok
  • İş dünyası AB’ye tepkili. Yalçındağ: Vize meselesi sıktı artık27 Haziran 2025
  • Yeni Ortadoğu’da Türkiye-İsrail başbaşa kaldı: gizli diplomasi zamanı27 Haziran 2025
  • CHP: 30 Haziran’da karar beklenmiyor ve o da AK Parti’ye yarayacak26 Haziran 2025
  • Erdoğan beş yıl sonra yine Trump’la: neden artık daha iyi geçinecektir?26 Haziran 2025
  • Ateşkes sonrası İran: liderlik değişimi olabilir mi?24 Haziran 2025
  • İç cephe kesitleri: Varank Küçükesat pazarında, Altaylı (da) Silivri’de24 Haziran 2025
  • İranlı kadınların hikayesi: direniş hiç durmadı23 Haziran 2025
  • Türkiye ABD’yi neden kınamadı? Perde arkasında neler oluyor?23 Haziran 2025
  • ABD’nin İran saldırısı bölgede ve Türkiye’de neleri tetikleyebilir?22 Haziran 2025
  • Gazeteci Fatih Altaylı tutuklandı: Cumhurbaşkanını tehditle suçlanıyor22 Haziran 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP