Narin Güran cinayeti davasında anne, ağabey ve amcaya müebbet, komşuya 4,5 yıl verildi. Karar yeni tartışmalara yol açtı.
Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi 28 Aralık’ta sonuçlanan Narin Güran Cinayeti davasında 8 yaşındaki çocuğun annesi Yüksel Güran, ağabeyi Enes Güran ve amcası Salim Güran’a “iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme” suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti Narin’in cansız bedenini gizleyerek “suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” suçlarından da komşuları Nevzat Bahtiyar’ı 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, cezalarda iyi hal indirimine gitmedi.
Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçesinin Tavşantepe köyünde 21 Ağustos 2024’te kaybolan Narin Güran’ın cansız bedeni, Nevzat Bahtiyar’ın yakalanması ve itirafıyla 8 Eylül’de köy yakınındaki Eğertutmaz deresinde bulunmuş, açılan soruşturma sonucu tutuklamalar başlamıştı. Toplumda yoğun tepki ve tartışmalara neden olan cinayet ve davası, sonuçlanmasıyla birlikte yeni tartışmalar başlattı.
Davaya müdahil olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Göktaş “Hiçbir karar Türkiye’nin evladı Narin kızımızı geri getiremez ancak sanıklara verilen ceza yüreklere su serpti” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise “X” hesabında “Gecikmeksizin verilen kararın milletimizin vicdanında yer bulması önemlidir” açıklamasını yaptı.
Diyarbakır Baro Başkanı Abdulkadir Güleç, kararın taleplerini “kısmen” karşıladığını, “suça ortak olduğunu” düşündükleri Nevzat Bahtiyar yönünden kararı istinafa taşıyacaklarını söyledi. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da mahkeme kararında “failin kim olduğu konusunda ortalama bir gözlemciyi, yurttaşı ikna edebilecek bir veri elde edilmiş değil” tepkisini verdi.
Yüksel Güran’ın avukatı Yılmaz Demiroğlu, Jandarmanın “etkin soruşturma yürütmediğini” ve “niyet okuduğunu” öne sürerken, Enes Güran’ın avukatı Mustafa Demir, soruşturmada ihmaller bulunduğunu ve cep telefonlarının sinyal kayıtlarının tek başına kanıt sayılamayacağını iddia etti.
Mahkeme heyeti Güran ailesinin üç ferdine Türk Ceza Kanunu’nun 82’inci maddesindeki “Üstsoy veya altsoydan birine ya da eş, boşandığı eş veya kardeşe karşı” ve “Çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten öldürme” suçlarından ceza verdi.
Kararda cinayetin nasıl işlendiğine dair ayrıntıya yer verilmemiş. Yani anne, ağabey ve amca birlikte mi öldürdüler Narin’i yoksa içlerinden biri mi öldürdü, diğerleri işbirliği yaptıkları için mi “iştirakle” öldürmüş sayılıyor? Yani “kim” ve “nasıl” soruları tam yanıt bulmuş değil. Aynı şekilde sanıkların cinayeti neden işledikleri konusunda da ayrıntı verilmemiş.
Konuyla yakından ilgilenen AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, daha önce Narin’in amca Salim Güran tarafından “görmemesi gereken bir şey gördüğü için öldürülürmüş olabileceğini” öne sürmüştü.
İki yüz yıla hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü çabamızda gün itibarıyla geldiğimiz yeri anlatacak en…
AK Parti-MHP Cumhur ittifakının, PKK’yı silahsızlandırma planı tutmazsa ne yapacağı, yani B-planı az çok belli…
18 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptaliyle başlayan siyasi kriz ciddi bir…
Ekonomist Uğur Gürses İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınmasıyla başlayan siyasi…
Jeopolitik gelişmeler hızlanınca Türkiye’nin nasıl bir yolda ilerleyeceği sorusu gündeme yerleşti. Yaşanan son olaylar, bu…
CHP lideri Özgür Özel’in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasını protesto için 29 Mart’ta…