Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize İl Kongresinde AK Partililere “böyle giderse ticarethaneye çevirirsiniz” uyarısı medyada pek yer bulmadı. (Foto: AK Parti)
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AK Parti yönetim üyelerine “ticarethaneye çevirmeme” uyarısı, 5 Ocak’ta memleketi Rize’deki İl Kongresinde geldi. Medyanın pek ilgi göstermediği bu sert sözler aslında Erdoğan’ın 23 Şubat’ta yapılması beklenen Genel Kurulunda köklü değişiklikler yapabileceğine dair önemli bir işaretti.
Erdoğan AK Parti’de kamuoyuna pek yansımayan işlere belli ki çok sinirlenmişti ki, Türkiye’nin en büyük sorunu olarak ne Milli Güvenlik Kurulu toplantılarının değişmez maddesi olan terörle mücadele ne de peşi sıra sert adımların atıldığı ekonomik krizi gösterdi. En büyük sorunun “tatlı su siyasetçileri” olduğunu söyledi:
AK Parti’nin kurucu lideri partisine “maalesef” kayda değer iş yapmadan, lafla, seviyesiz polemikle, yalan yanlış sosyal medya paylaşımlarıyla “siyasetçilik oynayan” tatlı su siyasetçilerinin “sızdığını” ilan ediyordu.
Cumhurbaşkanı, partililerini kendisinden gizli iş çevirebileceklerini zannetmemelerini, çünkü yanlış yapanlara dair çok şikayetler aldığını da kendi ifadesiyle şöyle “haykırıyordu”:
Gelen şikayetler arasında belli ki çıkar karşılığı parti, ya da kamu işi yapma iddiaları vardı ki, Erdoğan sert suçlama ve uyarılarına devam ediyordu:
Bu eleştirileri bir muhalif siyasetçi, ya da bir gazeteci yöneltse bugünkü ortamda başına gelecekler, medyada linç kampanyasından başlar.
Erdoğan’ın il kongrelerinde cevaz verdiği değişikliklerin ayrıntısına henüz vakıf değiliz ama bu “ticarethaneye çevirirsiniz” uyarısının etkisi olduğunu varsayabiliriz.
Bazı okuyucuların “Zaten çevirmediler mi?” dediğini duyar gibiyim ama konuyu saptırmak istemiyorum; burada önemli olan gelinen aşamada bunu 22 küsur yıldır iktidarda olan AK Parti’nin liderinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemesi.
Peki, başka nelere sert girdi de AK Partiye de sert girecek?
Erdoğan’ın 2025’te izleyeceği hareket hattına dair ilk işaret asgari ücretini işçilerin değil işverenlerin taleplerine yakın belirlenmesiyle alındı. 2025’te yükün sabit gelirlilere, küçük esnaf ve çiftçilere taşıtılacağı bir tür mali sıkıyönetime işaret ediyordu. Nitekim en düşük emekli maaşındaki artışın da beklentilerin altında kalması da bu bakışı doğruladı.
Erdoğan’ın ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’nin girişimiyle başlayan Öcalan açılımı sürerken PKK’ya silahları “gömmezlerse gömülecekleri” uyarısında bulunması da sert bir çıkış değil mi?
Devamı gelecek gibi.
CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan Ekrem İmamoğlu’nun özgürlüğü ve erken seçim “dilenecek hali…
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 26 Nisan sabahı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilileri, çalışanları ve Ekrem İmamoğlu…
Türkiye’de üniversite özerkliği ve kurumsallaşma yolunda ilerleme yerine zamanla bir gerileme yaşandı. Son yirmi yılda,…
PKK kurucu lideri Abdullah Öcalan’ın kurduğu örgüte silah bırakıp kendini feshetmesi çağrısında kritik bir eşiğe…
İstanbul’un Silivri ilçesi açıklarında, Marmara Denizinde 23 Nisan öğle saatlerinde meydana gelen bir dizi deprem…
Doğu Akdeniz’in üç kıtanın kesişim noktasında asılı duran Kıbrıs Adası, artık yalnızca coğrafi bir varlık…