Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Mali sıkıyönetim yılı: 2025’te emekli ve emekçiye iyi haber yok

Yazar: Murat Yetkin / 06 Ocak 2025, Pazartesi / Oda: Ekonomi

2025 AK Parti’nin OVP’nin uygulanması için mali sıkıyönetim yılı olacak ama yükü sermaye kesiminden çok emekli ve emekçilere taşıtılacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kabinesinin 2025 yılının 6 Ocak’taki ilk toplantısında gündeminde yeni emekli maaşları da var. TUİK’in 3 Ocak’ta 2024 enflasyonunu yüzde 44,38 olarak açıklamasından kısa süre sonra emekli maaş artış oranları işçi ve Bağkur emeklilerine yüzde 15,75, memur emeklilerine 11,54 olarak ilan edildi. Emekliler halen 12,500 lira olan en düşük emekli maaşının bu orana göre hesaplanan 14, 469 liradan -ciddiye alınabilir bir düzeye ciddi bir düzeye yükseltilmesini bekliyor.

Emekli maaşı ve üç ciddi itiraz

Gazeteci Fikret Bila, Halk TV internet sayfasında “İktidar yüzde 15,75 zam yapsa ne olur?” diye yazmış; “Hatta bununla yetinmeyip Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “yüzde 5 de benden” dese ne olur? Durum değişmez. Düşük gelir grubundaki çalışanlara ve emeklilere yarı aç yarı tok bir yaşam dayatılmış olur.

Gazeteci Maruf Buzcugil, Ekonomi Gazetesinde “Dezenflasyonun yükü açlık sınırında” diye yazmış; “Siyasi gerekçelerle zamana yayılması tercih edilen enflasyonla mücadele uzadıkça halk kitleleri üzerindeki maliyeti daha da ağırlaşıyor. (…) Mehmet Şimşek’in son görevine başlarken akıl dışı ilan ettiği dönemde piyasalara oluk oluk para akıtılırken sabit gelirliler servet aktarımından pay alamadılar. Gelir dağılımı daha da bozuldu. Sabit gelirlilerin o dönemden de alacakları var.”

İktisatçı Mahfi Eğilmez ise, “Kendime Yazılar” blogunda “2023 ortalarından sonra faizi yükselterek enflasyonu düşürmek başarıysa” demiş; “2021 Eylülünden 2023 ortalarına kadar faizi enflasyonun çok altında tutarak böyle bir enflasyona neden olmak nedir? Bu yanlış ekonomi politikasıyla ortaya çıkan facianın, kayıpların hesabını niçin asgari ücretli, ücretli, emekli, halk ödüyor?”

AK Parti’nin muhtemel planı

Daha önce asgari ücret konusunda da gördük. Muhalefet ve sendikaların 30 bin lira civarı ve üstündeki taleplerine karşı hükümet işverenler ve gayrı resmi IMF talepleri doğrultusunda yüzde 30 artışla 22,104 lirada karar kıldı.

Emekli maaşları konusunda da farklı yaklaşım beklemiyorum. Zaten 2023 seçim sürecinde muhalefetin dolduruşuyla EYT tuzağına düşerek hazine üzerindeki yükü artıran iktidarın şimdi bu yanlışı sürdürmesi, emekli ve emekçiler açısından acı olsa da kendi açısından akılcı değil.

Görünen o ki, ufukta seçim görünmeyen 2025 yılı MHP destekli AK Parti yönetimi açısından Mehmet Şimşek’in OVP’sinin tavizsiz uygulanacağı bir yıl olacak; mali sıkıyönetim yılı da diyebiliriz. Ama bu mali sıkıyönetimin yükünün sermaye kesiminden çok emekçi, emekli, küçük esnaf, küçük çiftçi gibi halkın çoğunluğuna taşlatılacağı da anlaşılıyor.

Şimdi vanaları kısan AK Parti yönetiminin OVP sonuçları ile iç ve dış konjoktür bakımından gerekli gördüğü zaman seçime giderken vanaları sonuna kadar açıp, seçmenin unutkanlığına güvenerek seçimi alma planını tekrarlama yoluna gideceği de şimdiden söylenebilir.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: 2025, asgari ücret, emekli maaşı, mali sıkıyönetim, Mehmet Şimşek, OVP

OKUMAYA DEVAM EDİN

Liyakati kamu, siyaset ve iş dünyasına çekemezsek daha da vasatlaşacağız
Erdoğan ‘normalleşme’ için esnafa destek paketi açıkladı
Fransa Avrupa’nın Nükleer Patronu Olabilecek mi? Peki ya Türkiye?
  • Trump NATO zirvesine Erdoğan’a KAAN hediyesiyle geliyor. İşte arka planı25 Haziran 2026
  • Mutfakta biri mi var? NATO da yandaş olmayan gazetecileri eliyor mu?24 Haziran 2026
  • Terörsüz Türkiye yasası Meclis’e NATO zirvesinden önce gelebilir mi?23 Haziran 2026
  • Starmer de İstifa Etti. İngiltere’ye Neden Başbakan Dayanmıyor?23 Haziran 2026
  • Moskova’nın En Tehlikeli Yanı: Gücü Değil, Söylediğini Yapma İradesi22 Haziran 2026
  • Bahçeli’nin kurmayı Akçay: CHP, MHP’deki çatlağı büyütmeye çalışmıştı22 Haziran 2026
  • Zaman Her Yarayı İyileştirir mi? CHP Krizine David Easton’un Cevabı20 Haziran 2026
  • Kılıçdaroğlu televizyonda, Özel mahalle kahvesinde: hangisi daha güçlü?20 Haziran 2026
  • Tehlikeli ve Büyüleyici Bir Uğraş: Sualtı Mağara Dalışı20 Haziran 2026
  • Pervin Buldan: 5 günlük işi var. Yasayı Meclis tatile girmeden çıkaralım19 Haziran 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP