Ekonomi

Merkez Bankası 22 ay sonra faiz indirimine gitti

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) 26 Aralık’ta gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, 22 ay aradan sonra ilk kez faiz indirimine giderek politika faizini yüzde 50’den yüzde 47,5’e düşürdü.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) 26 Aralık’ta gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, 22 ay aradan sonra ilk kez faiz indirimine giderek politika faizini yüzde 50’den yüzde 47,5’e düşürdü.

TCMB Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplanan kurul, 250 baz puanlık indirim kararı aldı.

Kurul, operasyonel çerçevede de değişikliğe gitti. Buna göre gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranları, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla +/- 150 baz puanlık bir marj ile belirlenecek.

Kurul açıklamasında, enflasyonun ana eğiliminin Kasım ayında yataya yakın seyrettiğini, öncü verilerin ise Aralık ayında ana eğilimde düşüşe işaret ettiğini belirtti. Açıklamada, yurt içi talebin yavaşlamayı sürdürdüğü ve bunun enflasyondaki düşüşü desteklediği vurgulandı.

AA Finans’ın beklenti anketine göre Merkez Bankası’nın politika faizini 150 baz puan indirerek yüzde 48,50’ye çekmesi bekleniyordu.

Bir yılda yüzde 8,5’tan yüzde 50’ye yükseltildi

Merkez Bankası en son 2023 yılının Şubat ayında faiz indirimine gitmiş, politika faizi yüzde 9’dan yüzde 8,5’a düşürülmüştü.

Haziran 2023’de Merkez Bankası Başkanlığı görevini devralan Hafize Gaye Erkan yönetiminde başlayan sıkılaşma sürecinde politika faizi kademeli artışlarla yükseltildi.

Şubat ayında göreve gelen yeni Başkan Fatih Karahan dönemindeki son artışla birlikte faiz yüzde 50’ye kadar yükseltilmiş oldu.

Mart ayından bu yana politika faizi bu seviyede sabit tutuluyordu.

Kurul açıklamasında para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtasıyla dezenflasyon sürecini güçlendirdiğini belirtti.

Banka, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığında yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğini vurguladı. Kurul ayrıca, kararlarını enflasyon görünümlü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacağını ifade etti.

Asgari ücret, enflasyon hedefi

Yeni açıklanan asgari ücret TÜRK-İş’in Kasım ayında dört kişilik aile için belirlediği 20 bin TL’lik açlık sınırında kalırken 66 bin TL olarak belirlenen yoksulluk sınırının oldukça altında kaldı. 

Merkez Bankası’nın 2025 sonu için öngördüğü yüzde 21’lik enflasyon hedefi tartışma yaratıyor. Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre 2025 sonu enflasyon beklentisi 27,1 seviyesinde bulunuyor.

Ekonomide hem ikinci hem de üçüncü çeyrekte daralma yaşanırken, son veriler dördüncü çeyrekte de küçülmenin devam ettiğini gösteriyor.

Geniş tanımlı işsizlik oranı (atıl işgücü oranı) Ekim’de yüzde 26,9 ile 2023 ortalamasının yaklaşık dört puan üzerinde seyrediyor.

YetkinReport

Recent Posts

Yasakla koruyup baskıyla şekillendirerek yönetmeye çalışmak

Geçtiğimiz günlerde bir iktidar yetkilisi kamuoyunda yankı uyandıran şu cümleyi kurdu: “Toplumu ve aileyi korumak…

4 saat ago

Kürt sorununa PKK’nın silahsızlandırılması yoluyla çözüm kapısındayız

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan PKK'nın silah bırakma ve kendisini fesih Kongresini toplanmasının an meselesi…

1 gün ago

Avrupa Birliği ile Türkiye’nin yeni ilişki dinamiği: güvenlik

Avrupa Parlamentosu 7 Mayıs’ta Strasburg’daki oturumunda Türkiye raportörü Nacho Sánchez Amor’un raporunu oy çokluğu ile…

1 gün ago

9 Mayıs Avrupa Günü mü, Zafer Günü mü?

9 Mayıs Avrupa’nın Doğusu ve batısında iki ayrı adla anılıyor. Avrupa’nın Batısında 9 Mayıs Avrupa’nın…

1 gün ago

Özel “Hürriyet kavgası” dedi. İmamoğlu’na yasak, Yavaş’tan cevap geldi

CHP lideri Özgür Özel, 7 Mayıs gecesi İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt yerleşkesi önünde üniversitelilerle yaptığı mitinge…

2 gün ago

Merz dönemi sancılı başladı: Almanya modeli sarsılıyor

Almanya 6 Mayıs 2025’e derin bir politik sarsıntıyla başladı. Hristiyan Demokratların ve Sosyal Demokratların uzun…

3 gün ago